Za potyčku mezi fanoušky Sparty a Black Angels padly finanční tresty. Foto: Repro TVCOM.cz Za potyčku mezi fanoušky Sparty a Black Angels padly finanční tresty. Foto: Repro TVCOM.cz
6. 1. 2022 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

DK trestá: Sparta zaplatí za bitku 30 tisíc, andělé polovinu. Neklan má roční podmínku, bránil otce

 



Disciplinární komise Českého florbalu dnes vynesla tresty v kauze bitky fanoušků po skončení utkání Livesport Superligy mezi Spartou Praha a BLACK ANGELS. Andělé zaplatí pokutu 15 tisíc korun, Sparta dvojnásobek. Tříměsíční trest zastavení činnosti dostal hráč Black Angels Filip Neklan, jehož otec vlastně celou bitku odstartoval.

Podle Disciplinární komise došlo po superligovém utkání k tomu, že skupina fanoušků zareagovala na potyčku hráčů obou týmů na hřišti vulgárním pokřikováním na hráče BLACK ANGELS. Na toto zareagoval jeden z fanoušků Black Angels, jak bylo později zjištěno, jednalo se o otce hráče ANGELS Filipa Neklana. Pro úplnost, je to ten fanoušek, kterého komentátor utkání Jakub Švejkovský označil jako „pán s účesem na Mulleta.“

Neklan tedy přeskočil do hlediště a ze svého otce strhnul jednoho z fanoušků Sparty, následně se do bitky již nezapojoval. Právě fakt, že se jednalo o vlastního otce Neklanovi u disciplinární komise pomohl. „Dle názoru DK je zcela nepřípustné, aby se hráči jakýmkoliv způsobem zapojovali do dění v hledišti. Toto není v žádném případě součástí role hráčů při utkání. Zvládnutí situace v hledišti je primárním úkolem pořadatele utkání. Z tohoto důvodu se DK rozhodla za toto zapojení do šarvátky v hledišti udělit hráči Filipu Neklanovi trest zastavení závodní činnosti na 3 měsíce. DK však zároveň v tomto případě vnímá jako významnou polehčující okolnost fakt, že do šarvátky byl zapojen otec hráče a šarvátka se odehrávala přímo v první řadě před zraky Filipa Neklana,“ píše se v odůvodnění Neklanova trestu.

Domácí Sparta dostala pokutu 30 tisíc korun, a to za výtržnosti fanoušků a nedostatečnou činnost pořadatelské služby. „Při posuzování provinění oddílu AC Sparta Praha se DK dále zabývala činností pořadatelské služby, která by měla zamezit podobným konfliktům a šarvátkám v hledišti, případně zasáhnout v momentech, kdy k podobným incidentům dojde a vyřešit je. Oddíl AC Sparta Praha měl sice na utkání v hledišti přítomné dva členy security, ale ti při výše uvedeném konfliktu do celého dění nijak nezasáhli a nepomohli k uklidnění vzniklé situace. V tomto případě byla navíc hlavní pořadatelka utkání upozorněna o druhé přestávce delegátem utkání právě na skupinku fanoušků Sparty v první řadě, která se již v průběhu druhé třetiny projevoval negativně. Pořadatelé tak byli již během utkání upozorněni na možnou problémovou skupinu a konkrétní místo v hledišti. Přesto nebyl nikdo z členů security v blízkosti této skupiny fanoušků přítomen, aby mohl případnému konfliktu předejít nebo ho včas vyřešit. Člen security stál na horním ochozu nad poslední řadou tribuny na středu hřiště. DK chápe, že z tohoto místa má dobrý přehled o dění v hale, ale je naprosto nepochopitelné, že nevyrazil zasáhnout v momentě začátku konfliktu fanoušků,“ odůvodnila disciplinární komise.

Black Angels pak zaplatí poloviční částku za výtržnosti fanoušků, respektive vlastně za to, že právě fanoušek ANGELS – Neklanův otec, byl tím, kdo bitku spustil. „Při posuzování zapojení do šarvátky ze strany fanouška Black Angels bylo pro DK klíčové, že fanoušek Black Angels byl prvním, kdo se do konfliktu zapojil i fyzicky a svým skokem mezi fanoušky Sparty zahájil šarvátku. DK zároveň přihlédla k faktu, že fanoušek byl vyprovokován vulgárními pokřiky fanoušků Sparty, ovšem forma oplácení fyzickým násilím byla nepřiměřená situaci. Oddíl je odpovědný za chování svých fanoušků v hledišti, a proto byla v tomto případě udělena finanční sankce ve výši 15 000 Kč. DK se v tomto případě rozhodla udělit finanční sankci v dolní hranici možné sazby a věří, že tento incident bude pro oddíl Black Angels poučením pro další zkvalitnění práce se svými fanoušky,“ odůvodnila disciplinární komise.

Disciplinární komise také transparentně vysvětlila, že vzhledem k tomu, že se v osobním životě znají její předseda Tomáš Březina a otec Filipa Neklana, tak se Březina z rozhodování v tomto celém případu vyloučil.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Venca napsal:

    Komise nechápe, že security nezasáhla? Mezi bandu peroucích se bláznů bych taky neskočil, přál bych si tam vidět členy komise.
    Věc druhá, za faul během hry je několikazápasový trest, ale za napadení diváka na tribuně je jen podmínka?

  • Pepík napsal:

    Slušná fraška….. Frajer měl dostat normální stopku a žádnou nic neřešící podmínku. DK si hraje na bůh ví co když jde o tresty ve hře nebo vulgarity směrem k rozhodčím a pak tohle. Že by ,,cink cink,, 😉

  • Petr napsal:

    Disciplinární komise má dobré kamarádky vztyčený prostředníček pana Neklana mluví za vše. Nejprve sparťanské fanoušky napadl on a poté i jeho syn ještě před oficiálním ukončením zápasu. Trest měl být bez podmínky už jen z prevence aby se takovéto nesportovní chování již nikdy neopakovalo. Nevhodné výrazy fanoušků jsou všude ale ještě jsem neslyšel že by někde jinde platili pokutu. DK tímto výrokem podporuje násilí měli by se stydět.

Napsat komentář

*