Hlavní trenér reprezentace juniorek Tomáš Martiník. Foto: Český florbal Hlavní trenér reprezentace juniorek Tomáš Martiník. Foto: Český florbal
21. 6. 2024 Reprezentace juniorek (11) KOMENTÁŘŮ

Tomáš Martiník pokračuje u juniorek. Hovoří za něj čísla a úspěchy, říká Culka

 



Pátý reprezentační cyklus na lavičce české reprezentace juniorek čeká hlavního trenéra Tomáše Martiníka a jeho realizační tým. Ačkoliv Český florbal zřetelně komunikoval bronzovou medaili z posledního světového šampionátu v Lahti jako neúspěch, ocenil dlouhodobou koncepční práci českého hlavního trenéra.

Tomáše Martiníka čeká již pátý cyklus na pozici hlavního trenéra reprezentace juniorek. „Za Tomáše Martiníka nehovoří jen čísla, ale především úspěchy. Kromě toho, že každý cyklus zakončil medailí a v roce 2022 dovedl juniorky k historickému finále, dokáže pravidelně se svými hráčkami porážet ostatní týmy v top čtyřce. Florbalistky, které projdou juniorskou reprezentací, pak plynule směřují do ženského výběru, kde se velmi snadno zařazují k oporám, což je samozřejmě velmi pozitivní benefit, a proto má naši důvěru i v nadcházejícím cyklu,“ uvedl v tiskové zprávě Václav Culka, předseda Komise elitních reprezentací.

Samotný trenér vyhlásil jasný cíl v podobě zlaté medaile, která mu ve sbírce chybí. „Chtěl bych nadále uplatňovat nabyté zkušenosti nejen z právě skončeného cyklu a pokračovat tak v trendu medailových úspěchů na mistrovství světa. Ač těch medailí už je v poslední době docela dost, tak stále máme před sebou tu metu nejvyšší. Visí vždycky poměrně vysoko, ale cítím, že je v naších silách ji zdolat. Už několikrát jsme tomu byli hodně blízko, takže chci věřit a hlavně udělat všechno pro to, abychom si ji už příště nenechali utéct,“ řekl Tomáš Martiník.

Ten pokračuje i přesto, že Český florbal komunikoval poslední bronzovou medaili jako neúspěch. „Nejdeme však cestou, že práci realizačního týmu hodnotíme pouze na základě dílčího neúspěchu, naopak právě zkušenost s tímto průběhem šampionátu bude podklad pro zlepšenou práci v dalším období. S realizačním týmem jsme si na základě toho definovali cesty a kroky směrem k tomu, co by se v nadcházejícím cyklu mělo stát, aby tentokrát korelovaly s výkony i výsledky. To je důvod, proč jsme navrhli pokračování Tomáše Martiníka v roli hlavního trenéra reprezentace juniorek. Cílem pro nadcházející cyklus je využít toho, že se české hráčky dostaly do pozice, kdy jsou schopné přehrávat i nejlepší týmy světa, dále chceme využít zkušeností, které realizační tým má, a dát mu možnost dosavadní dobrou práci vylepšit a zdokonalit,“ vysvětlil Jaroslav Berka.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Pan Tau napsal:

    Třetí ze tří, občas ze čtyř. S týmy na zlato. Zajímavé úspěchy.

  • Floorball Fun napsal:

