Pohled na slovenskou lavičku při zápase se Švýcarskem. Foto: Michael Peter, IFF Pohled na slovenskou lavičku při zápase se Švýcarskem. Foto: Michael Peter, IFF
3. 2. 2023 Ženský florbal (0) KOMENTÁŘŮ

Slovenky sahaly po senzaci. Od nás perfektní výkon, není všem dnům konec, hlásí Jedlička a myslí na MS

 



Slovenské ženy sahaly po senzačním úspěchu proti Švýcarsku. Byť se zápase místy nevyvíjel dobře, dlouho držely vyrovnané skóre a o bodový zisk přišly až několik sekund před koncem. Podle trenéra Michala Jedličky ale není všem dnům konec, český stratég věří, že si třeba jeho tým nechal zásobu pro světový šampionát.

Skvělý zápas nakonec rozhodla Seraina Fitzi 47 sekund před koncem. Slovenky padly 6:7. „Samozřejmě, že na první dobrou je těžké. Myslím si, že holky do toho daly maximum a odvedly super práci, ale nedostatek takových kvalitních zápasů to pak rozhodl. Musím říct, že jsem fakt smutný, protože dnes jsme odvedli perfektní výkon, měli jsme spoustu šancí, nájezdy, akce 2 na 1. Podle mě jsme měli i více tutových příležitostí než Švýcarky, které byly opticky lepší a byly více na balónku,“ hodnotil zápas.

Během něj byl ve svém živlu, předváděl aktivní koučink, často se dožadoval vyloučení Švýcarek. Samotnému průběhu očekávaného duelu pomohlo dost možná také to, že jej sledovala poměrně solidně zaplněná hala, nebylo výjimkou, že se některé výpravy z turnajového hotelu, který je vzdálen nějakých 150 metrů od haly, na zápas vracely.

„Když už to vypadalo, že je zápas ztracený, tak jsme se dokázali dvakrát dotáhnout a nakonec bohužel rozhodla situace, kterou mají Švýcarky naučenou a hrají ji, kdy míří přihrávka na zadní tyčku. Cením si i toho, že vyjma posledních pěti minut jsme zápas odehráli na tři formace,“ vyzdvihl český trenér, kterému pomohla hattrickem Kristína Hudáková.

Aby bylo jasno: naposledy Švýcarsko mimo dnešní země TOP 4 podlehlo Norsku, a to 27. května 2001 na světovém šampionátu v boji o bronz. Od té doby neztratilo ani bod.

„Musíme přijmout také to, že na světovém šampionátu byl jiný tým, který byl třeba o dva levely výše. Teď jsou v týmu nové hráčky, které nejsou horší, ale nejsou zkušené, takže je to pro nás hratelnější, ačkoliv když byla na hřišti jejich první lajna, tak to bylo pro nás těžké, proti ostatním lajnám jsme si vytvářeli dost šancí,“ hodnotil.

Mrzely jej individuální chyby. „Počítali jsme s tím, že ten zápas – pokud budeme ale opravdu jezdit – tak by mohl být vyrovnaný. To se potvrdilo, takže mě nepřekvapilo, že jsme dokázali hrát vyrovnaný zápas se Švýcarkami. Spíše mě strašně mrzí, že jsme dostali strašně laciné góly, po individuálních chybách, pramenících dost možná z přemíry snahy, kdy jedna chce pomoci druhé tak moc, až vyrobí chybu,“ smutnil.

Měl přitom jasno, jaký jeden aspekt rozhodl. „Jeden aspekt, který rozhodl je jasný: kondice. Kdybychom na tom byli lépe kondičně, tak nemáme problém. Byli bychom lepší v zakončení, v obraně a celkově ve hře. Bylo vidět, že Švýcarky tak jako my sice jezdily, ale místy prostě ještě dokázaly šlápnout na plyn, to už se nám nepodařilo,“ hodnotil.

Na jednu stranu tedy Švýcarky staví nový tým, jeho – očekávaně – stěžejní hráčky jako Gerig nebo Gämperli ale v kvalifikačním týmu nechybí, „Ukazuje se ten obecně známý fakt, že švýcarský florbal je obecně na ústupu a budou si tam muset sednout a začít pracovat jinak. Teď jsi dobře zmínil ty hráčky, které jsou odskočené, ale potřebuješ také zbytek týmu. Samozřejmě, ty holky jsou na tom fyzicky a kondičně velmi dobře, ale chybí tomu mylšenka,“ myslí si o týmu soupeře.

Slova uznání má pro nového lodivoda Oscara Lundina. „Změnili teď trenéra, a to si myslím, že udělali dobře. On je výborný, už teď bylo ve hře vidět spoustu věcí od něj, které ty holky dělají,“ všiml si.

On sám zbraně rozhodně nesložil. „Co se nás týče, tak bylo to kousíček, ale věřím, že jsme si to třeba nechali na mistrovství světa. Není všem dnům konec, to bych řekl na závěr,“ dodal bojovně.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*