Finské florbalistky jsou ve finále světového šampionátu. Foto: Adam Troy Finské florbalistky jsou ve finále světového šampionátu. Foto: Adam Troy
4. 9. 2021 Reprezentace juniorek (0) KOMENTÁŘŮ

Finky řekly českému finále „Ne“. Juniorky podlehly Suomi 2:5, čeká je boj o bronz

 



Zlatý sen českých juniorek na světovém šampionátu ve švédské Uppsale skončil. Rázně jej zastavila především finská útočnice Suvi Hämäläinen, která potvrdila, že je nejlepší florbalistkou výběru Suomi a  položila základ finské výhry 5:2. Češky tak čeká souboj o bronz. 

Už od prvních minut bylo zřejmé, že se v IFU Aréně odehraje velmi kvalitní střetnutí dvou výborně připravených reprezentací. Finky potvrzovaly, že proti Švýcarsku neměly svůj den, předváděly koncentrovaný výkon, naproti tomu česká reprezentace těžila z obecně velmi silného výběru.

Do vedení šly Finky: na konci čtvrté minuty se uvolnila Ketunen a otevřela skóre. Finkám se dařilo eliminovat jednu z největších devíz českého týmu, a to práci v předbrankovém prostoru. Brankářka Kataja si připsala pět úspěšných zákroků a pozorně čelila českým útokům.

Přesně po patnácti minutách se navíc individuálně prosadila Hämäläinen a Finsko vedlo 2:0. Češkám se povedlo přežít finský nápor, kdy v posledních sekundách třetiny ještě Hämäläinen trefila z blafáku břevno.

O tom, že platí známá pravda „nedáš = dostaneš“ se Finky přesvědčily po jedenácti sekundách druhé třetiny: Kataja si vybrala slabší chvilku a propustila za záda střelu Keprtové z dobrých 25 metrů.

Český tým postupně převzal ve druhé části aktivitu, Finky pouštěl do minima šancí, ty ale na druhou stranu pozornou obranou nepřipustily mnoho výrazných českých šancí.

Ve druhé třetině měl český tým k dispozici rovněž několik závarů na velkém brankovišti, ale vyrovnávací branku nevstřelil. Je třeba také vyzdvihnout, že Karasová, ač neměla ve druhé třetině tolik práce, tým podržela solidními zákroky.

Třetí třetina začala pro český tým špatně. Hämäläinen zachytila rozehru, situaci 2 na 1 vzala na sebe a vyřešila gólově. Češky tak rázem ztrácely dvě branky.

Okamžitě se jim povedlo dostat se do tlaku, ale nemohly vstřelit kontaktní branku. Dlužno říci, že při Finkách také stálo štěstí, když například ve 48. minutě sudí posoudili v severský prospěch zastavení brejkové situace od Uimarihuhty.

O osudu utkání se definitivně rozhodlo v 52. minutě: samostatný únik nejprve proměnila Kettunen, o dvacet sekund později udeřila opět Hämäläinen. Necelých šest minut před koncem navíc přišlo vyloučení Havlíčkové, což také sebralo tolik potřebný čas k vyrovnání.

Český tým oslabení ustál a prakticky okamžitě začal praktikovat power play při každé možné příležitosti. Kubečková v čase 58:32 zažehla jiskru naděje, když proměnila trestné střílení. Další branka již ale v utkání nepadla, když i teoretickou naději vzalo poměrně sporné vyloučení za špatné střídání 25 sekund před koncem.

Mistrovství světa juniorek 2021:

Česko – Finsko 2:5 (0:2, 1:0, 1:3)
Branky: 21. Keprtová (Havlíčková), 59. Kubečková (TS) – 4. Kettunenová (Ylikojolaová), 15. Hämäläinenová (Laitilaová), 42. Hämäläinenová, 52. Kettunenová (Uimarihuhtaová), 52. Hämäläinenová (Valtolaová).


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*