Tom Ondrušek je spolehlivou oporou Chodova. Foto: Otakar Prášek / www.pulverfoton.cz Tom Ondrušek je spolehlivou oporou Chodova. Foto: Otakar Prášek / www.pulverfoton.cz
5. 1. 2021 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Také Ondrušek zdolává velké mety! 300 gólů a 500 bodů chodovského kanonýra

 



Tom Ondrušek má v letošní sezoně možná o trochu méně bodů, než bývalo zvykem, přesto si udržuje skvělý průměr dva body na zápas. A především posouvá historické milníky. Už v předloňské sezoně překonal Matěje Jendrišáka na pozici nejproduktivnějšího hráče historie Chodova a v tomto ročníku se výrazně posouvá i v historických tabulkách celé nejvyšší soutěže. Na začátku sezony prolomil hranici 300 branek v základní části a v sobotu proti Spartě dosáhl i na metu 500 bodů.

Ondrušek je sice rodák z Brna, ale v dresu Bulldogs odehrál pouze sedm ligových zápasů, ve kterých zaznamenal osm bodů (6+2). Ligové starty pořádně začal sbírat až v Praze. V dresu Tatranu Střešovice působil tři sezony, ve kterých zapsal v 71 zápasech 122 bodů (79+43). V roce 2013 se rozhodl pro změnu a spojil svou budoucnost s Chodovem, kterému v ročníku 2015/16 vystřelil premiérový mužský titul. Jedinou výjimkou byla 2016/17, kterou strávil v nejvyšší švédské soutěži v dresu Warbergu.

Od prvních zápasů v superlize prokazoval šikovný křídelník svůj talent a sbíral body po hrstech. Po přestupu na Chodov svou bodovou potenci ještě zvýšil a brzy se začal dotahovat na klubové legendy. Matěj Jendrišák posbíral modrobílém dresu 293 bodů, ale dnes už se dávno dívá na záda střelce s číslem 25.

V letošním ročníku pak přišly dva velké milníky v rámci celé soutěže. Hned na začátku vstřelil Tom Ondrušek svůj 300. gól v základní části nejvyšší soutěže a stal se tak teprve druhým hráčem v historii, kterému se to podařilo. No a v sobotu 2. ledna svým třetím bodem v zápase proti Spartě posunul svou sbírku kanadských bodů na číslo 500. To se před ním podařilo pouze dvojici Jiří Curney (aktuálně 716) a Petr Skácel (511).

Kouč David Podhráský se na svého kanonýra může spolehnout. Foto: FAT PIPE Florbal Chodov

Kouč David Podhráský se na svého kanonýra může spolehnout. Foto: FAT PIPE Florbal Chodov

Aktuálně má chodovský sniper na kontě 502 bodů za 309 branek a 193 asistencí. Během pár kol pravděpodobně překoná Petra Skácela a zůstane před ním pouze fenomenální Jiří Curney. Ten je o tři roky starší a v nejvyšší domácí soutěži má odehráno o 95 zápasů více, neboť Tom Ondrušek strávil jednu sezonu ve Švédsku. V té mimochodem posbíral 21 bodů. Bodový průměr Ondruška i Curneyho je v domácí prakticky totožný (kolem 2,2 bodu na zápas), ale boleslavský střelec se zatím určitě nechystá končit.

A co říká na tuto číslovku sám chodovský pointmaker? „Je to sympatické číslo! Nezbývá než poděkovat všem, kteří byli přímo nebo i nepřímo součástí těchto sezon. Děkuji trenérům za důvěru a hráčům za přesné nahrávky nebo proměněné šance. Děkuji rodině za trpělivost! A když mám tuto příležitost, chtěl bych všem popřát do nového roku pevné zdraví, to je to nejdůležitější!“

Svůj pohled přidal i David Podhráský, který Ondruška vede po celou dobu jeho působení na Jižním Městě. „Je to neuvěřitelná meta. Po světě hraje mnoho špičkových hráčů, ale ta konzistence, se kterou Tom sbírá body každou sezonu už mnoho let, ho řadí na opravdový vrchol. Jsem rád, že mohu být u toho a těším se na jeho další roky, protože rozhodně neřekl poslední slovo.“


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*