Jakub Robenek v Superfinále 2023. Foto: Martin Flousek, Český florbal Jakub Robenek v Superfinále 2023. Foto: Martin Flousek, Český florbal
20. 4. 2023 Extraliga žen (5) KOMENTÁŘŮ

Chtěli jsme druhý titul. Speciální formace měly být naší výhodou, ale Vítkovice byly lepší, hodnotí kouč FBC Robenek

 



Florbalistky FBC Ostrava druhý titul v řadě nezískaly. V nedělním Superfinále totiž podlehly Vítkovicím 4:6 a po roce tak skončilo jejich panování nejvyšší české ženské soutěži. Podle kouče Jakuba Robenka zaslouženě, Vítkovice podle něj byly lepším týmem. Opora Paulína Hudáková pak věří v dobrou budoucnost týmu.

Premiérové Superfinále, které přineslo ostravské ženské derby, skončilo prohrou FBC Ostrava. Bolí to o to více? „Bolí, bolí. Musím říct, že ačkoliv jsme se o tom nebavili, tak loni pro nás byl takový emoční vrchol semifinále s Vítkovicemi. Je to náš největší soupeř a nechci říct, že nebylo super, když jsme loni vyhráli Superfinále, ale emoce u nás v ČPP Aréně byly po čtvrtém semifinálovém vítězství mnohem větší. Chtěli jsme to zopakovat a porazit Vítkovice v Superfinále, což se nepovedlo, bohužel,“ smutnil trenér poraženého týmu Jakub Robenek.

Vítkovice podle něj byly lepším týmem. „Čtyřicet minut ve všem. V obraně, ve hře pět proti pěti, ve speciálních formacích, které asi měly být hlavně naší výhodou. Můžu říct, že Vítkovice trefily vlastně veškerá momenta toho zápasu. My jsme naopak neproměnili dvě přesilovky a inkasovali po nich hrozně laciné branky, vlastně čtyři góly jsme soupeři darovali a oni navíc proměnili přesilovku. Takže zasloužený výsledek,“ zhodnotil.

Také Paulína Hudáková věděla, že její tým chyboval. „Myslím si, že Vítkovice byly lepší v proměňování šancí. My jsme v tomto Superfinále udělali strašně moc chyb, což nás stálo vítězství,“ hodnotila.

Věří ale v zářivou budoucnost. „Na jedné straně ano, na druhé straně je to naše druhé Superfinále a myslím si, že naše výkony byly lepší a lepší. Každé Superfinále představuje pro každou hráčku další florbalovou zkušenost. Samozřejmě, je tam teď zklamání, ale postupně už se musíme soustředit na další sezónu,“ plánovala.

Podle Jakuba Robenka je druhé místo neúspěchem. „Teď jsou pocity negativní, protože sezóna byla těžká. Na začátku byly nějaké porážky, což samozřejmě nebyl plán, ale chtěli jsme celou sezónu a formu časovat jinak, což se nám povedlo. Ale neúspěch to je, chtěli jsme druhý titul. Místenka na Champions Cup je fajn, ale rozdíl mezi prvním a druhým místem je obrovský,“ říká.

Paulína Hudáková pak říká, že sezónu komplexně nelze hodnotit jako neúspěch. „Určitě. Myslím si, že by bylo lepší na Champions Cup postoupit jako mistr České republiky, ale také druhé místo se počítá,“ hodnotí.

Oba se naopak shodli v tom, že jedním z cílů pro FBC bylo předvést kvalitní nástup do utkání.

„Souhlasím, chtěli jsme vytěžit z loňské zkušenosti, věděli jsme, jaké to je. Ideálně jsme chtěli dát gól, prvních deset minut bylo fajn, ale poté nám nevyšla první přesilová hra a vlastně jsme se sesypali, což byl stav až do konce druhé třetiny. Vítkovice byly lepší, je to zasloužený výsledek,“ uzavřel své hodnocení.

„Ano, zažili jsme to loni v play off a věděli jsme, že pokud na ně trochu zatlačíme, tak budou trochu nervózní a my využijeme naše silné stránky,“ zakončila Paulína Hudáková.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Laky napsal:

    Těžko vždy říct zda jen víc chtěli, nebo i lepší taktická připravenost anebo jen prostě osud jednoho zápasu. Vítkovice byly ve všech klíčových parametrech utkání nakonec lepší. A to ačkoli se zdálo, že forma FBC v sezóně graduje a naopak Vítkovic klesá. Budoucnost samozřejmě FBC má zajištěnu. Narozdíl od Chodova a Vítkovic poslední roky má také v kádru nadprůměrné hráčky a nemálo, ale neprodukuje hráčky s potenciálem a kvalitou uspět v cizině a tudíž je nebudou zas tak rozkládat odchody, jako v případě výše zmíněných týmů, kde se jejich hráčky v cizině chytají.

    • Petr 2 napsal:

      U Vítkovic těch odchodů moc nebývá a dokáží kádr vždy doplnit tak, že změny nejsou nijak zásadně znát. V případě Chodova tomu bylo jinak a vliv to mělo.

      Jinak k zápasu. Pokud by FBC dokázalo hrát efektivní nátlakovou hru v delším časovém úseku utkání, nikoliv jen pár minut třetí třetiny, mohl zápas dopadnout jinak. Vítkovice tlak nečekaly, neuměly si s tím poradit, úplně vypadly z konceptu své hry a dostaly 3 góly. Jenže FBC se porazilo vlastními chybami, které soupeř dokázal zužitkovat.

      • Tom napsal:

        A nebo to bylo určité polevení koncentrace, které ustáli. Jinak Vítkovicím pravidelně dvě, tři hráčky na top úrovni odcházejí. Bojují s tím každý rok. Loni třeba trojice Ďuríková, Cholinská, Theimerová. Letos Buczek,Krzywak, zřejmě končí i Ferenčíková.

        • Zdenka napsal:

          Super, takže zase půjdou krást hráčky z ligy, protože pochybuji, že vytáhnou někoho ze své mládeže..

          • Tom napsal:

            Největší zloději jsou Švýcaři 😀😀 a po nich Švédi 😀

Napsat komentář

*