Obránce Tatranu Střešovice Ondřej Němeček Foto: Flickr Tatran Střešovice
1. 2. 2022 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Dvouminutový trest pro Němečka a neuznaná branka? Sudí rozhodli správně, říká šéf jejich komise

 



Souboj o první místo mezi Tatranem Střešovice měl všechno, co takový správný šlágr mít má. Padlo hodně branek, hrálo se velkých emocích, a přitom to byl velmi florbalově hodnotný zápas. Jedním z nejdiskutovanějších momentů byla neuznaná branka a následné dvouminutové vyloučení Ondřeje Němečka po kontaktu s Jakubem Bínou. Podle šéfa Komise rozhodčích a delegátů Petra Galasovského rozhodli sudí Přemysl Bališ a Peter Varga správně.

Inkriminovaná situace se stala v čase 19:28, za vedení Tatranu 2:1. Němeček napřáhl a prostřelil Lukáše Bauera v brance Mladé Boleslavi, ovšem také zasáhl do obličeje Jakuba Bínu, který se jej snažil v podřepu bránit.

Němečkův případ navíc není první. Ve čtvrtém čtvrtfinále minulého ročníku Extralgy žen byla podobně neuznána branka Vítkovic a vyloučena obránkyně Alžbeta Ďuríková poté, co došvihem své „gólové“ střely trefila do obličeje dobíhající Karolínu Sigmundovou z Olomouce.

Situaci ze zápasu Olomouc – Vítkovice najdete zhruba v čase 1:39:25

V obecné rovině měli rozhodčí Bališ s Vargou, respektive Pavel a Vladimír Hálovi na výběr ze tří možností: volného úderu, dvouminutového anebo pětiminutového trestu.

Pravidla jim v tomto dávají určitou volnost. „Základním principem totiž je, jaký byl úmysl hráče, respektive co chtěl udělat. Pokud hráč střílí = hraje tak, jak se od něj očekává a soupeř se navíc skloní hlavou až někam k pasu, pak nemá smysl sahat výše než ke dvěma minutám. V tomto směru například hokej před sezónou upravil pravidla a situace, na které se díváme, u nich již nejsou přestupkem. Právě z toho důvodu, jaký jsem uvedl,“ řekl pro Florbal.cz předseda Komise rozhodčích a delegátů Petr Galasovský.

Sudí tak podle něj nechybovali. „Můj názor je, že pětiminutový trest by zde nebyl vůbec vhodný. Právě proto, že hráč normálně střílí a protihráč se navíc hodně skloní. A pokud by rozhodčí sáhli jak k volnému úderu, tedy usoudili, že k trefení došlo pod úrovní pasu, tak ke dvěma minutám, což by znamenalo úder nad pasem, nepovažoval bych jejich rozhodnutí ani v jednom případě za chybné. Přeci jen rozpoznat v zápase takto tenkou hranu je skoro nemožné,“ uvádí své stanovisko.

Závěr je podle Petra Galasovského jednoznačný. „Přestupek to však v obou případech určitě je a branka v obou situacích byla správně neuznána,“ uzavřel jak případ Němečka, tak Ďuríkové.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Pavel napsal:

    Podle mě taky správné rozhodnutí rozhodčích.
    V sobotu jsem sledoval švýcarskou ligu Lagnau – Ulster (Pražan, Dóža) a rozhodčí naprostá katastrofa.

  • PJ napsal:

    Nad pasem ani náhodou. Bína k němu šel z boku, pozdě a s hlavou extrémně nízko, 100% jeho chyba.

    • rvb napsal:

      a kdyby mu upálil kulky, tak taky ok? Došvih si hráč má hlídat. A pochybuji, že kdyby borce netrefil, že by se ten došvih zastavil tam, kde se zastavil. To že to vyplynulo ze hry a nebyl v tom úmysl je jen polehčující okolnost 🙂

Napsat komentář

*