Slováci otočili duel s Estonskem až ve druhé třetině. Foto: Flickr IFF Kapitán slovenské reprezentace Lukáš Řezanina a jeho spoluhráči. Foto: Flickr IFF
28. 3. 2020 Zahraničí (6) KOMENTÁŘŮ

Slovenské soutěže předčasně končí. Za konečné je prohlášeno pořadí po základní části, vyřešeny jsou i přesuny týmů

 



Slovensko je od pátečního večera další zemí, která předčasně ukončila soutěžní ročník 2019/2020. Mistrovské tituly nebudou na Slovensku uděleny, za konečné bylo prohlášeno pořadí po základní části. Prezidium svazu rovněž rozhodlo o tom, jakým způsobem se určí sestupující a postupující.

Slovensko vyčkávalo, nakonec ale muselo sáhnout k nepopulárnímu kroku. „V současné situaci, která je velmi nejistá a nepředvídatelná, jsme neměli jinou možnost než předčasně ukončit soutěže,“ smutní prezident SZFB Oto Divinský. „Nebylo by správné, kdybychom po tak dlouhé pauze opět naskočili do ligového kolotoče. Ohrozilo by to také přípravu na další sezonu, což jsme nechtěli,“ připomíná.

Svaz v předstihu oslovil kluby a vyslechl si jejich podněty, jak přiznává viceprezident SZFB Teo Turay, konečné rozhodnutí bylo těžké. „Nebylo vůbec jednoduché najít spravedlivé řešení a určitě se nám to nepovedlo, při každém takovém rozhodnutí bude někdo, komu tím nějakým způsobem ublížíme. Rozhodovali jsme ale velmi citlivě a zároveň co nejspravedlivěji,“ popisuje v tiskové zprávě SZFB.

Nakonec prezidium prohlásilo výsledky po základní části za konečné a současně zrušilo barážová klání. V praxi to tedy znamená, že z extralgy mužů sestoupí Spišská Nová Ves, která v základní části skončila poslední a nahradí ji vítězové základní části 1. ligy, tým FBC 11 Trnava. Vinou zrušení baráže se pak neuskuteční série mezi Púchovem a celkem Žltý Sneh Košice.

Turayova slova o tom, že při každém řešení se najde někdo, komu takové řešení ublíží, se dají demonstrovat především na florbalistkách Prešova, toho času vítězkách základní části 1. ligy žen.

Nejvyšší slovenská soutěž žen se totiž od ročníku 2020/2021 zúží ze současných deseti týmů na osm. Proto nyní sestupují dva nejhorší týmy po základní části – Michalovce a Partizánske, nicméně Prešov měl hrát baráž s celkově osmým týmem Hyundai extraligy žen.

Podobně jako v Česku, také v Hyundai extralize žen se ale ještě před přerušením stihl odehrát první víkend play off. Vzhledem k tomu, že čtvrtfinálové série zůstanou nedohrány, jakkoliv tedy nyní nejde tým na konečném osmém místě, fakticky tedy nejhůře umístěný vypadnuvší čtvrtfinalista, určit. A mimochodem, osmá Nitra hrála po prvním víkendu s druhým Pruským 1:1 na zápasy… Florbalistky Prešova tak budou muset svou pozici opět potvrdit v 1. lize žen.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Jak jinak napsal:

    Svaz v předstihu oslovil kluby, aby si vyslechl jejich návrhy… Ano téměř všechny soutěže napříč sporty se pozastavily, týmy se o tom pobavily, jak se k tomu postaví a pak se to zrušilo. Jen tady se jeden den vyhlásil nouzový stav a Český florbal musel okamžitě druhý den rozhodnout a poslat celou sezónu do kytek. Jak ve Švédsku tak na Slovensku se zohlednila základní část, jen tady se v podstatě hrála zbytečně

    • Kerim napsal:

      Žádné řešení nbude vyhovovat všem.
      Já si naopak myslím, že to české řešení je korektnější než slovenské nebo švédské.

      • Jak jinak napsal:

        V pořádku, jak se říká 100 lidí 100 chuti. Mě jenom přijde, že se pořád bere základní část jako něco méně důležitého, přitom trvá mnohem déle než Play off a je potřeba větší konzistence výkonů, aby jste byli úspěšní. Já si třeba myslím že by se nic nestalo na rok rozšířit soutěže o jeden tým a příští rok jich prostě nechat spadnout více. Ty dva zápasy navíc už by nikoho nezabily. A poslední věc je ze některé týmy postoupily, třeba díky tomu, že těch zápasů mají na programu méně a někdo o to přišel třeba kvůli dvěma zápasům. Když už se to anuluje tak se to podle mě mělo anulovat komplet. To je stejný jako v Premier League, kde to chtějí některé kluby anulovat, čili by Liverpool titul nedostal, ale na druhou stranu by přibrali ze druhé ligy dva týmy, čímž by došlo k rozšíření. A myslím že kdyby se o tom trochu vedla alespoň nějaká diskuze tak by to nikomu neublížilo, ne že jeden den je vyhlášen nouzový stav a druhý den to Český florbal okamžitě zruší, v podstatě jako první v republice, protože třeba volejbal i basketbal o tom pak ještě jednali jak to ukončí.

      • fanda napsal:

        Každé řešení které zasáhne nějakým způsobem nejistý sestup nebo postup je špatně.

    • Tom napsal:

      Švédské řešení taky skončí u soudu…

      • Lukas napsal:

        Tomu se taky nedivím. I u nás uznali, že bez play off a superfinále se Mistr nevyhlásí. Ve Švédsku ne a ačkoliv Falun vyhrál základní část suverénně, neznamená, že by zvládl případné superfinále. V jednom zápase se může stát prostě leccos. A odepsat od stolu šance dalších účastníků play off mi přišlo zvláštní až nepochopitelné.

Napsat komentář

*