Útočníci z elitních formací Jan Fiala a Ivo Teichman na sebe během série naráželi dost často. Foto: TJ Sokol Královské Vinohrady Útočníci z elitních formací Jan Fiala a Ivo Teichman na sebe během série naráželi dost často. Foto: TJ Sokol Královské Vinohrady
17. 3. 2022 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Potrestání Kopeckého nás semklo, sázeli jsme na týmovost, hodnotí záchranu útočník SKV Jan Fiala

 



Málokdo jim v průběhu sezony a před startem play down věřil. Hráči Vinohrad se ale vzepřeli papírovým předpokladům, dali zapomenout na nepovedenou základní část a v sérii 1. kola play down si po vítězství nad Pardubicemi došli k záchraně v Livesport Superlize. Jedním z klíčových hráčů byl útočník Jan Fiala.

Vedení 3:2 a šestý duel na domácí půdě. Sokolové z Vinohrad měli sérii s Pardubicemi skvěle rozehranou. Poslední krok ale vždy bývá ošemetný. „Moc jsme nad tím nepřemýšleli. V samotném zápase jsme šli třetinu po třetině, což nám pomohlo od určitého tlaku, který by nás mohl svazovat,“ ohlédl se Fiala za klíčovým duelem, který domácí zvládli v poměru 6:2.

Vinohradským se dlouhodobá část hrubě nepovedla, několikrát schytali nepříjemný debakl a nebýt výhry v posledním kole na hřišti České Lípy, skončilo by SKV poslední. „Základní část byla z našeho pohledu naprosto tragická a zcela zaslouženě jsme šli hrát play down. Naopak zápasy o udržení byly o něčem jiném. Škoda, že jsme takto nehráli celou sezonu,“ litoval 26letý Fiala.

Na play down se ale žlutočerní skvěle připravili. Čím to? „Prvním klíčovým momentem bylo to, když jsme se dozvěděli, že budeme určitě hrát play down. Tímto okamžikem se zlepšil tréninkový proces a po posledním zápase s Českou Lípou nám začala příprava na Pardubice. Každý hráč k tomu přistoupil zodpovědně. To se pak odráželo při hře a nakonec se to odrazilo i na výsledku série,“ vysvětlil vzestup svého klubu.

Svěřence Davida Bouši a Michala Kotlase pak k úspěchu dovedla sázka na osvědčené věci. „Jednoznačně to byla týmovost a disciplína v obraně. Věděli jsme, že potřebujeme mít kvalitní obranu, abychom měli šanci se udržet. Taky jsme měli lepší psychické rozložení skrz celou sérii,“ porovnal rozpoložení obou dvou celků.

Vinohradská radost po klíčovém gólu do sítě Pardubic. Foto: TJ Sokol Královské Vinohrady

Vinohradská radost po klíčovém gólu do sítě Pardubic. Foto: TJ Sokol Královské Vinohrady

Série s Pardubicemi přinesla mnoho střetů i vášní, a to nejen na hřišti, ale i v zákulisí. „Jak na jedné, tak na druhé straně bylo plno emocí. Tady si neodpustím jednu poznámku. Emoce na ploše, popřípadě na střídačkách jsou v pořádku, patří to k tomu a naopak to oba týmu může vyburcovat k lepším výkonům. Co je z mého pohledu za hranou, když trenér Pardubic v útrobách haly ztratí kontrolu nad svým chování, to je za mě nesoudnost,“ rýpl si Fiala do realizačního týmu Východočechů.

Sokolové z Vinohrad se museli od třetího zápasu obejít bez elitního kanonýra a nejproduktivnějšího hráče Viktora Kopeckého, jenž dodatečně dostal od disciplinární komise trest za svůj faul z druhého střetnutí. „Naopak nás to ještě více semklo a hráli jsme pro Vikiho. Samozřejmě jeho nepřítomnost byla znát, ale v pátém utkání neskutečně naskočil Gery, který prakticky celou sezonu nehrál. V šestém utkání to byl neskutečný týmový a bojovný výkon od celého týmu,“ pochválil záskok v podobě kanonýra Lukáše Gregora.

Pardubice se nyní ve 2. kole play down utkají na čtyři vítězné zápasy s Hattrickem Brno. Společně s Vinohrady slaví záchranu také Česká Lípa. Poražený ze série 2. kola sestupuje, vítěz si zahraje baráž proti poraženému finalistovi 1. ligy.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*