Petr Novotný stojí před velkou výzvou získat pro Boleslav druhý mistrovský titul v klubové historii. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav Petr Novotný stojí před velkou výzvou získat pro Boleslav druhý mistrovský titul v klubové historii. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav
11. 6. 2021 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Role kouče a hráče se nedají srovnávat, přiznává před svou trenérskou premiérou v superfinále Petr Novotný

 



Jako hráč si Petr Novotný zahrál superfinále čtyřikrát, jednou z něj odcházel jako vítěz, když v roce 2018 konečně zvedl nad hlavu mistrovskou trofej, v Mladé Boleslavi tolik očekávanou. Po neúspěšném boji o titul v roce 2019 ukončil kariéru hráče a ihned se přesunul do role trenéra. A ačkoliv sklízí chválu za svou práci, až v sobotu se ukáže, jestli dokáže misi dotáhnout do úspěšného konce.

Od závěru semifinálové série uplynul měsíc. „Příprava na superfinále byla hrozně dlouhá a její plánování dost složité. Hlavně jsme chtěli držet hráče v napětí, a to ve chvíli, kdy všichni mají po sezoně nebo se už připravují na tu další. To bylo asi to nejtěžší, co jsem kdy jako hráč nebo trenér zažil,“ popsal Novotný negativní důsledky dlouhých pauz mezi jednotlivými fázemi play off, které si kluby odsouhlasily jako pojistku proti karanténám a covidu.

Není zase tolik florbalistů, kteří by se ve své hráčské kariéře zúčastnili hned poloviny z osmi ročníků superfinále. Například Jan Natov je se svými šesti účastmi výjimka. Na straně Vítkovic najdeme například brankáře Lukáše Součka, obránce Jakuba Hubálka či útočníka Lukáše Hájka, kteří mají bohaté zkušenosti z boje o titul. Petr Novotný si zahrál zápas o všechno hned čtyřikrát.

Petr Novotný zatím skvěle zvládl přerod z hráče na pozici trenéra. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Petr Novotný zatím skvěle zvládl přerod z hráče na pozici trenéra. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Roli trenéra a hráčskou účast ve střetu o zlato ale podle dávat dohromady nelze. „Je to obrovský rozdíl. Všichni trenéři, kteří dříve hráli, budou souhlasit, že se ty role moc nedají srovnávat. Je to jiná práce,“ líčí upřímně.

Mladá Boleslav má za sebou další úchvatnou sezonu, byť hned v úvodním ligovém utkání prohrála právě s Vítkovicemi. Ke konci základní části pak Středočeši svému sokovi porážku oplatili. „Jak Vítkovice, tak my jsme prožili velmi podobnou sezonu. Prohry ve vzájemných zápasech přišly po určitých výpadcích a moc se z toho vycházet nedá,“ popsal skutečnost, že v prvním případě se z karantény vracela Boleslav, v tom druhém pro změnu Vítkovice.

„O to bude zajímavější superfinále, které může ukázat, jak na tom týmy doopravdy jsou,“ zamyslel se lodivod boleslavského týmu. Jeho celek drží fenomenální 33zápasovou neporazitelnost v nejvyšší soutěži. „Vítězná šňůra je dlouhá, ale teď nám za ni nikdo nic nedá. Už na to nechceme myslet a já to v hlavě vůbec nemám,“ dodal Novotný na závěr.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*