ČEZ Extraliga žen bude jistě zajímavá. Foto: Český florbal ČEZ Extraliga žen bude jistě zajímavá. Foto: Český florbal
11. 9. 2024 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

10 OTÁZEK ČEZ EXTRALIGY: Co ovlivní boj o titul i návrat trenéra Martiníka do soutěže

 



Nejvyšší ženská soutěž bude mít podruhé v řadě titulárního sponzora a slibuje také pořádný kus zábavy. Elitní týmy totiž prošly zásadní proměnou, a tak se možná otevřel prostor pro Tatran Střešovice? A co dvojice Olomouc – Bohemians anebo Bulldogs Brno, na lavičku kterého se postaví kouč Tomáš Martiník.

1) Jak se elitní týmy vyrovnají se změnami v kádrech?

Bylo to pořádně horké léto pro české elitní týmy. Chodov se musí obejít bez balíku zkušeností, které poskytovaly Magdaléna Plášková s Eliškou Chudou, pořádný severní vítr ale vlál především v Ostravě.

Tamní kluby si prohodily Malwinu Zagörskou s Veronikou Rybičkovou, z FBC pak odešly další hráčky, za které by mělo být náhradou například polské mládí. Vítkovice zase silně pustily stavidla směrem do zahraničí, především v posledních týdnech ale podepisují, a to zajímavá jména jako například Vendulu Beránkovou.

2) Je Tatran největším vyzyvatelem v soutěži?

Otázka, která se nabízí ve spojení s prvním bodem. Tatran sice opustila například Kateřina Vachudová nebo Barbora Lovíšková, ale také získal Michaelu Mechlovou nebo Barboru Huskovou a aktuálně vypadá, že je možná schopen generovat největší sílu například ve speciálních formacích.

3) Změní se nějak složení elitní čtveřice?

Bude to složité, pokud uvážíme, že Tatran se skrze vyhrané čtvrtfinále s Olomoucí na svou pozici vrátil, tak čekat změnu bude obtížné. Je jasné, že tři hladoví vlčáci, tj. Olomouc, Bulldogs a Bohemians budou připraveni na týmu TOP 4 zaútočit a lze očekávat, že určité bodové zisky utrží, ale v rámci dlouhodobé soutěže bude těžké se do TOP 4 dostat. Hodně může napovědět už úvodní televizní utkání Olomouce s FBC Ostrava.

4) Jakým způsobem se projeví nové posily Olomouce?

Eliška Planková, Denisa Hyršová, Natálie Hurníková a Terezie Gálová. Kvarteto hráček, které zamířilo z ostravských týmů do FBS Olomouc a bude velmi zajímavé sledovat, jak si povedou. Pro Olomouc budou klíčové, ovšem poprvé v kariéře budou muset převzít role klíčových hráček. Pokud se to podaří, Olomouc může rázem být mnohem nepříjemnějším soupeřem.

5) Jak velký bude vliv příchodu Tomáše Martiníka na Bulldogs?

Určitě se jedná o trenérský přesun léta. Tomáš Martiník opustil Vítkovice a zamířil do Bulldogs Brno, společně také s brankářkou Monikou Šolleovou. K dispozici bude mít Annu a Emu Brucháčkovy, společně s Martinem Czeczinkarem vytvoří dvojici nejen v Brně, ale také u reprezentace juniorek. Co se jim společně povede v Brně?

6) Dokáže tým Bohemians pokračovat v růstu?

Čtvrtfinálová série mezi Chodovem a Bohemians patřila k největším překvapením soutěže. Klokanky ukázaly, že v rámci cílené přípravy umí velmi kvalitně potrápit soupeře z vyššího výkonnostního koše. Bude zajímavé sledovat, jak se Klokankám bude dařit letos. Už několik let se totiž připravují v relativním klidu, což jim také dává určitý moment překvapení.

7) Jak moc pomůže v této sezóně Karolína Klubalová Liberci?

Liberec by měl znovu bojovat o účast v play off a svou pozici potvrdil v rámci vítězství na turnaji Czech Open v kategorii Ženy PRO. Jeho klíčovou hráčkou bude znovu Karolína Klubalová, která se již etablovala v ženské reprezentaci. Bude rozhodujícím článkem v souboji o play off? Dokáže s ní Liberec zaútočit ještě výše?

8) Kdo získá postupové místo do play off?

Vítkovice, Chodov, FBC Ostrava, Tatran, Olomouc, Bulldogs Brno a Bohemians. Sedmička týmů, která by měla mít výkonnost na to, aby si zajistila vstupenku do play off. Logicky tak zůstává jedno volné místo, o které by se měly porvat ostatní týmy. Který jeden uspěje? A bude to skutečně tak? Jedno z největších témat průběhu soutěže.

9) Bude Třinec opět místem pro různá extraligová překvapení?

Slezský Třinec čeká druhý ročník mezi českou ženskou smetánkou a své místo si vydobyl především díky nepříjemnému domácímu prostředí, kde měly problémy snad všechny týmy vyjma Vítkovic, porážku si odvezl například Tatran. Jak moc bude svěřenkyním trenéra Šimona Laštůvky přát domácí fortuna letos?

10) Co předvede nováček z Dobrušky?

Dobruška předvedla velkou jízdu základní částí 1. ligy žen minulého ročníku a v play off se trochu zázračně, za pomoci skvělých fanoušků, dokázala dostat na úplný vrchol. Je jisté, že výkonnostní rozdíl bude obrovský, přesto bude zajímavé sledovat, jak se tým z nejmenšího města na extraligové mapě etabluje.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*