Florbalistky Mory míří do Allsvenskan. Foto: KAIS Mora Florbalistky Mory míří do Allsvenskan. Foto: KAIS Mora
19. 3. 2022 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Sestup desetiletí: Korunní princezny švédského florbalu z Mory jdou do Allsvenskan

 



Sestupová sága švédské ženské Superligy je u konce. Do druhé nejvyšší soutěže nakonec skutečně zamíří florbalistky Mory, které v posledním kole základní části podlehly Pixbu poměrem 1:9. Svou šanci naopak nepromarnil Lund, který porazil Täby 8:4 a o jediný bod se tak v nejvyšší soutěži udržel.

Představte si něco podobného, jako by z nejvyšší soutěže po několika stříbrných medailích sestoupily florbalistky Chodova. V českém sportovním prostředí je osud Mory srovnatelný snad jen s pádem Baníku Ostrava do Fotbalové národní ligy, ovšem v případě Baníku šlo o logický důsledek problémů, které slezský klub tížily několik let.

Mora spadla do problémů až před touto sezonou: opustilo ji 15 hráček a například nejproduktivnější Lina Hägg v klíčových zápasech chyběla kvůli zranění kolene.

S osudem slavného klubu si zahrály také české florbalistky. Mora totiž měla dvoubodový náskok na Lund, avšak čekalo ji těžké utkání na půdě Pixba. To nakonec zvítězilo 9:1, Eliška Krupnová s Denisou Ratajovou si připsaly každá gól a asistenci.

Osud Mory tak podle očekávání závisel na Täby, které začalo s Lenkou Remešovou v bráně a Michaelou Šponiarovou v poli skvěle, jenže po úvodním vedení 0:2 dokázal Lund otočit na konečných 8:6, když Täby dokázalo stáhnout skóre 2:8.

Mora tak zůstala na zisku 24 bodů, Lund má ale 25. A to znamená jediné: protože švédská nejvyšší soutěž play down nezná, Mora sestupuje do Allsvenskan. Byť si to její prezident Anders Forsberg ještě před měsícem nepřipouštěl.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*