Čtvrtfinále nabídne bitvu dvou šampionů z let minulých. Foto: Tatran Střešovice, Český florbal Postoupí Vítkovice přes Tatran i letos? Foto: Tatran Střešovice, Český florbal
1. 3. 2019 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Všechno to je historie, opět se začíná od nuly, hlásí před atraktivní sérií s Tatranem trenér Pavel Brus

 



Vítkovice vstupují do čtvrtfínále proti Tatranu s lepším postavením v tabulce, lepší bilanci mají i z letošních střetnutí v lize. Oproti Tatranu mají rovněž zkušenější tým. Tatran bude chtít Zápasy dvou rivalů často rozhoduje jediná branka, jak potvrdila i loňská čtvrtfinálová série, v sérii tak lze očekávát velmi napínavý průběh.

Vítkovice mají šanci po pěti sezónách znovu dosáhnout na mistrovský titul. Ve čtvrtfinále stejně jako loni narazí na Tatran, přes který loni postoupily za stavu 4:1. Vítkovičtí florbalisté v základní části bojovali o první místo, nakonec ale ve vyrovnané tabulce skončili čtvrtí. Do čtvrtfinále tak na ně zbyly Střešovice, proti kterým letos dvakrát uspěli.

A ačkoliv Tatran dělilo po základní části od Vítkovic jediné místo, bodový rozestup mezi oběma týmy je propastných 15 bodů. V play off se ale začíná od začátku, jak říká i trenér vítkovického celku.

„Všechno to je historie. Teď se opět začíná od nuly. Kromě toho, že se nacestujeme, tak se na Tatran těšíme a věříme si,“ říká trenér Vítkovic Pavel Brus.

Vítkovice vyhrály v základní části oba vzájemné zápasy. Foto: 1. SC Vítkovice, Český florbal

Vzájemné zápasy Tatranu a Vítkovic patří k nejaktraktivnějším zápasům celé ligy, v posledních utkáních se vždy rozhodovalo jediným gólem, případně až v prodloužení. V neprospěch Tatranu, který má velmi mladý tým, mohou hrát roli zkušenosti, ačkoliv se Pražané mohou opřít o několik reprezentantů.

„V playoff jsou zkušenosti hodně a my jsme o rok lepší než loni. Náš kolektiv se pomalu dostává do nejlepších let, takže věřím, že zužitkujeme tuto výhodu,“ říká trenér, který s Radkem Sikorou dovedl českou reprezentaci ke zlatu na posledním akademickém MS.

Vítkovice v průběhu ligy ztratily se všemi třemi týmy, které skončily v tabulce před nimi. Nečekanou ztrátu si připsaly s Vinohrady a Libercem. V závěru sezóny si ale Vítkovice ze sedmi zápasů připsaly šest výher a do play off tak míří v dobré formě.

„Příprava probíhá tak, ať jsme v play off zápas od zápasu lepší. Tatran nemá o co přijít, budou outsideři, s tím se hraje lépe. Předností může být na druhou stranu i mládí, mají také dobré brejky. My máme svůj repertoár, čím budeme chtít zvítězit,“ dodává Pavel Brus.

Filip Langer byl i přes svůj mladý věk nejproduktivnějším hráčem Tatranu v základní části. Foto: Tatran Střešovice, Český florbal

Tatran po loňském sedmém místu po základní části zlepšil své výsledky a letos míří do play off z pátého místa, o účást ve vyřazovacích bojích se tak nemusel strachovat do posledních kol. Na bližší kontakt s týmy ze špičky tabulky Tatranu chyběly vyrovnanější výkony, když často ztrácel s horšími týmy. Na Vítkovice v letošní sezóně Střešovice ani jednou nestačily, nezdarem skončilo i loňské střetnutí ve čtvrtfinále.

„Předchozí zápasy v play-off nehrají takovou roli. My se musíme dívat na vlastní výkony a odrazit se od věcí, které umíme. Pak můžeme jít do série, i přes velkou sílu Vítkovic, s otevřeným hledím,“ hlásí před zápasy s Vítkovicemi Milan Fridrich.

Loňská série byla mezi oběma týmy velmi vyrovnaná. Ačkoliv série skončila 4:1 pro Vítkovice, kromě prvního zápasu se vždy rozhodovalo nad rámec základní hrací doby. Trenér Milan Fridrich si ale nemyslí, že série bude mít letos stejný průběh.

„V tolik prodloužení za sebou nevěřím. Ve vyrovnanou sérii ale ano,“ říká bývalý hráč Tatranu.

Z hlediska přípravy se Tatran soustředil především na sebe, ve dvou venkovních zápasech se bude snažit favorita zaskočit.

„Hodně jsme se zaměřovali na naší vlastní hru, se kterou můžeme být úspěšní. Do série musíme jít s pokorou a jasnou vírou v náš tým,“ uzavírá Milan Fridrich.

ZÁPASY V ZÁKLADNÍ ČÁSTI:

TATRAN STŘEŠOVICE – 1. SC VÍTKOVICE 5:6 (2:3, 3:2, 0:1)
Branky: 2. Langer (Marek Beneš), 15. Komárek (Ullmann), 26. Kreysa (Sádlo), 27. Komárek (Váňa), 29. Gašparík (Vítovec) – 14. Bräuer (Besta), 19. Gattnar (Firda), 19. Jastřembský (Delong), 24. Rýpar (Delong), 33. Delong (Besta), 55. Gattnar (Delong). Rozhodčí: Kačer a Vašíček. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. Diváci: 172.

1. SC VÍTKOVICE – TATRAN STŘEŠOVICE 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky: 7. Sladký (Jastřembský), 9. Jastřembský (Delong), 60. Hájek (Jan Šebesta) – 6. Komárek (Pixa), 40. Jak. Kolísko (Komárek). Rozhodčí: Nábělek a Štengl. Vyloučení: 1:0. Využití: 0:0. Diváci: 320.

TOP 5 HRÁČŮ VÍTKOVIC

1. Adam Delong 50(26+24)
2. Lukáš Hájek 48 (27+21)
3. Jan Jastřembský 40 (17+23)
4. Marek Bräuer 36 (25+11)
5. Josef Rýpar 28 (13+15)

TOP 5 HRÁČŮ TATRANU:

1. Filip Langer 45 (20+25)
2. Marek Beneš 35 (20+15)
3. Jakub Kolísko 30 (18+12)
4. Milan Meliš 25 (11+14)
5. Jonáš Kreysa 20 (13+7)

PROGRAM SÉRIE:

2.3, 19:00 1. SC Vítkovice – Tatran Střešovice (SC Dubina Ostrava)
3.3., 18:00 1. SC Vítkovice – Tatran Střešovice (SC Dubina Ostrava)
9.3, 19:00 Tatran Střešovice – 1. SC Vítkovice (Stodola Střešovice)
10.3. 18:00 Tatran Střešovice – 1. SC Vítkovice (Stodola Střešovice)


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*