České florbalistky vstoupily do MS 2019 výhrou nad Lotyšskem. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch České florbalistky vstoupily do MS 2019 výhrou nad Lotyšskem. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch
8. 12. 2019 Mistrovství světa žen (4) KOMENTÁŘŮ

Úspěšný vstup a vítězství, na druhou stranu hodně příležitostí soupeře. Česky porazily Lotyšsko 14:2

 



Úspěšný vstup do Mistrovství světa 2019 mají za sebou české florbalistky. Ve svém prvním vystoupení porazily Lotyšky 14:2, když se jim hned na začátku utkání povedlo vstřelit čtyři branky. Určitým varováním ale může být vysoký počet brejkových situací, které si soupeř dokázal vytvořit. V pondělí se český tým postaví Švédkám.

První minuta byla velmi divoká a nabídla několik šancí na obou stranách. Poté se ale začalo Češkám dařit: po vzoru fotbalistů Tottenhamu využila ve třetí minutě Krupnová rychlé spolupráce podavače míčků, Ratajové a chyby Lotyšek a Češky vedly 1:0.

Sascha Rhyner musel udělat po rozcvičce změnu ve druhé formaci, kde Tožičkovou nahradila Bočanová, která ve čtvrté minutě využila přihrávku Bočanové a vstřelila branku na 2:0. Pro Lotyšky bylo ještě hůře, když jejich minelu v rozehrávce potrestala Urbánková, povedený úvod navíc další brankou zúročila Krupnová.

Lotyškám ale slouží ke cti, že špatně rozehraný zápas zdaleka nezabalily. Naopak se dostaly do několika zajímavých příležitostí, Christianovou pravidelně prověřovala především trojice Grapena, Ankudinova a Gaugere. Druhé jmenované se dokonce povedlo ve čtrnácté minutě přesvědčit místního DJe, že vstřelila branku, opakované záběry ale dokázaly, že míček orazítkoval obě tyče.

Vzápětí se tak prosadila Martináková, čímž uzavřela gólový účet první části. Do jejího konce se pak především proti Grapeně několikrát blýskla Christianová.

Ve 24. minutě byla vyloučena kapitánka Lotyšek Elizabete Berzina, Češky si sice vytvořily téměř dvouminutový zámek, ale branku nevstřelily, nadále ale zůstávaly v tlaku. Z něj se Lotyšky dostaly díky akci 2 na 1, kterou ale Rozite zakončila střelou do tyče.

První lotyšský úspěch ve druhé třetině lehce změnil obraz hry, Lotyšky ale – ke štěstí českého týmu – často komplikovaly přechodovou fázi. Nicméně Lotyšky obětavě bránily na velkém brankovišti a ve 33. minutě se zásluhou kapitánky dostaly do další příležitosti, Berzina ale trefila bránící Beránkovou, o minutu později zase Christianová dobře přečetla úmysl soupeře a zastavila Ankudinovu a když ve 37. minutě neuspěla ani Rozite dostaly možnost Češky.

Těm se ve 40. minutě povedl rychlý kontr se zakončující Kapcovou. Čtyři sekundy před koncem byla navíc nejrychlejší Ratajová, která zareagovala na tečovanou střelu Jirákové, vyraženou Visnevskou přímo k české útočnici, ačkoliv gól je připsán Jirákové.

Češky začaly poslední třetinu aktivněji, ve 43. minutě se ale Lotyšky poprvé prosadily, když rychlý brejk zakončila Ankudinova. Bleskově ale odpověděla z rozehrávky Ratajová, která zakončila hattrick a současně poprvé překonala brankářku Kirilovu, která nastoupila do třetí třetiny. Divoký úvod třetí třetiny pokračoval, když nejprve rozhodčí přísně posoudili zastavení lobu od Šupákové jako nedovolené a nařídili nájezd, který Garbare neproměnila, na druhé straně ale uspěla Hanzlíková.

V čase 45:28 pak Řepková počkala na Paloncyovou ve druhé vlně a česká obránkyně vstřelila umístěným zakončením desátou branku. Hra nadále pokračovala s převahou Češek, které už Lotyšky do velkých akcí nepouštěly. Na konci 51. minuty prokázala Řepková opět chladnou hlavu a když viděla, že nemůže pohodlně přihrát, zkusila vystřelit a zapsala jedenáctou branku českého týmu.

V 56. minutě byla podruhé v zápase vyloučena lotyšská kapitánka a tentokrát využila přesilovou hru Jiráková. Poslední slovo ale měly také Lotyšky, které v čase 58:11 zásluhou Matisone využily brejk, nicméně v závěru ještě dvakrát inkasovaly.

Češky tak ve svém prvním vystoupení porazily Lotyšky poměrem 14:2.

Lotyšsko – Česko 2:14 (0:5, 0:2, 2:7)

Branky: 43. Ankudinova (Vancane), 59. Matisone – 3. Krupnová (Ratajová), 4. Bočanová (Plášková), 6. Urbánková (Ratajová), 8. Krupnová (Urbánková), 15. Martináková (Hanzlíková), 40. Kapcová (Hanzlíková), 40. Jiráková (Krupnová), 44. Ratajová (Urbánková), 44. Hanzlíková (Martináková), 46. Paloncyová (Řepková), 51. Řepková (Bočanová), 57. Jiráková (Ratajová), 60. Ratajová (Krupnová), 60. Řepková (Šupáková). Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Finsko). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 1371.

