Hana Poláková (zády) si proti Tatranu nezahraje, Tatran může stále skončit druhý. Foto:
29. 3. 2021 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Jak zamíchá červená karta bojem o play off? FBC nebude druhé, Vítkovice chtějí vyrovnat Děkanku

 



O víkendu se do akce vrátily týmy Startu98 a Tatranu Střešovice, které byly v karanténě. Oba celky ještě poměrně výrazně zamíchají akciemi celé soutěže ohledně postupu do play off a následného dění v něm. Start o něj bojuje na dálku s Bohemians, oba týmy ještě čekají duely právě s Tatranem. V Židenicích navíc do všeho vstoupila červená karta pro Hanu Polákovou. Tatran postavil před nelehký úkol Chodov, který současně z boje o druhé místo vyřadil FBC Ostrava. Poslední krok ke stoprocentní základní části chybí Vítkovicím. O co se ještě v Extralize žen hraje?

NA OSTŘÍ NOŽE – SOUBOJ O OSMÉ MÍSTO MEZI BOHEMIANS A STARTEM

Bodově je situace mezi Bohemians a Startem98 rozdána jasně: Start má na kontě 19 bodů a čtyři zápasy před sebou, Bohemians mají o dva body méně a o dva zápasy méně na programu.
6. dubna se jejich vzájemným soubojem uzavře základní část. Ale bude tehdy ještě o co hrát?

Jako zcela zásadní se může ukázat těžká nedělní porážka Bohemians na hřišti Židenic. Přijít v zelenobílé situaci o tři body a vedení 4:2 je luxus, který se v konečném účtování vůbec nemusí vyplatit. Podobně, jako například porážka s Jičínem.

Florbalistky Bohemians totiž čeká kromě vzájemného utkání už jen těžký zápas s Tatranem, přičemž se samy dostaly do situace, kdy v tomto středečním duelu prakticky musí bodovat.

Start98 se sice ve středu postaví Vítkovicím, ale nebezpečí pro Bohemians číhá především ve víkendovém programu, kdy Start odehraje domácí zápasy s Olomoucí a Židenicemi.

Pokud by se Bohemians povedlo dovést utkání v Židenicích do zdárného konce, velmi pravděpodobně by Start šel do víkendových klání z 9. místa, nyní ale může případně kalkulovat s výsledkem zápasu Tatran – Bohemians a pokud Bohemians prohrají, tak Start ví, že i kdyby podlehl Vítkovicím, tak má vlastně dva mečboly na postup do play off.

Po kolapsu v Brně má pro Bohemians utkání s Tatranem přívlastek „existenční“, navíc do něj určitě nezasáhne kapitánka Hana Poláková. Ta totiž hned v deváté minutě dostala v Židenicích červenou kartu poté, co po vzájemném souboji ukázala prostředník směrem k Jitce Drápalové s Monikou Jahodovou.

Po červené kartě s validitou 3 tedy vynechá minimálně jedno utkání a musí vyčkat na rozhodnutí disciplinární komise.

CO BUDE ZNAMENAT PRO PLAY OFF DRUHÉ MÍSTO PRAŽSKÉHO TÝMU?

Lukáš Procházka umí. Jeho tým sice prošel výraznou generační obměnou, avšak ve všech dosavadních pěti utkáních se třemi dalšími týmy, které tvoří špičku letošního extraligového ročníku, ukázal, že se jim směle může měřit.

Ba co více, dvakrát se mu povedlo porazit za 3 body FBC Ostrava, což nakonec může mít cenu stříbra.

Na druhém místě totiž jistě skončí pražský tým: Tatranu zbývá do konce základní části ještě pět utkání, včetně druhého souboje s Chodovem a vzhledem k výhře v prvním vzájemném utkání je jeho klíč jasný: pokud pětkrát vyhraje za 3 body, bude na druhém místě, také ovšem musí ve vůbec posledním utkání základní části porazit FBC Ostrava. Souboj bývalých trenérských kolegů Lukáše Procházky a Michaely Marešové, ačkoliv se bude odehrávat spíše na dálku, tak jistě ještě bude mít pořádné grády.

Jisté ale je, že druhé neskončí ostravské FBC, které už každopádně nemůže předehnat Chodov.

Při předpokládaném postupu všech čtyř elitních týmů do semifinále se pak nabízí zajímavá otázka: Koho by zvolily Vítkovice za soupeře do semifinále? Nepůjdou ostravskou cestou?

NENÁPADNÝ ZÁPIS – REKORD PANTHERS

Florbalistky Panthers nejsou výrazný tým, co do nějakého marketingového hlediska, v sezoně o nich dost možná příliš nevíte.

Jenže na druhou stranu mají ustálenou kostru týmu, kterou se vedení klubu daří průběžně doplňovat a jejich výkony stoupají. A to vidí v Rudné jistě velmi rádi.

Ve své páté extraligové sezoně obsadily poprvé 5. příčku v základní části, navíc si stanovily nový bodový rekord: 38 bodů je o šest více, než bylo dosavadní maximum ze druhého extraligového ročníku.

STOPROCENTNÍ SEZONA PRO VÍTKOVICE

Vítkovice zvítězily v základní části pošesté za sebou, přesto před sebou mají jeden milník, na který zatím nikdy nedosáhly: pokud ve středu porazí v posledním utkání Start98, tak se jim poprvé povede projít základní částí bez ztráty bodu, čímž by současně vylepšily své vlastní a extraligové historické maximum v počtu získaných bodů v základní části na 66. Dosud se jim povedlo získat nejvíce 64 bodů v minulém ročníku.

Může se jim tak povést vyrovnat Děkanku Praha, fakticky dnešní Start98, kterému se v době jeho největší dominance tento zápis povedl dokonce ve dvou letech po sobě, v ročnících 2007/2008 a 2008/2009. Pražský tým mimochodem v časech své největší dominance dokázal vyhrát základní část hned devětkrát za sebou.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*