Foto: Český florbal Foto: Český florbal
12. 6. 2024 Superliga (7) KOMENTÁŘŮ

Český florbal: Cílem licenčního řízení je ochránit prostředí elitních soutěží

 



V minulých dnech se v médiích objevila prohlášení, která nepřesně vykreslují proces a cíle licenčního řízení. “Respektujeme právo oddílu se odvolat a vyjadřovat se k této citlivé záležitosti veřejně, mrzí nás však zavádějící informace v médiích, jelikož vykreslují některé události v jiném světle, než se skutečně staly,“ komentuje situaci prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Licenční řízení funguje v elitních soutěží již více než čtyři sezony. „Cílem je ochránit prostředí elitních soutěží tak, aby v něm nepůsobily organizace, které nejsou schopné fungovat a plnit své závazky vůči soutěži, hráčům, partnerům či dalším subjektům. Historicky se nám ve florbale stalo, že jsme měli týmy na hraně toho, zda dohrají sezonu, budou moci mít kde trénovat apod. Tomu chceme předcházet a ochránit účastníky elitních soutěží, kteří investují do účasti nemálo prostředků,“ vysvětluje Novák důvody zavedení licenčního řízení.

Licenci na nadcházející sezonu získaly kromě Black Angels všechny oddíly v Livesport Superlize, ČEZ Extralize a 1. lize mužů. Bez výrazných potíží podmínky splňuje přes 80 % oddílů a ostatní aktivně pracují na tom, aby daly problematické položky do pořádku. „Od spuštění licenčního řízení se podařilo několika oddílům nastavit klubové rozpočty udržitelně či vyřešit další kroky spojené s každodenním chodem oddílu,“ doplňuje Jiří Dufek, předseda Licenční komise, výsledky licenčního řízení.

„Považuji za nutné zopakovat, že Licenční komise s oddílem Black Angels řešila závažné nedostatky již v řízení pro uplynulou sezonu 2023/2024, kdy byla licence udělena s podmínkou dodání ekonomických dokumentů do 30. 6. 2023. Je to standardní postup vůči oddílům, které při neplnění kritérií předloží tzv. „akční plán“, jež se následně kontroluje a s oddílem komunikuje. Oddíl Black Angels tento plán neplnil, přestože měl čtyři rozhodné termíny a nad rámec standardní komunikace s ním byl celý proces řešen, proběhly také osobní schůzky s cílem zjednání nápravy. Následně byly oddílu uděleny sankce s ohledem na nečinnost v této záležitosti s upozorněním, že při dalším neplnění povinností oddíl nemusí získat licenci pro další ročník. Ostatní oddíly v případě, že některá licenční kritéria neplní ze 100 %, své akční plány postupně naplňují a ukazují tak progres, což se bohužel v případě Black Angels do ukončení licenčního řízení pro sezonu 2024/25 nedělo,“ komentuje situaci předseda Licenční komise Jiří Dufek.

„Jako Licenční komise jsme i s pomocí licenčního manažera dlouhodobě komunikovali s Black Angels o možných dopadech nečinnosti oddílu, byly ukládány také sankce, například omezení matričních výkonů v průběhu sezony, které se dotkly fungování celého oddílu a jeho členů, takže o problémech se v oddílu vědělo,“ osvětlil Dufek.

Pro posuzování parametrů v licenčním řízení je důležité, zda jsou klíčové dokumenty dodány a fyzicky existují. Oddíly jsou povinny je dodat do 31. 3. daného roku, pokud tak neučiní, jsou vyzvány k doplnění (v letošním roce do 20. 4.), existuje tedy možnost dodat podklady po upozornění o nekompletní žádosti o licenci. Ani v jednom termínu Black Angels ale podklady nedodali. „Zásadní rozdíl v případě Black Angels je, že zatímco u některých oddílů došlo k formálnímu pochybení a některé dokumenty nezveřejnily, byly tyto podklady dodány Licenční komisi a standardně posuzovány během licenčního řízení. Bohužel oddíl Black Angels tyto základní požadavky nedoložil, Licenční komise tedy nemohla rozhodnout jinak, když k posouzení neexistovaly podklady. Správnost tohoto počínání potvrdila i ORK, kdy v rozhodnutí označila trest neudělení licence obsahově za přiměřený a postup Licenční komise procesně za správný,“ dodává Dufek.