Česko: Christianová – Beránková, Jiráková, Šupáková, Paloncyová, Koníčková, Kotzurová, Frantíková – Ratajová, Urbánková, Krupnová – Plášková, Tožičková, Řepková – Mlejnková, Martináková, Hanzlíková – Kapcová a Bočanová. Hlavní trenér: Sascha Rhyner.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    Tottenham pobavil.

  • Petr napsal:

    Ta neobrana byla zjevná. Nebýt Christianové, tak se zápas vyvíjel od začátku jinak. Překvapilo mne, že lotyšské napadání naše hráčky nečekaly a hned na začátku stereotypně předržovaly míček a snažily se o individuální přechody obránkyň, místo aby na lotyšský styl hry reagovaly rychlými přihrávkami z obrany. Také časté střely do plných a neodskakování útočnic byly herním nedostatkem.
    Útočná síla v týmu je, ale ta obrana byla zoufalá. Negativně mne překvapila hlavně obranná dvojice Kotzurová a Koníčková, kdy první hlavně rychlostně nestíhala a druhá občas nebyla tam kde měla být (na to jak je zkušená). Ani jedna z nich se ze svého útočného výletu nestíhala dostatečně rychle vracet zpět do obrany.
    V každém případě je dojem ze zápasu na zamyšlení, protože takovýto výkon obranný by na medaili nestačil.

    • trenér2 napsal:

      Asi nechápu – kritizuješ založení útoku, ale přitom tvrdíš, jak je silná útočná hra? To postrádá logiku. A co se týče založení útoku, tak pokud hráčky při něm preferovaly hru 1×1, tak je to jedině dobře. Nevím, zda jsi někdy hrál na vyšší úrovni, ale pokud jsi pod vysokým tlakem, tak je daleko efektivnější vytvořit přečíslení v podobě uvolnění se 1×1, než nějaké, jak uvádíš, rychlé a dlouhé kolmice. Protože pokud jsi pod tlakem (celoplošným), a ten tlak je fakt kvalitní, tak to, že přihraješ někam někomu na dálku, nedosáhneš toho, že se vymaníš z tlaku (teda většinou). To pouze ten tlak přeneseš na někoho jiného na jiném místě. Takže pokud to holky chtěly řešit 1×1, ukazuje to nejen na jejich sebevědomí, ale taky na taktický prvek v podobě vytvoření nebezpečného přečíslení. Protože jestli je vysoký pressing na něco náchylný, tak na propadnutí v pohybu na soupeřově polovině a otevření prostoru vlastní poloviny. Obrannou činnost (byť v ní bylo dost oken) bych ještě kategoricky nehodnotil – přeci jen první zápas na MS je téměř vždy „nic moc“. Uvidíme časem, zatím netřeba tolik kritiky, myslím.

      • Petr napsal:

        Tak to jsi vůbec nepochopil, co jsem měl na mysli a vložil jsi mi slova, která jsem nenapsal.
        Jak bylo v přenosu řečeno, očekávalo se, že Lotyšky budou bránit a podle toho byla naordinována taktika. Útočit ve čtyřech a vzadu nechávat jednu obránkyni. Od samého začátku ale Lotyšky začaly vysoko napadat a hned ve dvou. Než si na tento styl naše obránkyně zvykly, snažily se podle dané taktiky i přes blok hned útočit, a to snahou o individuální přechod. Tedy umotat napadající útočnici a přejít přes ni. To je v předbrankovém prostoru dost nebezpečné a je to možno řešit rychlými krátkými přihrávkami na druhého obránce, který si z útočného bloku odskakuje (o žádných dlouhých kolmicích po mantinelu jsem nepsal). I tak je možno zakládat útok vedoucí k přečíslení. A to právě naše obránkyně z kraje zápasu nedělaly a na druhou obránkyni, která se nabídla, nepřihrály. Ztratit míček v takové situaci s následným kontrem v předbrankovém prostoru je jednoduché a často fatální. Nicméně nutno podotknout, že se to díky šikovnosti našich obránkyň nestalo.
        Pokud jde o mou kritiku obrany, vycházím z toho, že ordinovat týmu systém na jednoho obránce a čtyři útočící hráče lze, pokud mám ty obránce ale dostatečně rychlé a vždy ten druhý a případně i centr se stačí rychle vracet v případě ztráty míčku. Bohužel tomu ale v řadě případů nebylo, hlavně mnou zmíněné obránkyně v tomto systému nestíhaly. Chápu, že za stavu stálého výrazného vedení se trenérům nechtělo taktiku měnit, zejména když výborně fungovala brankářka. Stejně je mi jasné, že proti Švédkám se bude hrát jinak. Také je mi jasné, že u žen asi není úplně možné jako u mužů, aby každá pětka hrála v jiném rozestavení a stylu, podle toho co jí víc sedí a čeho je schopná.
        Takže asi tak.

Napsat komentář

*