    10 let u nároďáku (zvláště juniorského) je zkrátka moc….zvlášť když se nevyhrává…..to by musel mít minimálně 2 zlata a 2 finále……ale realita prostě je, že jezdíme (minimálně poslední 2 cykly) se suverénně nenabušenějšími nároďáky ever….ze všech 4 reprezentací je tato jednoznačně nejdosažitelnější za tu dobu máme 2 tituly mistrů světa v juniorech, jedno finále v mužích…..v ženách máme prd protože to nekoučujeme vůbec, ale v juniorkách mít jedno stříbro a chválit se??? za co? kde je progres?…..máme skvělé generace, v řadě klubů se s generacemi 2002 až 2006 pracuje TOP, vyskákalo zde mraky rozdílových hráček, čili poslední 2, ne-li 3 cykly měly být 2 finále a možná už i to zlato (byť chápu, že je to turnaj a 1 zápas mění vše no)……..ale 10 let bez výrazného „průlomu“ (1 finále za mne fakt málo) je prostě šílenost …..stereotypy nelze tak výrazně změnit a ani není důvod když to prezentujeme jako úspěchy….např.u zmíněných juniorů udělal Jakoubek titul mistrů světa s Berkou po boku, ten navázal (nedrželi se tam zuby nehty, dali maximální drav, energii a pozornost 1, max 2 cyklům a šlo se dál – byť to teda bohužel podědili ti nezkušení ztroskotanci, co nikdy netrénovali nic vítězného, teď se navíc jen „naoko“ prohodili, takže pro Klu-Štan taktovkou asi nelze čekat návrat do finále….ale uvidíme)…………..u juniorek progres žádný, letos to bylo do očí bijící……je to one-man show, ta další staffáž je tam jen kompars bez přidané hodnoty – sestava a taktika žádná, naprosto TOP rozdílová Brucháčková v Singapuru tady dostala lajnu kde si mohla zahrát sem tam tak s Gocovou na beku, jinak hrála vše sama (zakládala útoky, zavážela míčky, pressovala, zakončovala, nahrávala jim do prázdné……ostatní nulový support, nulová chemie, 1.levé křídlo Fuchsová bez fyzických parametrů na TOP florbal (šikovná jo, ale repre? zuby nehty třetí lajna jako „otravné křídlo“, ale prosadit se 1-1 silově na levelu Finky, nedejbůh Švédky?…..,max tak uklidit prázdnou branku,. když Bruchy umotá celou lajnu soupeře…..ale proč tam hrála, když máme Klubalovou?…..Zerzánová v 1.lajně, když na úrovni mezinárodního levelu hrála snad poprvé???? navíc absolutně nekompatibilní kombinačně, neumí reálně tvořit hru (logicky neb se to neměla kde naučit když hraje to co hraje – čili zase fajn holka do otravné / bělavé třetí lajny)…….no a z toho měla Bruchy dělat zázraky?…..s Finkama totální prokauč, tam to bylo jasně vidět, bez nápadu, invence, pomoci TOP hráčkám….mordujeme Finky a houby z toho…..reálně jsme si ani nezahráli s jediným TOP týmem letoška mimo nás (což je Švédsko), čili máme medaili za to, že jsme si podělali Finky a 2x hráli s naprosto neškodnýma Švýcarkami, kde se fakt nedalo prohrát – sorry……

  • vecny kritik napsal:

