Florbalistky KAIS Mora bojují s COVID-19. Foto: Flickr KAIS Mora IF
17. 3. 2021 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Kontumace zápasu Mora – Täby otevřela téma COVID-19 v play off. Nechceme zkracovat, možné jsou dílčí kontumace, říká šéf soutěží

 



Virus COVID-19 ovlivnil poslední utkání mezi KAIS Mora a Täby. Jedna z hráček domácí Mory byla pozitivně testována, další pociťovala symptomy nemoci, a tak Mora k utkání nenastoupila. S ohledem na schválené směrnice bylo utkání kontumováno poměrem 5:0 pro Täby, další postih ale Moru nečeká. Podle Švédské florbalové federace bude snaha odehrát play off v současném formátu.

Situace byla v Moře poměrně snadná: jedna z hráček byla pozitivně testována na COVID, další pociťovala příznaky nemoci. „Pak už to pro nás bylo snadné rozhodnutí: nechceme riskovat, když tušíme, že bychom mohli mít virus v týmu, poté už by to také mohlo být jen horší,“ řekl asistent trenéra Lars-Olov Olsson pro Innebandymagazinet.se.

Jelikož se jednalo o utkání předposledního kola základní části, nemohlo být přeloženo, protože upravený reglement soutěže neumožňuje přesouvat zápasy posledních dvou kol základní části. Mora tak například sice může odehrát ve čtvrtek odložené utkání s Karlstadem, už v sobotu ale pro všechny týmy skončí základní část 26. kolem, ve kterém se má Mora postavit Ronnby.

Samotná kontumace pak nemá vliv na pořadí kohokoliv v tabulce. Mora zůstala pátá, Täby šesté, s tím, že o tuto pozici už nemůže přijít.

Täby tak kontumačně zvítězilo 5:0, další postih ale Moru nečeká. „Samozřejmě nás to mrzí, ale na druhé straně je třeba říci, že sezona zatím funguje poměrně dobře. Sportovní komise shledala, že Mora měla oprávněné důvody k nenastoupení k zápasu a nebude tak dále trestána. Pouze uhradí výplatu rozhodčím,“ uvedl pro portál manažer soutěží SIBF Magnus Nilsson.

Švédská federace nešla cestou ochranným pásem, které umožňují odehrát poslední zápasy základní části, potažmo čtvrtfinále a semifinále v rozdílných datech. „Je to poměrně složitá situace, ale takové je rozhodnutí,“ říká Nilsson.

Mimochodem, už nyní je jasné, že Extraliga žen tuto možnost využije.

Ve Švédsku takovou šanci mít týmy nebudou, a to ani v play off. „Vycházíme z toho, že zápasy musí být odehrány. Samozřejmě, pokud bude tým zasažen virem COVID-19, tak jeho možnosti budou značně omezeny: může například neodehrát některé zápasy, které tak budou kontumovány a následně v sérii pokračovat, až se jeho situace zlepší,“ popisuje Nilsson.

Až v případě nákazy obou týmů by přicházelo do úvahy zkrácení série. „Chceme, aby se rozhodovalo na hřišti, jakkoliv to bude možné. Na druhou stranu nechceme zkracovat série play off. Můžete na to mít jiný názor, ale takto je to prostě nastaveno. Až v případě nákazy obou týmů se může rozhodnout o zkrácení série,“ uzavřel Magnus Nilsson.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*