Momentka z utkání Helsingborg - Tatran na Czech Open 2024. Foto: Floorball in Prague Momentka z utkání Helsingborg - Tatran na Czech Open 2024. Foto: Floorball in Prague
1. 9. 2024 Švédsko (10) KOMENTÁŘŮ

Helsingborg přežije: Tým nebude hráčům celou sezónu platit, ti ale neodcházejí. Je to láska ke sportu, říká trenér

 



Florbalový Helsingborg má finanční problémy a nebude svým hráčům v elitním týmu hrajícím Superligu platit. Ti za ním ale stojí a podle nového trenéra zatím ani jeden hráč tým neopustil, byť mohl. Mezi hráče Helsingborgu patří také Jakub Kopecký.

Hráče Helsingborgu nečekal příjemný návrat z turnaje Czech Open 2024. Klubové vedení totiž v úterý 13. srpna vydalo prohlášení o finanční krizi organizace. „Naše asociace má finanční problémy již několik let. Během sezóny 23/24 vygenerovala naše asociace ztrátu zhruba 1 000 000 švédských korun, propad jsme zaznamenali ze sponzorských peněz,“ píše se v něm.

„Tým hrající SSL je extrémně důležitý, protože přitahuje pozornost mladých lidí, ale náklady na něj musí být sníženy, aby byla celá naše organizace životaschopná a mohla se rozvíjet,“ pokračuje stěžejní část prohlášení.

Rozhodnutí bylo velmi striktní. „Rozhodnutí Výkonného výboru je takové, že hráčům nebudeme vyplácet platy. Prostě si to nemůžeme dovolit. Nejsme jediným týmem s negativní bilancí, jako například Storvreta, Kalmarsund anebo Växjö. Objem sponzorských příjmů drasticky poklesl a potýkáme se s poklesem zájmu o florbal,“ vypočítává Helsingborg.

Ten dal hráčům dobu na rozmyšlenou. „Hráče jsme informovali o podmínkách a dostali určitý čas na to, aby zvážili, jestli chtějí zůstat. Pokud se nám podaří sestavit dostatečně početný tým, tak zůstaneme v SSL, jinak bychom se odhlásili,“ plánoval.

Nakonec to ale s pokračováním týmu vypadá slibně. Podle kapitána týmu Frediho Peterssona existovala od začátku „jasná většina“ hráčů, kteří pokračovat chtěli a tým již oznámil, že se nejvyšší soutěže zúčastní.

Nový trenér týmu Carl Hörvallius se na to těší. „Budu nesmírně hrdý. Na druhou stranu je to ale tak, jak to ve florbale chodí: hrajete ho, protože ho milujete. Tak trochu je to tedy návrat ke kořenům a lásce ke sportu,“ uvedl trenér, mezi jehož svěřence patří také Jakub Kopecký, pro web Innebandymagazinet.se.

První utkání nového ročníku čeká Helsingborg v sobotu 21. září na hřišti Falunu.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • HonzaD. napsal:

    Opravdu srdcaři… tak ať se jim daří.

    Jinak pro autora – město je HelsinGborg ;o)

  • ADALBERT napsal:

    přijde mi z tohohle, že florbal chce jít prostě rychlejc, než na co má. Chce mít hráče poloprofesionální, dávat jim maximální servis, tréninkový podmínky a i výplaty. Tady to vypadá, že vlastně v těch týmech platí všechny hráče (ikdyž ty třetí lajny asi spíš jako všimný, než výplatu), přitom na to oddíly nejsou ekonomicky připravený. Je to pak celý navoněná bída. Otázka, jak to funguje v ČR. Jestli prostě jednou nesplasknou bubliny stejně, jako tady ve švédsku.

    • Tonda Hladík napsal:

      Přesně jak píšeš, dokud povedou nejvyšší soutěže svazy, bude to jen naleštěná bída, není tomu tak dávno, co se ve Švédsku týmy šprajcli a chtěli si to vést sami a stejně to nedopadlo, tady mají výsledek. BTW podívejte se u nás a kauza BA, Helsingborg jak autor uvádí měl potíže dlouhodobě a stejně i letos licenci na nejvyšší soutěž obdržel. A u nás to nejde?
      Je to celé slepé a málo kdo vidí dál než na konec této sezóny. Přitom stačí tak málo, ustanovit nějakou asociaci klubů nejvyšších soutěží a ty si budou celou záležitost řídit sami vč DK ap. a ČF bude jen dodávat rozhodčí. A potom pokud se týmům nebude dařit, budou si o tom rozhodavat sami.
      Jenže jde o prachy, které musí protéct ČF potažmo ČF s.r.o. kde vždy zůstane něco za nechtem. Navíc by to i kluby museli chtít. Dnes je situace taková, že když se zeptáš presidentů klubů, tak ti odpoví, proč by to dělali? Mají vše na stříbrném podnose, ČF je sice za každou hovadinu pokutuje, ale ono to nějaká ta dodatečná dotace v rámci PP3 spraví. Tím si vlastně ČF ty kluby kupuje a zároveň jim zavírá pusu. Je to vše na delší debatu, ta samé se týká hráčů vs. českýflorbal tv, dneska je to o penězích, funkcích a pocitu moci.

    • Vařená žába napsal:

      Je to tak, že ty kluby se snaží jít výrazně rychleji, než na co mají. Spousta z nich si to neuvědomuje, je to jako syndrom vařené žáby. Z jedné strany eventy, výjezďáky, streamy, povrchy. Z druhé strany nároky hráčů, přestupní částky šroubované mimo realitu. A všechny ty věci vlastně mohou dávat individuálně smysl, ale infrastruktura klubů na to teď není vůbec připravená. Po lidské i po finanční stránce, často i po té organizační. Všechno odbavíš s dobrovolníky, na všechny finanční věci kývneš a někde uškudlíš peníze od mládeže, abys to zaplatil. Pak najednou zjistíš, že takhle sprintuješ už sedmou sezonu v kuse a že svoje dobrovolníky jsi utavil a ty peníze, které do toho dáváš najednou nejsou tvoje, ale musel sis na něco i půjčit. A ty máš pod rukama klub s vysokými náklady, ke kterým ses zavázal, a které nejsi schopný pokrýt.

      Není jednoduchý si říct, že ten vývoj má být postupný a udržitelný, že může trvat klidně přes několik generací hráčů. A že se nemá přetáhnout závit, protože jenom tak můžeš budovat něco stabilního.

      • hudino napsal:

        V ČR mění trh Boule – aktuálně jsou v týmu kluby, kde už někteří mají profi smlouvy a jiné týmy, kde jsou rádi, že neplatí příspěvky. Vítky už z toho vlaku musely vystoupit, Chodov raději vyskočil skoro za jízdy. A to je Boleslav schopna tlačit na pilu ještě více. K čemu to vede? Pokřívený trh neodpovídající realitě většiny klubů – aneb o 15k, auto a proplacený byt si neřekne TOP hráč, ale průměr.

        K čemu to povede? Nevím, ale nechal bych to na „trhu“, ať rozhodne.

      • havrlant napsal:

        Bohemka to zkusila a nakonec musela „vyštípat“ Kisugiteho, Tatran s ESA l. a dobrou prací se dostal na úroveň, kdy nemusí hráčům dávat rozpadající se rezavé křápy, ale pořád nemá šanci Boleslavi konkurovat.

  • Jarda napsal:

    Tady to žije :):)

  • Tatran napsal:

    Tady to žije…

  • Tonda napsal:

    Admin je nejlepsi..:)

Napsat komentář

*