Videosystém měl v Mladé Boleslavi premiéru. Foto: Repro Česká televize
2. 3. 2022 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Galasovský o videu: Zpětná vazba je pozitivní, první situaci sudí neviděli. Musíme systém vyladit, cílem je užití v Superfinále

 



Livesport Superliga má za sebou velkou premiéru. V rámci čtvrtfinálových utkání Mladé Boleslavi s Libercem měli rozhodčí a trenéři k dispozici videosystém, který okamžitě využili. První dvě situace ale vyvolaly množství otázek, na které v původním rozhovoru pro web Českého florbalu zareagoval předseda Komise rozhodčích a delegátů Petr Galasovský. Florbal.cz přináší to nejdůležitější.

Videosystém byl vůbec poprvé využit během prvního čtvrtfinále mezi Mladou Boleslaví a Libercem, právě hala Mladé Boleslavi je jednou ze dvou, kde systém bude funkční. „Zpětná vazba je zatím pozitivní v tom, že se rozhodčím povedlo nový systém otestovat tak, jak jsme chtěli. Ukázalo nám to však i některé problémy, které systém pořád má, a to jak po technické stránce, tak samozřejmě i z pohledu nastavení jeho využívání. První test ale za mě dopadl nad očekávání dobře. Teď jde především o to, aby se video využívalo dál, abychom získali co nejvíce typových situací, podle kterých pak můžeme pokračovat v nastavení dále,“ hodnotí Petr Galasovský.

Jako první využil trenérskou výzvu Petr Novotný, který chtěl trestné střílení po hře na zemi od Matěje Klucha, čímž zastavil přihrávku Milana Tomašíka na Martina Tokoše. Rozhodčí bratranci Sojkovi ale situaci posoudili jako neprůkaznou. „Bylo to z toho důvodu, že záběr zrovna v té chvíli nebyl k dispozici. Video se zaseklo a rozhodčí, bohužel, tím pádem nemohli daný moment prozkoumat, což jsou právě ty technické problémy, o kterých jsem mluvil. Zjištěné nedostatky již řešíme s dodavatelem této technologie a víme, že v budoucnu musíme některé technické aspekty nastavit lépe, aby se podobné věci stávaly v co nejmenším počtu. V televizi z úst komentátorů u té první situace zaznělo, že se jednalo o neprůkazný záběr, což ale nebyla pravda. Rozhodčí daný moment vůbec nemohli prozkoumat,“ uvedl Petr Galasovský.

Zde je třeba uvést zásadní aspekt: Rozhodčí neměli na tabletu záběry vysílatelů utkání, mohli se ovšem dle informací z technické schůzky se mohli podívat také na projekci České televize.

Další otázkou, na kterou Galasovský odpověděl je fakt, že se systém testuje v play off. „Jedním z důvodů je, že jsme dotaci od Národní sportovní agentury dostali těsně před koncem roku a než došlo ke zprocesování všech náležitostí a instalaci systému, tak to časově vyšlo právě na play-off,“ vysvětlil.

Cílem je systém rozšířit a využít v Superfinále. „Určitě. Právě proto jsme chtěli tento test zavést už teď na čtvrtfinále, protože naším nejbližším cílem je použít tento systém právě během Superfinále v O2 areně. Chtěli bychom, aby se do budoucna video ideálně rozšířilo do všech superligových hal,“ přeje si Petr Galasovský.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*