Adam Šmíd je tahounem Pardubic. Foto: Sokoli Pardubice Adam Šmíd je tahounem Pardubic. Foto: Sokoli Pardubice
16. 2. 2022 Superliga (16) KOMENTÁŘŮ

Za seknutí do soupeře tři týdny stopka. Šmíd bude Pardubicím v úvodu play down chybět

 



Pardubický tahoun Adam Šmíd si bude odpykávat trest za seknutí do protihráče ze zápasu 24. kola Livesport Superligy. Disciplinární komise mu vyměřila stopku na tři týdny. Šmíd tak nenastoupí v úvodních dvou duelech 1. kola play down proti Vinohradům.

Běžela 18. minuta dohrávky 24. kola. Adam Šmíd sbíhal ze středu hřiště ke straně a florbalkou trefil soupeře z Black Angels Jakuba Hromadu. Za svůj zákrok vyfasoval ČK3. Jeho počínání pak hodnotila disciplinární komise a následně vynesla verdikt. Ten činí stopku na tři týdny. Trest se počítá už od pozastavení činnosti, kterou má Šmíd od 9. února. Stopka tedy vyprší 1. března.

„Dle názoru disciplinární komise v tomto případě Adam Šmíd zjevně pohyb svou florbalkou kontroloval a byl si při svém zákroku vědom, že zasáhne soupeře do těla. Zákrok navíc přišel v situaci, kdy jej protihráč nemohl očekávat a připravit se na něj. V podobných situacích se hráč může zpevnit proti dobíhajícímu obránci a připravit se na souboje tělem, ale nemůže očekávat seknutí florbalkou v úrovni pasu, protože takovým způsobem nejde hrát ve florbalu čistě v rámci pravidel,“ napsala disciplinární komise Českého florbalu ve svém odůvodnění.

„Komise chápe, že v rámci florbalového utkání dochází k zásahům florbalkou do těla soupeře po střelách či přihrávkách, takové situace jsou součástí florbalu. Nicméně úmyslný úder florbalkou do těla soupeře do florbalu v žádném případě nepatří. Zákrok Adama Šmída je projevem nízkého respektu k soupeři, protože může být zdraví nebezpečný,“ stálo ještě v prohlášení.

Komise vedená Tomášem Březina pak také zohlednila fakt, že Jakub Hromada nebyl zraněn a rovněž to, že si Adam Šmíd nevhodnost svého zákroku uvědomil a po utkání se Hromadovi omluvil. To vše vyústilo ke třítýdenní stopce. Nejproduktivnější hráč Pardubic s 33 body se tak bude moci vrátit na 3. a 4. utkání 1. kola play down. Do té doby se Východočeši musejí obejít bez něj.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • er napsal:

    Naprosto prehnany trest a naprosto nevhodne udeleny trest. Ma jit kdyz uz o pocet utkani a ne obdobi. Nejsem zastance Pardubic, ale tohle je v klicove casti sezony pekna podpasovka. Plus prosim: proc tolik. seknuti = ck3 ??? nechapu, plus klidne bych dal tak zapas dva maximalne. Oduvodneni je blabol na ntou. Celkove dalsi ukazka selhani unie a ukazaka jeji neschopnosti.

    • Mac napsal:

      Za mě to je ukázková CK3. Za co jiného by jste to chtěl už dávat?? Beru snahy hrát míček, sekera na dlouhou ruku někam do oblasti břicha/možná ruky při střele.
      Souhlasím ale, že časový trest je blbost, zřejmě kvůli možnému odložení zápasu, to by bylo překvapení, kdyby Pardubice chytly covid a hrálo se, až mu vyprší trest :)))

    • Sudí napsal:

      Jen dobře. Šmíd si aspon uvědomí, jak se chovat + 2. Čk za jednu sezónu…

    • got balls napsal:

      Tak ja nevim, pribehne k protihraci, zezadu ho sekne nekam do pecek. At si svoje anger management issues vyresi driv, nez vleze na hriste, jasna ck3.

  • Omaha Beach napsal:

    Tak to se kluci na Unii asi úplně zbláznili ne? Za tohle trest na tři týdny = na tři zápasy? Pokud se nepletu, tak Hromada šel asi za minutu zpátky na hřiště a rozhodně nešlo o žádný prasácký útok na krk a hlavu. DK si asi jen potřebovala dokázat, že tu je od toho, aby rozdávala za každou cenu tresty. Absolutní nesmysl, tohle je ukázkový pětiminutový trest, max ČK1.

    • jásemuši napsal:

      Já si myslim, že DK přihlédla k tomu, že je pan Šmíd lidsky pěkná m*dka. Hráč je to možná skvělý, ale zásah do slabin svědčí o jeho podlosti a frustraci z předešlého souboje.

