V klubu Rönnby Tigers bude pomáhat také známý hokejový trenér Pär Mårts. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se V klubu Rönnby Tigers bude pomáhat také známý hokejový trenér Pär Mårts. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se
28. 5. 2021 Ženský florbal - Zahraničí (2) KOMENTÁŘŮ

Legendární kouč mění mužský hokej za ženský florbal. Pär Mårts pomůže Rönnby

 



Ve švédském florbalovém prostředí se rozmáhá nový trend. Do jeho struktur míří úspěšní hokejoví hráči a trenéři. Jedním takovým je dobře známý Pär Mårts, který bude nově pomáhat v organizaci Rönnby, jejíž vlajkovou lodí je ženský superligový tým. Osmašedesátiletý kouč má doma také olympijské zlato z roku 1994.

Při právě probíhajícím světovém šampionátu v ledním hokeji je to zpráva, která sedne. Legenádrní švédský hokejový trenér Pär Mårts bude působit v organizaci Rönnby, jejíž vlajkovou lodí je ženský tým v SSL. Ten skončil letos na sedmém místě, prožívá pravda trochu hubenější roky a pomoci mu má právě Pär Mårts. „Florbal je pořád jiný sport než hokej, ale v konečném důsledku je o lidech. A já chci být nápomocen a předávat svůj pohled na věc,“ říká známý hokejový kouč.

Jeho role není zatím přesně ukotvena. „Nevím, jak přesně to pojmeme, ale jsem připraven co nejvíce pomoci, máme samozřejmě nějaké představy,“ řekl k tomu Pär Mårts.

Největším úspěchem Pära Mårtse je zisk olympijské zlaté medaile v roce 1994, když v Lillehameru dělal asistenta Curtu Lundmarkovi. V roce 2004 získal domovské zlato s HV 71, v roce 2013 pak Švédy dovedl k titulu mistrů světa.

Legendární trenér ale není jediným hokejovým bardem, který zamířil do florbalu. Už před pár týdny oznámil Karlstad, že jeho muže v Allsvenskan povede Peter Nordström. Ten sice nerozšířil zástupy svých úspěšných krajanů v NHL, kde má na kontě pouze dva duely za Boston Bruins, avšak je legendou Färjestadu, se kterým se stal čtyřikrát švédským mistrem.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*