Lenka Červená poslouchá taktické pokyny. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se Lenka Červená poslouchá taktické pokyny. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se
2. 12. 2021 Mistrovství světa žen (7) KOMENTÁŘŮ

Slovenský prvoligový objev Červená: Holky mě vzaly za svou, můj největší cíl se splnil

 



Na světovém šampionátu v Uppsale působí jako zjevení. Slovenská útočnice Lenka Červená nastupuje ve svých patnácti letech v elitní slovenské formaci, přitom ještě ani nehrála slovenskou extraligu, stejně jako dvě další florbalistky, nastupuje totiž za prvoligové(!) Partizánske. Paradoxně tak tvrdí, že její největší florbalový sen, a sice dostat se na světový šampionát žen, se již splnil.

Na úvod dvě statistická fakta: Lence Červené bylo v den startu světového šampionátu přesně 15 let 3 měsíce a 24 dní, od nejstarší florbalistky slovenského výběru, brankářky Jany Dupčákové je pak mladší o 15 let 2 měsíce a 26 dní. Chcete ještě jedno unikum? Je jednou ze tří slovenských florbalistek, které působí v Partizánskem.

Není divu, že si mladá florbalistka účast na světovém šampionátu užívá. „Je to pěkný pocit, zahrát si také tady ve Švédsku, v Uppsale. Bylo těžké se sem dostat a moc si toho vážím, ačkoliv hrát tady je hodně těžké. Ve slovenské první lize žen je to úplně opačně, jako tady, ale proti USA jsme vyhrály a zatím to tak jde podle našich představ,“ popisuje průběh turnaje.

Reálně se jedná o skok přes několik výkonnostních stupňů, vždyť největším soupeřem Partizánskeho je bratislavský CAPITOL, který sází na býválé slovenské reprezentantky. „Je to tak, v první lize je našim největším soupeřem CAPITOL, ale jsme dobrý tým, navíc se snažíme trénovat každý den, více a více, abychom měly na extraligu a dostaly se co nejdále,“ je vidět, že myslí také na budoucnost.

Kondičně tempo světového šampionátu vydrží? „Hraju taky fotbal, ten je ve většině o kondici, takže mám toho dost,“ usmívá se.

Při dotazu na své florbalové přednosti si není jistá. „Hodně jich podle mě není, to je spíše dotaz na trenéra. Ale obecně můžu říct, že se vždy holkám snažím pomoct, vystřelit nebo přihrát, obecně něco udělat,“ popisuje.

V kolektivu se cítí dobře. „Zapadla jsem určitě dobře, holky mě vzaly za svou. Stejně to mají všechny mladé hráčky, jsme dobrý kolektiv. Navíc, jsem poměrně extrovert“, pochvaluje si.

Spoluhráčky z Patrizánskeo ji jsou navíc oporou. Nehrajeme spolu ve formaci, protože Nikol Drábeková je nyní zraněná a Tamča Dobošová hraje jinde úžasně, ale je fajn, že jsme tady spolu, tak nějak všeobecně, abychom tady měly někoho po ruce, i když vlastně teď už tady máme takto každou hráčku,“ říká.

Ve svých patnácti letech má vlastně splněno. „Můj největší cíl byl dostat se na mistrovství světa, už se splnil, takže jsem ráda,“ uzavřela Lenka Červená.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Zdenka napsal:

    Tak který extraligový klub jí začne lákat do Ostravy dříve? Vítky nebo FBC?

    • Dave napsal:

      Vzhledem k tomu, že v ČR by ještě dva roky nesměla hrát, tak k čemu by to, zejména z jejího pohledu bylo?

      • Zdenka napsal:

        Proč by nesměla hrát? Soutěž juniorek je v ČR určitě lepší než u nás a kdy jindy jí ulovit, než teď, ne?

        • Zdenka napsal:

          Překlep – než u nich, samozřejmě 🙂

          • Dave napsal:

            Myslíte tu soutěž, kde padají dvacetigolove rozdíly jak na běžícím pásu? Rozhodně je lepší hrát na Slovensku ženy, než českou Mlčouškem zhovadilou juniorku.

  • Ujo imro napsal:

    Obraz florbalu na slovensku , mali by sa nad sebou zamysliet vsetky hráčky extraligy preco nie su v reprezentacii ,extraliga na slovensku dlhodibo upadá

  • Komik napsal:

    U nás by taky mohly takové objevy být. Akorát my máme zjev Z.M. v Brně, který to zakázal.

Napsat komentář

*