      Zdar a sílu při vylodění!

    • ??? napsal:

      A co takhle posoudit nebezpečnost úderu, kdy mohlo dojít třeba ke zlomení zápěstí, kdyby se trefil. Šmíd absolutně nechtěl hrát míček…. Neberme to, že se nic nestalo, stát se mohlo a tohle fakt s florbalem nemělo nic společného.

    • Petr 2 napsal:

      O čem tady vůbec polemizujete? Jednoznačně úmyslné seknutí do protihráče bez jakékoliv snahy se jiným způsobem zapojit do hry. Prostě zákeřnost. Čk 1 se dává za faul ze hry, což absolutně není tento případ.

      Že to Hromada zdravotně neodnesl, je jeho štěstí, stejně tak i Šmídovo, protože v případě zranění by nafasoval víc.

      Hromada patří v lize k jednomu z vůbec nejrychlejších hráčů s míčkem.

  • pravidla napsal:

    Podle jakoho bodu pravidel byl tento trest udelen. Podle me jde jasne o CK1 nebo 5 minut. Ridim se podle pravidel:
    5:

    Provádí-li hráč v poli násilné nebo nebezpečné údery florbalkou.
    Vrhne-li se hráč na soupeře nebo ho jinak násilně napadne.
    Hákuje-li hráč v poli florbalkou soupeřovo tělo.

    ČK 1:

    Proviní-li se hráč nebezpečnou fyzickou hrou. (909)
    To zahrnuje přestupky spáchané během hry. Jde o herní situace, kdy se hráč, bez možnosti dosažení míče, vrhne
    na soupeře nebo jej jinak násilně napadne, podrazí, shodí nebo narazí soupeře na mantinel či bránu.

    Tady nekdo neumi ani pravidla….

    • Petr 2 napsal:

      617 Přestupky trestané vyloučením do konce utkání 3
      2. Proviní-li se hráč nebo člen realizačního týmu brutálním přestupkem. (909)
      To platí i pro hození florbalky nebo jiného vybavení na soupeře.

      Když už pravidla, tak všechna. Váš výklad a pravidla hovoří o nebezpečné fyzické hře. Tady o fyzickou hru nešlo, ale o úder florbalkou.

      • pravidla napsal:

        tak pak podle pravidel 5 minut

        • Petr 2 napsal:

          Jasně, podle pravidel se 901 dá také aplikovat. Ale je to vždy na posouzení konkrétní situace ze strany rozhodčích a případně i disciplinární komise. V tomto případě to bylo posouzeno jako zákrok nevyplývající přímo ze hry, ale jako jednoznačný vědomý úmysl zasáhnout soupeře holí, nad úrovní kolen, do oblasti těla, kde lze riziko zranění předpokládat. Hráč věděl co dělá a že může zranit. Podle mne správné disciplinární rozhodnutí, protože takové zákroky tu nikdo vidět nechce a trest za ně musí být adekvátní. To by nějaká pětiminutovka nespravila.

  • swe napsal:

    ve svedsku se hraje tvrde, u nas jako u zen. Proste na nej sahl holi, borec se otrepal a hral dal. Podle me maximalne 5 minut nebo 2 +2 za faul a nesportovni chovani. Souperi mozna 2 za simulaci. Klidne by to tak treba v hokeji piskl treba pan legendarni pan rozhodci Smetak.

  • Filip Pešán napsal:

    V době instagramu a mentalnich koucu konecne trochu zmrdstvi, ktere do sportu vzdycky patrilo (delal to Folta, Fuchs nebo Bedla s Kafkou, Fridrichem dohromady..). Takovy Schneider z Brna sekal kolem sebe jako reznik a nebo kluci z Liberce se nebali taky pekne zajet

  • Stepan traktor Slany napsal:

    Hosi, ja jsem mel byt vlastne asi v kazdem kole vyloucen do konce za ty kolena, lokty a násilí. Vole, tohle je faul nefaul a ne stopka.

  • PanHradec napsal:

    Nechápu jak může někdo kdo jakýkoli sport s hokejkou hraje hájit takového „borce“! Pokud by si to rozdal na férovku a třeba ho sundal někde na desce, ale tohle byl přece jednoznačně úmysl ho zranit (ještě otočil čepel). Po zákroku odešel jako největší mistr. Zajímalo by mě jak umí přijímat, když tak frajersky rozdává. Kéž by už vedení sebralo odvahu, zúžilo soutěž o tyhle 1.ligové mužstva a nechalo tam kvalitu bez takových barážových mužstev.

Napsat komentář

*