Dvojnásobný mistr světa Joel Kanebjörk ukončil hráčskou kariéru. Nyní bude působit jako asistent trenéra Storvrety. FOTO: IBK Storvreta, Adam Troy.
9. 2. 2021 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Florbalový viking končí kariéru

 



Vzezřením i duší válečník. Tak by se dal stručně popsat bývalý švédský reprezentant Joel Kanebjörk, který dnes oznámil konec hráčské kariéry. Urostlý útočník se Švédskem dvakrát vyhrál mistrovství světa. Budoucnost spojí se Storvretou, v jejímž dresu třikrát vyhrál SSL – hlavnímu trenérovi Oscaru Lundinovi bude dělat asistenta.

Vzhledem, bojovností a někdy až syrovým pojetím hry nechával během celé své kariéry vzpomenout na dávné vikingské válečníky. Z urostlého centra emoce stříkaly vždycky, spoluhráče s obrovskou vervou živelně hecoval, každý vyhraný souboj či ubráněné oslabení slavil s téměř stejnou intenzitou jako vítězství ve velkých kláních.

V jeho pojetí se florbalové hřiště měnilo v bojové kolbiště. Na straně Storvrety muziku vedle Kanebjörka tvrdil kupříkladu Robin Nilsberth a u falunských konkurentů jim v ostré hře plné tvrdých soubojů velice zdatně konkurovali chasníci v čele s Thomasem Holmgrenem či Johannesem Larssonem. Zápasy mezi švédskými hegemony poslední dekády jednoduše nikdy nepostrádaly šťávu a grády.

Joel Kanebjörk. Foto: Jesper Mattsson

Joel Kanebjörk nikdy neměl problém si na hřišti vydobýt dostatečný respekt. Foto: Jesper Mattsson

190 centimetrů měřící útočník ovšem nebyl pouze muž pro tvrdou hru a na černou práci. To rozhodně ne! Zodpovědný a energický centr reprezentoval Švédsko na mistrovství světa celkem čtyřikrát, přičemž v letech 2012 a 2014 se se spoluhráči radoval ze zisku zlatých medailí.

Na světovém šampionátu v roce 2010 se přímo podílel na tehdy rekordní výhře skandinávského výběru nad Austrálií poměrem 39:1. Centr druhé formace obranu nebohých protinožců doslova zmuchlal šesti brankami a stejným počtem asistencí – Švédsko tento rekord ještě navýšilo v roce 2018, kdy Francii zahanbilo výsledkem 43:1, minulý rok pak Švýcarsko nadělilo absolutně nezkušenému výběru Pobřeží Slonoviny 51 branek.

Nejslavnější léta kariéry strávil téměř metrák vážící forvard v již zmiňované Storvretě, v níž působil od svých sedmnácti let devět sezon. V nich spolu s dalšími ikonami klubu třikrát vybojoval mistrovský titul. Dále si zkusil angažmá i ve stockholmském AIK nebo švýcarském Usteru.

Přesto bude vždy nejvíce spjatý především s celkem z univerzitního města Uppsaly, kam se nyní vrací ovšem v jiné pozici. S legendárním Mikou Kohonenem, který hráčskou kariéru definitivně ukončil minulý týden, doplní trenérský tým kouče Oscara Lundina. V nové roli tak bude mladé generaci hráčů předávat četné zkušenosti, které posbíral během své bohaté kariéry. Jistě přispěje k výchově obdobně charismatických hráčů a oddaných ikon, jako byl on sám. Takové další persony totiž tento stále mladý sport bezesporu nadále potřebuje.


Autor: Jakub Švejkovský



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*