Finský reprezentant Sami Johansson se raduje ze své trefy do sítě Švédska. Foto: IFF Finský reprezentant Sami Johansson se raduje ze své trefy do sítě Švédska. Foto: IFF
5. 12. 2021 Mistrovství světa (1) KOMENTÁŘŮ

Severské derby: Nadvláda Finů pokračuje, alespoň prozatím

 



Ovládli finále posledního šampionátu a z vítězství se radují i nyní. Finové porazili v základní skupině helsinského turnaje Švédy 7:3 a naznačili svůj potenciál. Třemi góly a jednou asistencí se na triumfu domácího výběru podílel Ville Lastikka.

Švédové měli hned ve druhé minutě velkou příležitost jít do vedení. Jenže Kim Nilsson neproměnil trestné střílení a na opačné straně přišel trest. Ville Lastikka natáhl z velké dálky a brankář Hedlund si mohl inkasovaný gól právem vyčítat. Z podobné dálky pak Švédové srovnali. Prosadil se Ludwig Persson.

Po první třetině přesto do kabin odcházeli spokojenější domácí florbalisté. Lastikka si odskočil při standardní situaci dál od branky, inkasoval přesnou přihrávku od Petera Kotilainena a podruhé v utkání skóroval. V 16. minutě následovala menší potyčka před finskou brankou a Finové posléze přežili dvojnásobnou přesilovku Švédska.

Reklama na florbal pokračovala ve druhé třetině. Podruhé v duelu srovnali Švédové ve 33. minutě. Po dorážce z velkého brankoviště se prosadil Kevin Haglund. Finové si však vedení vzali zpět. Dvě minuty před koncem prostředního dějství to vzal Sami Johansson na sebe a brankář Hedlund opět neměl čisté svědomí.

Jeden z klíčových momentů přišel na začátku 45. minuty. To Finové skvěle vykombinovali švédskou obranu a na konci akce byl zakončující Mikko Leikkanen. Domácí reprezentace poprvé v duelu odskočila o dvě branky. Švédové ještě stihli šest minut před koncem snížit, na následující tři pojišťující trefy Finska (z toho dvě do prázdné branky) už ovšem odpověď nenašli.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

  • Hudino napsal:

    Přijde mi, Švédi pořad nezareagovali na finskou hru, která je aktuální trend a vzor.
    Rychlost, střelba tahem/zapestim ve sprintu, atletický typ postavy.
    I u nás řešíme švédskou ligu/NHL/top/vzor a Finové si v klidu hrají doma nebo vydělávají ve Švajcu a herně Švédy převyšují. Nekdy se zda, že čeští mladí se jim mohou podobat.

Napsat komentář

*