    Pod to bych se skoro podepsal….jen bych nebyl tak optimistický k mužským / chlapeckým repre….junioři v Halifaxu a pak v Brně udělali překvapení díky tomu, že 00-03 ročniky měli v té době rozdilové / generačni hráče typu Lanýž, Forman, Jurco a předevšim 90% hracu té doby hrálo klíčové pozice v klubech Superligy. Vesměs těxh lepšich. Tedy měli jsme reálně nejohranějši jun reproše mezi muži. A dalši faktor je práce v klubech Praha / Čechy vs. Morava 04 se vybrali jako nosní kde jich už tolik v TOP roli v superlize neni, navic jsou to vesměs Vitky, Ostrava a tam je prostě vidět, že od mala hraji region lde neni konkurence. Navic souhlas, že Klucho a Štancl tim že jsou z menšich klubu bez vyhernich ambic, tak podle toho brali i hráče (přijde mi že cilene ty rádoby obejvy z Liberce a mensich klubu no a zaslouženě bez kvality selhali). …..nicmeně holky fakt s ohledem na konkurenci zde bych se nebal řict tragedie…. junky vše řečeno, prokauč titulu mistryň světa…..ale ženy dlouhodobě průser zejména ve zbabělosti a volbě real.týmů….Janovský (relikty jeho práce zbrzdili vše), švýcar katastrofa bez jediného výsledku ustál totální blamáže a teď pan Procházka, který hodně nakecá, ale málo udělá….kámoš s vybranýma hráčkama, které si 5-8 let řídí kabinu i styl….neslutečné přelapy v nominacích a komunikaci s hráčkami a především srabáctví v tom, že nevyhodí některé rádoby hvězdičky. Evidentní nesoudnost vůči “svým svěřenkyním” z Chodova….cpát tam Řepkovou, Trojánkovou, Lechnerovou a dříve třeba Havlíčkovou je úplný úlet a evidentní vztahová vazba….i samotný Chodov tyto hráčky nehraje a nepreferuje jako Procházka….i tam jsou lepší / nadějnější – nebál bych se zkoušet Fáčkovou, Břeskou, či klidně i Frantíkovou, Balkovou (místo Lechnerové asi o 10 levelů jinde)….v dalších klubech také jsou nebo rostou zajímavá jména typu Vachudová, Vrlíková, Gocová, Vernerová či Řezáčová….ale chce tomodvahu vyhodit ty neperspektivní, při vší úctě k jejich jednoznačně TOP karierám….Krupnová konec v idealni moment, ale MS 2025 už musí být bez Řepkové, Šupákové….Pláškové škoda, mimochodem neví někdo proč není na repre Suchá či Beránková?….no chtělo by to odvahu ….a noveho trenera typu Robenek, možná Czeczinkar či s příchodem nových generací Netrefa a postavit k nim klidně někoho z mužského florbalu typu Bruse, Bedly nebo někoho kdo té ženské repre dodá “drajv”….pan Procházka si vytáhne jen pár svých kámošů typu ojetiny Marešové (už se mají zřejmě zase rádi)….

    • Hans napsal:

      Jako dobrý, většina souhlas a ty junky jsou prokouče kompletní. Ale proboha Robenka ne, ten už je dostatečně výrazně podepsán v té matlanině s Rhynerem a v lize toho taky moc nepředvádí, u chlapů je to pak už vyloženě tragédie. A Czeczinkar, to by ani repre první soustředění nedokončila. Souhlas, že kombinace trenérů jako Netrefa, Michálek, případně doplněno progresivních s drajvem o kluků by se hodila daleko více.

    • Kritik napsal:

      Tak tady nezbývá než z oběma naprosto souhlasit, ono repre je spíše o známostech jak o výkonech, to je dlouhodobá věc, junky super tým a výsledek takový nijaký. O ženách to je škoda slov, pořád dokola . Jak bylo psáno, Krupnová skončila na vrcholu, ale co ostatní?? Christianová, už dva roky nepatří k nejlepším co máme(i přes to golmanka sezony), Remešová o té ani nemluvím, Řepková bohužel už nevýrazná….a tak by se dalo pokračovat. Tak kdo se nebude bát a uděla řez v realizaku?? Přiklad vazeb Vítek- Chrisrianová to funguje supe.
      Raději bych tam viděl Bedlu sice rapl ale určitě by byl vidět přínos a myslím i výsledky. Zatím vozíme předposlední, poslední místa, škoda s tím potenciálem.

      • vecny kritik napsal:

