Rozhodčí Mona Franzon zkoumá záznam hry na videu. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch Rozhodčí Mona Franzon zkoumá záznam hry na videu. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch
25. 2. 2022 Superliga (4) KOMENTÁŘŮ

VIDEO V PLAY OFF: V UNYP Aréně a Boleslavi bude na pomoc video, novinkou trenérská výzva

 



Český florbal využil investiční dotaci od Národní sportovní agentury a v rámci pomoci týmům a rozhodčím instaloval video systém do UNYP Arény a do sportovní haly v Mladé Boleslavi. V těchto dvou halách tak budou mít rozhodčí možnost využívat video. Novinkou je pak trenérská výzva pro hlavní trenéry týmů.

Video budou moci rozhodčí a týmy využívat v UNYP Aréně a MSH Mladá Boleslav. „K umístění video systému právě do těchto hal jsme se rozhodli proto, že jsou obě svými technickými parametry pro zkušební provoz nejideálnější, a to jednak diváckou kapacitou, ale také možností promítat záběry divákům na obrazovku, pokud se vše povede technicky sladit. U UNYP arény se navíc přidává ještě ten fakt, že zde pořádá své zápasy více oddílů,” vysvětluje v tiskové zprávě předseda Komise rozhodčích a delegátů Petr Galasovský.

Rozhodčí budou mít k dispozici pestrou paletu situací, což dosud nebývalo zvykem. „Rozhodčí budou mít nově možnost zkoumat video ve spojitosti s uznáním či neuznáním branky, přerušením probíhající brankové situace a provedením trestného střílení. Posuzovat se tak bude moci například i to, zda nedošlo bezprostředně před vstřelením branky k přestupku útočícího družstva, zda nebyla branková příležitost přerušena přestupkem bránícího družstva, zda byla branka dosažena v rámci platných pravidel nebo například to, zda bylo správně provedeno trestné střílení,“ vysvětluje tisková zpráva.

Jestliže se systém osvědčí, bude použit také v Superfinále. „„Cílem je zjistit možnosti fungování a rozsah použití. I proto je tento návrh na využití obecný a poměrně široký, protože teprve vlastní praxe ukáže možnosti použití. Postupně může, na základě zkušebního provozu a praktických možností systému, docházet k vymezování využití a přesnějšímu specifikování situací, kdy má být video systém použit. Stejně tak jsme si však vědomi, že v rámci testování může dojít v některých případech i k nesprávnému použití této technologie, dokud se jak rozhodčí, tak týmy se systémem nenaučí správně pracovat,” říká Galasovský.

Úplnou novinkou je pak zavedení trenérské výzvy. Tu bude moci využívat pouze a jen hlavní trenér družstva. Rozhodčí následně posoudí, zda požadovanou situaci může s pomocí videa využít a podle svého uvážení rozhodně.

V případě, že trenér nebude se svou výzvou úspěšný, bude jeho tým potrestán dvouminutovým trestem. Pokud rozhodčí vůbec odmítne situaci u videa řešit nebo nebude schopen najít dostatečně prokazatelný záběr k tomu, aby mohl učinit rozhodnutí, bude se bez dopadu na žádající družstvo pokračovat ve hře. Počet trenérských výzev omezen nebude.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • hudino napsal:

    Obecně – Velmi dobře! Posun.
    Ale – v dalších halách nebude? To je škoda, buď je všude, a fér, nebo si někdo bude moci stěžovat, že hrát v jiné hale, tak ….

    • Petr 2 napsal:

      Jak je napsáno, jde o zkušební provoz, tedy na malém vzorku a v malém rozsahu, v pro tento test ideálních halách.

      I za mne správný krok. I nedokonalé video bude pořád kvalitnější a efektivnější než oko sebelepšího rozhodčího. Ono asi jde o to, o kolik se natáhne hrubý čas utkání a které posuzované situace se pak případně pro možné použití videa finálně zanesou do pravidel.

      • ??? napsal:

        Myšlenka možná dobrá, ale v této fázi sezóny naprosto špatně! Neexistuje na to předpis, trenérská výzva není nikde pravidlově popsána, nejsou dány všem celkům stejné podmínky!!! Tohle se bohužel nezvládlo

        • Petr 2 napsal:

          Záměr použití videa je chvályhodný. K tomu směřovaly mé úvahy. Druhá věc je realizace něčeho v průběhu trvající sezóny,to je snad zakázáno. Trenérská výzva je hloupost a už vůbec za to trestat. Video je zpřesnění rozhodování nejasných situací. Od toho tu jsou kapitáni družstev, aby komunikpvali s rozhodčími a žádali o vyjasnění, vyplývající ze hry. Trenéry bych do toho nepouštěl.

Napsat komentář

*