Andrea Košťálová (98) v utkání s Thajskem. Foto: Fabian Trees, www.imagepower.ch Andrea Košťálová (98) v utkání s Thajskem. Foto: Fabian Trees, www.imagepower.ch
12. 12. 2019 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Košťálová ani Kratochvíl nepomohli, USA končí poslední. Jsem zklamaný, máme zajímavý tým, říkal slovenský kouč

 



Florbalistkám USA se Mistrovství světa žen 2019 hrubě nepovedlo. Po čtvrteční prohře s Thajskem je jasné, že na turnaji skončí na posledním šestnáctém místě. Nepomohlo jim ani angažmá zkušeného slovenského trenéra Marcela Kratochvíla a plzeňské florbalistky Andrey Košťálové, která má zkušenosti s extraligou žen. Florbal.cz nyní přináší rozhovor, který s Kratochvílem pořídili po skupinovém utkání se Singapurem.

Pro Marcela Kratochvíla se jednalo již o druhé mistrovství ve florbale na lavičce USA. „Je to dlouhá historie, potkal jsem se s jednou z trenérek v roce 2016 na softbalovém Mistrovství Evropy v České republice,“ popisuje trenér, který působil například v Rakousku.

Navíc, Kratochvíl trénoval ženský kolektiv. „Před šampionátem v Bratislavě mě oslovili, jestli bych jim nepomohl trenérsky, protože mají také málo trenérů, tím, že jsem dlouho trénoval ženy, tak mám takovou tu schopnost trénovat ženský kolektiv a vyjít s ním, což třeba každý muž nemá,“ usmíval se.

Zkušenosti má ale také z florbalu. „Trénoval jsem dlouhé roky, mám vlastní klub na Slovensku, trénoval jsem mužskou i ženskou slovenskou extraligu, ale v podstatě je to úplná náhoda,“ přiznal, jak se dostal k práci pro USA.

Je nějaký rozdíl v mentallitě evropských hráček a těch z USA? „Zásadní. Američanky jsou takové, že jakýkoliv nezdar prakticky okamžitě hodí za hlavu a příliš jej neřeší, nicméně je to na škodu, protože si k tomu moc neřeknou a nepoučí se, což třeba není případ Slovenek nebo Češek které znám,“ porovnává. Proto je také evropský kolektiv snadnější na koučování. „Ony se povzbuzují, jsou pozitivní, kdežto Slovenky to hned řeší a snaží se to změnit v průběhu zápasu. Tohle trvá Američankám delší dobu,“ přiznává.

Jaká je jeho role v realizačním týmu? „Komunikuji s trenérkami, dělají lokální kempy, protože jsou holky z jiných států, tak je to takové lokálnější. Na zápasech působím často jako scout, také připravuji taktiku na jednotlivé soupeře,“ nechává nahlédnout, jak to v americkém florbale funguje.

Podle vlastních slov mu také pomáhá, že je to cizinec, který nemá na hráčky tak pevné vazby. „Určitě ano, nemají až takový odstup, protože s trenérkami hrály, proto jsem tam možný dobrý tím, že navrhuju, přednesu, protože o tom začnou diskutovat,“ srovnává. S komunikací problém nemá. „Ne, to ne, dlouhé roky už trénuji v angličtině a ony se netváří, že by mi nerozuměly,“ usmál se.

Rozhovor vznikal po utkání se Singapurem, druhém na turnaji. „Očekávali jsme, že budeme na čele s dvěma výhrami Máme na to, umíme, ale nějak nám to nejde. Zatím ukazujeme, co neumíme, musíme se zkoncentrovat a ukázat, co umíme,“ snažil se zůstat pozitivní.

Vzápětí ale přiznal, že je zklamaný. „Když to řeknu jako chlap, tak jsem zklamaný, přitom máme zajímavý, mladý a dobrý tým, drzé a talentované florbalistky, je to dobrý mix šestnácti a sedmnáctiletých hráček, doplněný o zkušenost,“ popisoval.

Nakonec to ale nestačilo. Američanky opustily turnaj bez jediné výhry a skončily poslední. Možná také proto, že část turnaje nemohla absolvovat Andrea Košťálová, hráčka Plzně, která loni působila v extralize žen. Také pro ni to byl druhý šampionát za USA, její otec je totiž Američan. „Narušilo nám to koncepci, protože onemocněla, hrála velmi dobře, oslabilo nás to, její první zápas byl velmi dobrý,“ pochválil Marcel Kratochvíl.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*