Sascha Rhyner během turnaje Euro Floorball Tour v Praze. Foto: Flickr Český Florbal
22. 10. 2019 Reprezentace žen (5) KOMENTÁŘŮ

Získali jsme velkou dávku sebedůvěry a víme, že tak musíme pracovat pořád, říká Rhyner. Před MS řeší zranění a brankářky

 



Švýcarského hlavního trenéra české ženské reprezentace čeká první mistrovství světa žen v roli hlavního kouče. Na domácí půdě povede český tým, tedy velkého rivala Švýcarek. Po vystoupení na EuroFloorball Tour v Praze ale říká, že jeho tým získal velkou dávku sebedůvěry. Před šampionátem bude muset vyřešit brankářskou otázku a bude čekat na zdravotní stav zraněných hráček.

Česká ženská reprezentace zanechala v Praze dobrý dojem, porazila Švýcarsko, těsně padla s Finskem a ještě těsněji se Švédskem. „Myslím si, že jsme na turnaji odehráli několik velmi dobrých třetin a několik slabších. Cílem pro světový šampionát bude vyvarovat se slabších třetin, a naopak pokračovat v těch silných,“ zhodnotil hlavní trenér vývoj turnaje.

Pochvaloval si, že jeho tým získal sebevědomí. „Nejdůležitější je, že jsme získali velkou dávku sebedůvěry v tom, že se můžeme měřit s nejlepším týmem na světě. Na druhé straně, je to pouze o sebedůvěře, všichni totiž současně víme, že takovým způsobem musíme pracovat znovu a ve všech zápasech,“ promluvil o známém faktu, že mentální nastavení dělá ve sportu občas divy.

Logickou otázkou je, kolik má posledním herním testu před šampionátem otazníků v konečné nominaci. „To je dobrá otázka. Je jich zhruba tři až pět, přičemž samozřejmě musíme brát ohled na to, jak se vyvine situace ohledně zraněných hráček. Jak Veronika Enenkelová, tak Hana Koníčková jsou důležité součásti našeho týmu a musíme počkat, jak se jejich situace vyvine. Ohledně Nely Kapcové máme zprávy, že její zranění není tak vážného charakteru,“ zmínil tři florbalistky, které na turnaji buď vůbec, anebo v případě Koníčkové pouze jeden zápas. „Následně samozřejmě musíme zvážit a odpovědět si na otázku, že kdyby nemohly hrát, tak koho nominovat,“ zůstával klidný.

Navíc, aktuální zdravotní stavy všech tří mu dávají prostor k optimismu. „Do šampionátu je nějakých šest až sedm týdnů, co se týče Hany Koníčkové, tak už byla na vyšetření a závěr byl, že by zhruba za týden mohla začít s tréninkem, takže to nevypadá tak nebezpečně,“ popisoval. „Systém, který je, nám umožňuje případně dělat změny, což jsme již využili před dvěmi lety, takže obecně se dá říct, že se budeme čekat co nejdéle a uvidíme, jaký bude jejich zdravotní stav,“ naznačuje, jak bude realizační tým pracovat.

Nahrát může Rhynerovi také lehce poupravený systém nominace. „Systém se změnil, už to není tak, že uděláte First List o třiceti jménech, ze kterých následně vyberete finálních dvacet hráček, nyní je to tak, že máte jeden list, na který nahlásíte už rovnou dvacítku nominovaných a současně nahlásíte maximálně deset „emergency“ hráček, za kterých pak vybíráte případné náhrady,“ popisuje dílčí změnu.

Před dvěma lety překvapil tehdejší štáb pod vedením Miroslava Janovského „last minute“ nominací Venduly Beránkové, Sascha Rhyner ale nic podobného neplánuje. „Myslím si, že v této chvíli disponujeme velmi silnou skupinou hráček, se kterou pracujeme také na mentální stránce, takže by aktuálně bylo velmi těžké do týmu nějakým způsobem nyní vstupovat.  Může se stát a je to pravděpodobné, že mezi deseti „emergency“ hráčkami budou florbalistky, které třeba s námi nebyly, ale to je dáno také tím, že těch deset jmen můžete sestavit, jak chcete a nikdy nevíte, co se stane,“ řekl jasně.

A kde tedy jsou ony otazníky? „Máme tři velmi kvalitní brankářky, také se musíme rozhodnout, jestli budeme hrát se šesti nebo sedmi obránkyněmi, to jsou věci, které řešíme,“ naznačuje, že jedno z nejtěžších rozhodnutí jeho tým čeká při vyřazení jedné brankářky z trojice Kristýna Horňáková – Jana Christianová – Nikola Příleská.

Národní tým Rhynera potěšil střeleckou produkcí. „Jsem za to šťastný. Ví se, že náš cíl pro tento cyklus bylo naším cílem zapracovat na hře s míčkem a tvoření šancí. Aktuálně jsme v situaci, kdy si dovolím tvrdit, že naše první lajna je „World Class“ a další dvě jsou velmi silné. Takže ano, jsem šťastný,“ usmál se.

Na závěr se ještě vrátil na začátek a zhodnotil turnaj obecně. „Otestovali jsme si nějaké věci a viděli jsme výsledky. Myslím si ale, že si odnášíme především sebedůvěru, víme, že můžeme porazit a přiblížit se každému. Také naši soupeři ví, že jsme blízko,“ vypozoroval.

A zakončil opět sebedůvěrou. „Například do zápasu se Švédskem nyní můžeme jít s tím, že chceme předvést náš „A-Level“ a porazit je, nemusíme nutně jít do utkání stylem: „Hm, tak hrajeme proti Švédsku, pojďme zkusit třeba o tolik neprohrát“, na druhou stranu víme, že to, co jsme předvedli teď v Praze, musíme zopakovat,“ uzavřel Sacha Rhyner,


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*