Ženský tým Dalenu s odvoláním neuspěl a musí o ligu níž. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se Ženský tým Dalenu s odvoláním neuspěl a musí o ligu níž. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se
9. 4. 2020 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Dalen neuspěl, jeho ženy sestupují, rozhodlo se per capsulam. Obrovský skandál, komise mě zklamala, říká manažer

 



Je jasno. Ženy Dalenu opouštějí nejvyšší švédskou soutěž, s odvoláním k Národní sportovní komisi neuspěly a musí úředně zamířit o soutěž níž. Podle manažera Urbana Karlssona se jedná o obrovský skandál, přičemž jej dopálilo především to, že se o situaci rozhodlo per capsulam, tedy hlasováním bez klasického zasedání.  

Základní premisa je dobře známá: nejvyšší švédská ženská florbalová soutěž byla ukončena dvě kola před koncem. Dalen byl v tu dobu na předposledním místě se ztrátou dvou bodů na Warberg, přičemž by se ještě mohlo hrát o šest bodů. Po rozhodnutí Švédského florbalového svazu ale úředně sestoupil.

Proti tomu se bránil u Národní sportovní komise (Riksidrottsnämnden, pozn. aut.). Ta ovšme posvětila unijní postup a Dalen tak čeká sestup. „Rozhodnutí Švédské florbalové federace proběhlo za užití správného úředního postupu a není v rozporu se soutěžním řádem,“ píše se mimo jiné ve zdůvodnění.

S tím se jen těžko smiřuje manažer klubu Urban Karlsson. „Je to pro nás obrovská rána a považuji to za obrovský skandál. Jsem obrovsky zklamaný z toho, jak k celé situaci RIN přistoupila: připadá mi divné, že takové rozhodnutí učiní per capsulam, tedy bez řádného zasedání, kde by situace byla diskutována. Je pro mě obrovské zklamání, že se tak může postupovat a že tak RIN postupovala,“ zlobí se v rozhovoru pro innebandymagazinet.se.

Jeho očekávání byla jiná. „Čekal bych, že RIN pošle dokumentaci svazu zpět s tím, aby skutečně důsledně prošel veškeré přijaté opatření, ale musím se tedy ptát jinak: Skutečně IBK Dalen nestojí za zasedání a celou věc vyřešíme jedním hlasováním per capsulam?“ jen těžko kouše rozhodnutí nejvyššího orgánu.

Dalen tedy sestupuje, nicméně jistá naděje pro něj ještě existuje: IKSU, které mimochodem rovněž sídlí ve městě Umeå, totiž oznámilo finanční problémy. „Pokud by Umeå ztratila oba elitní ženské týmy, tak to už by byla katastrofa, žádná legrace. Společným cílem je, aby Umeå byla hlavním švédským městem florbalu, což by se v tu chvíli nedařilo. Nicméně, já se ptám: jak federace vyřeší situaci, kdy by se případně nějaký tým odhlásil? Co brání tomu, udělat ženy IBK Dalen prvními náhradnicemi? Pomyslný míček je ale nyní v Göteborgu,“ říká Urban Karlsson.

Bez ohledu na to, jak situace dopadne, se ale nevzdává. „Už dříve jsme řekli, že do jakékoliv soutěže zkusíme sestavit ten nejsilnější možný tým,“ zakončil pro innebandymagazinet.se.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*