Jestli se ještě bude Marek Beneš radovat se svými spoluhráči z Pixba z gólu, není v současné chvíli jasné. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se Jestli se ještě bude Marek Beneš radovat se svými spoluhráči z Pixba z gólu, není v současné chvíli jasné. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se
26. 3. 2020 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Koronavirus: Kde už sezonu ukončili a kde se ještě bude jednat?

 



Šíření nákazy koronavirem nyní rezonuje celým světem. Sport a florbal nejsou výjimkou. Soutěže ve všech zemích byly přerušeny nebo předčasně ukončeny. Aktuální ročník se už nebude dohrávat v Česku, Finsku, Švýcarsku i Švédsku. Otevřenou situaci naopak zatím ponechávají na Slovensku.

Česká republika

Nejprve se měly utkání play off odehrát v Česku vzhledem k zákazu akcí s účastí nad 100 osob bez diváků. Následovala ale další opatření vlády, která znemožnila hrát zápasy úplně. Sezona tedy byla na základě rozhodnutí Českého florbalu přerušena. Výkonný výbor na svém zasedání rozhodl o předčasném ukončení všech soutěží. Mistři vyhlášeni nebudou a na Pohár mistrů se díky triumfu v základní části kvalifikovali muži Mladé Boleslavi a ženy Vítkovic.

Finsko

V pátek 12. března oznámila finská unie přerušení všech soutěží. Nyní je osud florbalových lig ve Finsku zpečetěn definitivně. Stejně jako v České republice už se florbal v zemi tisíce jezer v aktuální sezoně hrát nebude.

Slovensko

Vedení Slovenského zväzu florbalu (SZFB) se nejprve rozhodlo odložit všechny zápasy na neurčito. Reagovalo tak na slovenský krizový štáb, který nařídil zákaz organizovat všechna sportovní utkání s platností od úterý 10. března. V pátek 27. března pak SZFB ukončil všechny soutěže a po debatě s kluby určil postupový a sestupový klíč napříč ligami. Za konečné bylo prohlášeno pořadí po základní části.

Švýcarsko

Rovněž ve Švýcarsku už se florbal v letošní sezoně hrát nebude. Švýcarský florbalový svaz počínaje pátkem 13. března zrušil všechny zápasy. „Nejnovější vývoj kolem nákazy koronavirem a související zdravotní rizika znemožňují pokračování florbalových soutěží,“ píše se na webu Swiss Unihockey. Do hry už tak nezasáhne ani jeden z osmi českých hráčů, kteří letos v nejvyšší švýcarské soutěži působili.

Švédsko

Z posledního kola základní části švédské superligy byly odehrány pouze tři zápasy, které ještě mohly zamíchat pořadím v tabulce. Po zasedání asociace SSL došlo ke společnému rozhodnutí, že se soutěž minimálně do 28. března odkládá. V pátek 20. března vedení švédského florbalu ligový ročník definitivně ukončilo. Mistry se staly celky Falunu a IKSU, které držely primát v základní části. Současně se úředně rozhodlo o sestupu posledních týmů.

Další země, kde je sezona zatím jen přerušena:

Belgie (minimálně do konce března)
Dánsko (minimálně do konce března)
Estonsko (minimálně na 2 měsíce – platí od 11. března)
Francie (minimálně do 3. května)
Itálie (minimálně do 3. dubna)
Kanada (na neurčito)
Lotyšsko (minimálně do 14. dubna)
Nizozemsko (minimálně do konce března)
Polsko (minimálně do konce března)
Rakousko (minimálně do Velikonoc)
Španělsko (minimálně do 23. března)

Další země, kde už předčasně ukončili sezonu:

Německo
Norsko
Velká Británie

Mezinárodní florbalové akce:

Koronavirus má dopad na události pořádané Mezinárodní florbalovou federací (IFF) už od ledna. Výkonný výbor proto zrušil kvalifikační turnaj o postup na mistrovství světa v thajském Bangkoku, a to na základě skutečnosti, že pořádající země neumožnila uskutečnění akce.

Mistrovství světa juniorek, které se podle původního plánu mělo od 6. do 10. května konat ve švédské Uppsale, bylo odloženo na první zářijový týden. „Vzhledem ke složité situaci, kterou způsobila pandemie koronaviru, rozhodla Švédská florbalová federace o odložení mistrovství světa juniorek,“ vysvětlil sekretář federace Göran Harnesk.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*