Sara Steen se vrací po otřesech mozku. Foto: Endre IF
2. 3. 2022 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Bála se o život. Na Vašem místě bych nehrál, říkali lékaři Saře Steen po otřesech mozku. Vrátila se po dvou letech gólem

 



Dvojnásobná ženská mistryně světa a juniorská mistryně světa Sara Steen se po dvou letech vrací k aktivnímu florbalu. Florbalistka Endre, kterou v kariéře trápily otřesy mozku, dostala od doktorů zelenou a znovu se zapojila do švédské ženské Superligy. Ve svém prvním zápase po návratu skórovala. A symbolicky tak zapsala svůj bod číslo 300 v nejvyšší soutěži.

Saru Steen trápily otřesu mozku dlouhodobě, ten zlomový ale přišel 19. ledna 2020 v utkání s Karlstadem. „Věděla jsem, že to není dobré, že je to jiné než jindy, ale snažila jsem se to překonat,“ napsala později ve svém blogu na serveru Innebandymagazinet.se.

Jenže tentokráte to prostě nešlo. „Když jsem přišla domů, zjistila jsem, že něco je hodně špatně. V televizi byl fotbal, ale neviděl jsem na hráče, čím dál tím více mě bolela hlava a srdce mi bušilo více a více. Pár týdnů mě následně provázel strach o život. Na sto procent jsem si myslela, že zemřu,“ popisuje.

Druhý den ráno se vydala do nemocnice, kde přišli po čtyřech dnech s diagnózou: kavernózní malformace. Co teď? „Být Vámi, už bych florbal nehrál,“ prohlásil tehdy doktor rezolutně. „Specialisté mi pak dali lepší zprávy, můžu hrát, pokud chci, ale existuje riziko,“ říkala v létě 2020.

Přesto se nakonec rozhodla skončit. „Stalo se to na jednom tréninku. Mohla jsem se zapojit do hry, ale byla jsem zbabělá, bála jsem se, věděla jsem, že už nemůžu hrát stejně a podat výkon,“ popisovala.

Konec ale nebyl snadný. „Pohltila mě temnota. Kým teď budu, když už nehraju florbal? Ale nakonec jsem zjistila, že na světě existuje mnoho věcí, které mohu dělat a užívat si život,“ napsala půl roku po osudném zápase.

Téměř přesně po dvou letech se objevila také na hřišti proti Pixbu. „Endre mě oslovilo v prosinci. Doktoři mi dali zelenou, to jsem chtěla, uklidňuje mě to,“ prozradila deníku Expressen.

A cíle nemá malé. „Chci vyhrát zlato a ukončit kariéru způsobem, jakým chci. Předtím to bylo zraněním, nyní bych chtěla zábavnější finiš,“ směje se.

Vykročila správnou nohou. Prohře 2:6 s Pixbem, za které daly celkem tři branky Eliška Krupnová s Denisou Ratajovou, sice nezabránila, ovšem vstřelila první branku svého týmu a svůj bodový účet v SSL tak zaokrouhlila na 300 bodů.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*