Útočnice Aneta Toulová bojuje s rakovinou. Foto: FbŠ Bohemians
4. 2. 2020 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Toulová přiznala boj s rakovinou. Nebojte se lékařů a nepodceňujte prevenci, apeluje. Příští sezonu chce hrát

 



Čtvrtý únor je celosvětovým dnem boje proti rakovině. Svým dílem přispěl také oddíl FbŠ Bohemians, ačkoliv velmi nepříjemným a nečekaným. Jeho čtyřiadvacetiletá obránkyně Aneta Toulová totiž na klubovém webu otevřeně přiznala, že jí byla diagnostikována rakovina. Civilním povoláním zdravotní sestra tak apeluje na prevenci, díky které dokázala nádor odhalit včas.

Poslední utkání odehrála Aneta Toulová 24. listopadu a s Bohemians oslavila výhru nad Panthers v poměru 6:4. Po přestávce vyhrazené ženskému světovému šampionátu se již na hřišti neobjevila a na utkáních byla přítomna jako členka realizačního týmu.

Důvodem je vážné onemocnění. „Během běžné preventivní prohlídky se na ultrazvuku ukázalo něco, co v břiše rozhodně nemá co dělat. Následovaly krevní testy, prvních 14 dní strachu, aby to nebyla rakovina. Tyto testy vyšly negativně, bohužel jen kvůli tomu, že tento typ nádoru se do krve nepropaguje. V prosinci jsem podstoupila operaci, při které lékaři zjistili, že nádor úplně zničil jeden vaječník a po vyndání byl celý útvar odeslán na histologické vyšetření. Bohužel nebo spíše bohudík právě toto vyšetření zhoubnost nádoru odhalilo,“ popsala na webu Bohemians.

Mladá florbalistka, která v kariéře prošla také Chodovem a Elite přiznává, že rakovina byla šokem. „Šok to určitě byl. Obzvláště po negativních krevních testech, kdy už jsem si říkala, že vše bude v pořádku. Po sdělení diagnózy následovalo několik probrečených večerů. Potom jsem si ale uvědomila, jak důležité je zůstat silná a s nemocí se poprat,“ popisuje čtyřiadvacetiletá žena.

Toulová je ale optimistická a věří, že stihne začátek příští sezony. „S probíhající sezonou jsem se bohužel musela rozloučit. Z plánovaných přibližně tří týdnů jako rekonvalescenci po operaci se po diagnostikování zhoubného nádoru aktuálně pohybujeme s lékaři kolem půl roku bez florbalu a práce. Doufám však, že se tato doba nějak zásadně neprodlouží a já se budu moci vrátit o to silnější a připravenější do sezony nadcházející,“ plánuje.

Profesí zdravotní sestřička apeluje na prevenci. „Jedinou prevencí této nemoci celkově, jak u mužů, tak u žen jsou pouze pravidelné preventivní prohlídky u lékaře. Jen tak je možné včas případné onemocnění odhalit a začít ihned řešit,“ popisuje.

Lékářů se pacient nesmí bát, jedině včasná diagnóza totiž může pomoci nemoc vyléčit. „Čtenářům, fanouškům, spoluhráčům a všem, kteří na tento článek narazí, bych ráda vzkázala, ať se nebojí k lékařům chodit a hlídat si tímto způsobem své zdraví. Já osobně jsem měla takové štěstí v neštěstí, a to právě včasné zachycení nádoru, operace a v nejbližší době další léčba. Právě včasné zjištění nemoci vám dá tu největší naději. Závěrem bych ráda poděkovala svým nejbližším a samozřejmě mým spoluhráčkám včetně trenérů za podporu, které se mi od začátku dostává. Už nyní se těším na návrat na hřiště,“ zakončila Aneta Toulová.

Redakce Florbal.cz přeje Anetě Toulové mnoho sil při boji se zákeřnou nemocí.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*