Je pro mě zarážející, že se mohou vůbec objevit zmínky o účelovosti jednání v tomto případě nebo že někdo zde hledá spojitost s diskuzí ohledně kvót v rámci superligy. To je pouze jedna z mnoha možností, které byly diskutovány na setkání s prezidenty superligových oddílů jako potenciální varianta budoucího vývoje podpory větší regionality elitní soutěže. Pokud někdo neplní základní povinnosti a ani poté, co se licenční komise snaží více než rok aktivně tomuto problému předejít, nebyl schopen dodat základní dokumenty, pak těžko můžeme mluvit o účelovosti, pouze licenční komise konala v souladu se zněním licenčního řádu,“ říká Novák.

Aktuální případ Black Angels nyní znovu bude posuzovat ORK. Po prvním odvolání k ORK řešila případ Licenční komise znovu a ta dle pokynu ORK přihlédla k novým dokumentům, které oddíl dodal. „Posuzovali jsme, zda nově dodané dokumenty ovlivňují původní rozhodnutí, tedy zda tyto dokumenty existovaly v době před rozhodnutím Licenční komise a měly tak být brány v potaz k rozhodnému datu. Po prozkoumání podkladů dodaných oddílem došla komise k závěru, že žádný z dodaných dokumentů neexistoval k termínu rozhodnutí, a tedy neovlivňuje původní rozhodnutí o neudělení licence oddílu. Licenční komise je toho názoru, že rovný přístup ke všem 30 účastníkům je i dle řádů právě v tom, že platí pro všechny stejná pravidla a termíny včetně již vyčerpaných možností a opakovaných výzev o doložení zásadních dokumentů,“ poukázal Dufek na současný stav.

„Pro budoucí nastavení je dobře, že se o důvodech licenčního řízení vedou diskuse, jsme na ně připraveni a budeme podporovat co největší otevřenost vůči stabilitě organizací ve florbale. Uvědomujeme si i na základě zpětné vazby oddílů, že se nyní musíme zabývat např. tématem obchodních společností nebo přístupu k uzavírání smluv s hráči,“ komentuje Novák současné diskuse o nastavení celého procesu.


Autor: tisková zpráva Českého florbalu



KOMENTÁŘE

  • škoda napsal:

    zajímavé, ale hlavně se na nic neptejte…
    dále sám ČF podvádí!!!

    https://www.ceskyflorbal.cz/person/detail/player/0610200031
    prosím o rozhovor s tímto pánem, jak to zvládl, třeba se někdo přiučí!

    • Michal napsal:

      Mohu se jen zeptat, co tímto příspěvkem chcete přesně říci ? Co, kdo, jak ? 🙂 V čem je problém? 🙂

  • Michal napsal:

    Tak debil je kdo? Licenční komise se vyjádřila, že dokumenty neposuzovala – viz. Rozhodnutí. Teď tisková zpráva ČF, licenční komise posuzovala, ale dokumenty jsou vymyšlené (neexistovaly). Je mi asi jedno jestli existovaly nebo ne. Ale k…a tak co dělá ten ČF. Nejsem zastánce BA, ale tohle už smrdí víc než Fiala s Babišem dohromady

  • Dufek napsal:

    Jako, že ty faktury neexistovaly a nebyly nikdy zaplaceny….tak doufám, že dotyčný Dufek podal trestní oznámení. Protože jsou v podvodu teda i všechny subjekty, kterých se týkaly. Jinak totiż bude asi brzo trestní oznámení mířit na něj.

  • Překladač napsal:

    Cílem licenčního řízeni je hrabat si do kapsy.

  • Trubadur napsal:

    Někdy by bylo ze strany Českého FLorbalu lepší mlčet, jelikož se vlastně nic z předchozího prohlášení Black Angels ani Tomáše Kafky pro ISport nevyvrátilo. Je to vlastně taková nutná obrana, aby něco vyšlo. Smutný obrázek ČF, který ztrácí kredit v očích fanoušků. Tohle u NSA nebo civilního soudu neuspěje a pan Spáčil si to musí uvědomit. Dle informací dnes zasedají a jestli to shodí ze stolu, tak jen ukáží, že jsou nasazené loutky, které nejsou schopni objektivně říznout a říci, že celé řízení a celá komise je špatně.

    • Petřin napsal:

      No jelikož byl tým Sokolí Pardubice zahrnul do losu Superligy, tak to asi jasný, jak to dopadne.

Napsat komentář

*