        treneri tezke tema….osobnost nedovedu posoudit, jen hodnotim / reflektuji vysledky / projev jejich prace….Robenek z meho pohledu v zenske slozce Ostravy v nelehke konkurenci Vitek vytvoril tym stabilizovany v TOP 4,jediny je vyradil v serii snad za 10 let?? byl tusim tak ve 4-5 finale a vyhral pohar i ligu (Prochazka X krat selhal)….proto vnimam jeho schopnost vyhrat klicove zapasy….Czeczinkar sebral nuzne Brno, doslova jej zachranil v lize a rok na to byl v TOP 5-6…..ano maji Bruchackovou, ale Liberec ma Klubaĺovou a stejne je trapny….cili jen jsem pridal pohled na mozne varianty misto dle meho chybneho angazma Prochazky ci jiz davno presluhujiciho Martinika….to ani neni nic proti nim osobne, proste dle meho nevhodni na soucasne vyzvy repre…..a kdyz uz kritizuji, tak jdu s kuzi na trh s navrhy….pokud bychom si rekli, ze “kazdy ma sve chyby” a vlastne tu neni nahrada, tak asi budeme mit pravdu z velke casti take, ale pak teda netreba vest diskuse a jen falesne fandit necemu s cim nesouhlasime…..a ano, moc vhodnych treneru tu nebude asi pobihat nikdy. A jeste za mne teda nesouhlas s Christianovou – odvaha k vyhazeni neperspeltivnich repre nutna, ale na postu golmana dle meho musi byt nekdo kdo se falt nepodela (cimz nerikam starsi / zlusenejsi)….viz.letos Dostal na MS v hokeji – super / jiste nelehka volba. Ale tady nikoho nevidim….z mlade generace letos super Svrčková v play-off, ale vydrzi? Solleova asi nejprecenovanejsi golmanka soucasnosti….ona “pomohla” Olomouci k “dramatu” s Tatranem v play-off. S Chodovem to bylo o namistrovanych Chodovackach….kdyz na to sr**y tak z ni delaly hvezdu, kdyz do toho slaply, byla jak cednik (v kazdem prohranem zapase snad 5 a vice golu)…..ano, umi spickovy zapas, ale take totalni pruser+paramtery (vyska) mimo mezinarodni level….no a dalsi asi nejsou, Remesova nevim (ve Swe asi nebude nahodou) – mpc prostoru nedostava v repre takze tezko rict….ale jako za doby Kafky on a dlouho nic, tak Christianova stabilitou / kvalitou vykonu zatim stale odskocena a zbytek v nedohlednu a mlade proste nelze jeste rict, ze budou stabilni….

        • Hans napsal:

          FBC bylo ve finále dvakrát (jedna výhra – paradoxně právě přes tehdy Martiníka, jedna prohra), pohár nikdy nevyhráli. Na to kolik tam jednu dobu pumpovaly české šperky, toho mělo být více. Christiánová má kvalitu, ale poslední dobou v těch top zápasech přesvědčivá není. Kdo naopak poslední dvě superfinále byl stoprocentně přesvědčivý byla Příleská. Sice se o ní říká kde co, zejména z jejich mladších let, ale výkony v těžkých zápasech měla stoprocentní, letos v SF proti ní byla Christy za školačku. A tak stará taky není.

          • hudino napsal:

            FBC Ostrava vyhrálo pohár, s Robenkem

          • Brno napsal:

            Docela se da souhlasit, jen bych doplnil, k Anicce je treba pridat Zakovou a hlavne Frankovou, dokazala potrapit vsechny tymy a konec sezony byl od ni famozni. Tak ze si take myslim, ze se najdou sikovne hracky a golmanky ktere by mely dostat sanci v repre.

        • Kritik napsal:

          Jen reaguji na Christianovou, golmanka samozřejmě byla topová ale věk nejde zastavit, myslím, že už není taková jistota jaká bývala ano patří k těm lepším a asi ještě patřit bude ale nemyslím si, že je tou nejlepší. Problém je právě v tom vedeni(asi Vítkovi), kolik otočil golmanek na různych soustředeních, přátelských utkáních??? pořád jedny a tytež, pak se moc nedá posoudit, se Solleovou naprostý souhlas, průměrná , Svrčková, tak něco v ní je, potřeba zkušennosti.

    • Bourák napsal:

      Czeczinkar? To si děláte srandu, člověk který těží jen z Brucháčkové a celé Bulldogs ženy by byly zase na dně tabulky ne-li v první lize, kdyby nebyla. Czeczinkar, který je největší sexista ze všech trenérů, co kdy v lize působili a je veřejným tajemstvím, že má ke svým svěřenkyním nevhodné komentáře.Prosazuje v U17 svoje hráčky, které mu pak utíkají do Židenic. Nemluvě o asistentech a kondičácích, kteří se tam taky dlouho neohřáli.

Napsat komentář

*