Trenéři Petr Novotný a Milan Fridrich během předzápasové tiskové konference. Foto: Martin Flousek, Český florbal Trenéři Petr Novotný a Milan Fridrich během předzápasové tiskové konference. Foto: Martin Flousek, Český florbal
7. 4. 2022 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Superfinále poprvé s rozšířeným videosystémem: Snad to nebude potřeba, přejí si trenéři

 



Nový videosystém už se letos objevil v rámci play off v Mladé Boleslavi a v UNYP aréně. Teď bude k dispozici také pro boj o titul, a to jak v Livesport Superlize, tak v Extralize žen. Video by mělo zamezit zjevným a zásadním pochybením. Zkoumat se mohou situace bezprostředně předcházející nebo vedoucí k brance.

Český florbal využil příspěvků od Národní sportovní agentury a zakoupil speciální videosystém, který byl při letošním play off poprvé uveden do provozu. O jeho zavedení informovali představitelé Českého florbalu před vypuknutím play off. Premiérovému použití jsme se pak věnovali v samostatném článku.

Kromě toho, že rozhodčí mohou zkoumat určitou škálu situací, zda například míček skutečně přešel brankovou čáru nebo jestli se v čase dosažení gólu nacházel střílející hráč v brankovišti, je tu rovněž trenérská výzva. A v případě, že se prokáže správný výrok sudích, obdrží tým, který si výzvu vzal, dvouminutový trest.

„Pochopitelně chceme zavedením předejít chybám rozhodčích. Videosystém tu ale není od toho, aby rozsoudil ty sporné situace, které budou sporné i po zhlédnutí z deseti úhlů. Primárním cílem je vyhnout se zásadním chybám,“ uvedl na tiskové konferenci před sobotním superfinále Zdeněk Mlčoušek, ředitel ligových soutěží.

„Zažili jsme to pouze v jednom zápase a zatím s tím ani moc nepočítáme. Spíše doufáme, že to nebude potřeba,“ vyjádřil se k novému videosystému Milan Fridrich, kouč Střešovic. To jeho protějšek Petr Novotný už má s letošní novinkou větší zkušenosti a ve svém hodnocení byl o něco přísnější.

„Popravdě souhlasím s Fríďou, že to snad nebude potřeba. Na druhou stranu bych si přál, aby výzva nebyla trenérská, ale aby video sloužilo k tomu, že když si rozhodčí není jistý, situaci zkontroluje. A ne aby to byla páka na to, jak obdržet dvě minuty,“ dodal trenér Středočechů.

Video v omezené verzi už v superfinále použito bylo. V 53. minutě superfinále 2017 šli rozhodčí Černý s Janouškem zkontrolovat situaci po gólu Chodova. Ten nakonec museli odvolat, protože podle záznamu míček nepřešel celým objemem brankovou čáru. Celek z Jižního Města přesto nakonec nad Mladou Boleslaví zvítězil 3:1 a získal mistrovský titul.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*