Lina Hägg (vlevo) zvolila angažmá ve Vítkovicích. Foto: Sundsvalls IBF
6. 11. 2020 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Zastavení pouze ženské Allsvenskan? Diskriminace, zuří Švédové. Dva si stěžují u ombudsmana

 



Švédská florbalová federace bude muset řešit další problém související s pandemií viru COVID-19. Mezi jedno z přijatých rozhodnutí totiž patří zastavení tří ze čtyř divizí 2. nejvyšší ženské soutěže, tedy Allsvenskan, podle stejného klíče rozdělené týmy ve 2. mužské nejvyšší soutěži ale hrát mohou. To považují za problém minimálně dvě na sobě nezávislé osoby, které na SIBF podaly podnět kanceláři ombudsmana pro diskriminaci.

Situace ve Švédsku se zhoršuje, přituhují také opatření vůči sportu, na což reagovala také Švédská florbalová federace. Rozhodla, že obě nejvyšší soutěže budou pokračovat, stejně tak, jako všechny čtyři divize mužské druhé nejvyšší soutěže, tedy Allsvenskan. Podle stejného klíče jsou na čtyři divize rozděleny týmy rovněž v ženské Allsvenskan, zde je ale povoleno zatím hrát pouze její Severní divizi.

Ve tradičně genderově velmi citlivém Švédsku se prakticky okamžitě rozpoutala debata na sociálních sítích, ve čtvrtek pak televize SVT přišla s informací, že kancelář ombudsmana pro diskriminaci obdržela dva podněty na jednání SIBF, což sama kancelář potvrdila na svých webových stránkách.

Televize se dostala rovněž k textu jednoho z podnětů. „Je zde zcela zřejmá diskriminace na základě rozdílnosti pohlaví, které se dopouští Švédská florbalová federace, tím, že nechává pokračovat mužské soutěže, ale ženské nikoliv. Na základě Úmluvy proti diskriminaci z roku 2008 je přitom zřejmé že: „Organizace musí zajistit stejná práva a možnosti, bez ohledu na pohlaví,“ píše se ve zmíněné stížnosti.

Velké množství reakcí nenechal bez povšimnutí ani generální sekretář SIBF. „Znamená to několik věcí. Především fakt, že florbal ve Švédsku zajímá velké množství lidí a hodně z nich je zapojeno také do ženského florbalu, což je pozitivní. Rovněž to vnímám tak, že dané rozhodnutí si interpretovali tak – a já to plně respektuji – že dochází k rozdílnému vnímání mužského a ženského florbalu a vidí v tom problém jako v nerovných příležitostech. Ale takový klíč v našich rozhodovacích procesech nebyl. Udělali jsme to rozhodnutí na základě našich stanov a doporučení úřadů,“ řekl serveru Innebandymagazinet.se Mikael Ahlerup.

K samotné genderové problematice se vyjádřil obšírněji. „Já samozřejmě chápu, že to je okamžitě vnímáno jako diskriminace a je to špatně ve vztahu ke genderové vyváženosti. Ale my se na situaci snažíme nahlížet ze širší perspektivy a tak, abychom předešli další vlně pandemie. Musíme si jednoznačně říct, že žijeme v nezvyklých podmínkách, které nás k tomuto rozhodnutí dovedly. Pevně věřím, že lidé, které florbal dlouhodobě zajímá vědí, že Švédská florbalová federace bojuje za rovné příležitosti, situaci bereme vážně a budeme v tom pokračovat,“ dodal Ahlerup.

Samotné přijetí podnětu ještě automaticky neznamená zahájení vyšetřování, což zatím potvrdila také kancelář ombudsmana.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*