Momentka ze Superfinále 2024. Foto: Český florbal Momentka ze Superfinále 2024. Foto: Český florbal
13. 9. 2024 Superliga (6) KOMENTÁŘŮ

10 OTÁZEK LIVESPORT SUPERLIGY: Kdo vyzve Tatran a Boleslav? A co finská invaze?

 



Netradičním výjezdním utkáním v Německu začne už v sobotu další ročník Livesport Superligy. Proto je třeba, v předvečer startu soutěže, položit si 10 zásadních otázek, které mohou ovlivnit průběh celé soutěže.

1) Potvrdí Tatran s Mladou Boleslaví pozici nejlepších týmů současnosti?

Tatran Střešovice prožil snový ročník, získal prvenství v Champions Cupu, Poháru Českého florbalu a nakonec také Livesport Superlize. Mladá Boleslav skončila poražena v Superfinále po skvělé semifinálové sérii s Vítkovicemi, přes léto mohutně posilovala a jistě se vydá cestou stíhání Tatranu. Potvrdí oba týmy své postavení? Anebo se dočkáme překvapení?

2) Kdo bude hlavním vyzyvatelem elitní dvojice?

Tabulkově to vypadá poměrně jasně, o pozici třetího týmu, který ale jistě bude číhat vzadu na zaváhání soupeřů by měly aspirovat především čtyři týmy: Vítkovice, Sparta, Chodov a Bohemians. Hodně můžou napovědět už úvodní duely, například Chodovu loni vyšel začátek sezóny extrémně. Na druhou stranu se můžeme dočkat velkých věcí také od zbývající trojice zmíněných týmů.

3) Jak na tom budou Vítkovice s obměněným kádrem a v novém domácím prostředí?

Vítkovice prošly v létě prakticky generační obměnou, kariéru ukončila dlouholetá jednička Lukáš Souček, místo něj Vítkovice vsadí na dvojici Denis Jasiok – Adam Kohút. V kádru už není také Lukáš Hájek nebo Marek Matejčík, nový kapitán Michal Pažák má pod sebou talentovaného Petra Margholda ze Storvrety, Jakuba Víta anebo finského útočníka Valtteriho Molkku, kteří by nově měli rozdávat florbalovou radost za Vítkovice.

Vítkovice navíc minimálně na jednu sezónu přichází o domácí prostředí, při dlouho plánované rekonstrukci Dubiny najdou azyl na hale Sareza v Hrušovské ulici, kdysi spjaté s ostravským FBC.

4) Naváže Liberec na skvělou sezónu 2023/2024?

Pod vedením dvojice Matěj Klucho – Petr Kološ dal Liberec zapomenout na letité trápení a patřil ke štice ligy, byť mu možná trochu v průběhu sezóny došel dech. Každopádně pod Ještědem nalezli ztracenou radost z florbalu a na Crazy Boys se koukalo opravdu hezky. Je otázkou, jak se jim povede navázat na minulý ročník už bez Jakuba Kopeckého?

5) Pomůže finská kolonie k úspěchu FBC Ostrava

Ostravské FBC se vydalo severskou cestou a kromě výměny Marka Matejčíka za Marka Bräuera zvedlo rukavici a angažovalo tři finské florbalisty: na ČPP Aréně budou rozdávat florbalovou radost Elmeri Haveri, Joonas Viitanen a jako poslední také Tuomas Markkula. Jak moc může severská trojice pomoci FBC?

6) Kde se budou pohybovat Královské Vinohrady?

Sokoly z Královských Vinohrad je těžké zařadit. Do žlutočerných řad se vrací sniper Milan Bína, přichází talentovaní mladí hráči, ale také už na lavičce nebude kouč Jan Kapucián, který stál za vzestupem v posledních letech. Sokolové mají na co navazovat a určitě budou zajímavým soupeřem.

7) Jak bude pokračovat příběh České Lípy s Milanem Garčarem na lavičce?

Česká Lípa pokračuje ve své sázce na zkušené hráče, dalším přírůstkem v této kategorii je také Jakub Bína z Mladé Boleslavi. Na lavičce tomu pak bude šéfovat Milan Garčar, který se poprvé v Superlize dočkal pozice hlavního trenéra. Je jisté, že Lípa bude znovu čeřit superligové vody.

8) Jak bude fungovat spolupráce mezi BLACK ANGELS a Pardubicemi?

Největší letní sága končí v tuto chvíli poměrně Šalamounsky, protože Superliga formálně neopustí Pardubice, tradiční diváckou baštu soutěže, ačkoliv pod hlavičkou Sokolů budou nastupovat fakticky hráči původního týmu BLACK ANGELS. Jak bude spolupráce fungovat? Přijmou fanoušci nový tým za svůj? Napoví již první kolo?

9) Jak se povede posíleným Karlovým Varům?

Karlovy Vary spolupracují s Tatranem Střešovice, který letos znovu posílá do Varů rozehrávat svoje talentované mladé hráče. Vary zakončily přípravu výhrou v kategorii Muži PRO na Czech Open 2024 a ukázaly, že by se nemusely pouze zaobírat bojem o záchranu. Ale kam to parta okolo Michala Klápy se ukáže.

10) Jak se bude dařit nováčkům?

Formálně bude mít Livesport Superliga vlastně tři nováčky, reálně se bude jednat o dva nové týmy: dlouholeté snahy o návrat mezi elitu klaply v Brně, kde přinese Superligu Bulldogs a na Kladě, kde budou znovu superligově pálit místní Kanonýři, v čele s Matyášem Bachmaierem, který paradoxně dříve okusil švédskou Superligu než tu českou. Jak se oba týmy etablují v nejvyšší soutěži?


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Fax napsal:

    10)Bachy hrál superligu na Spartě

  • Jurčo napsal:

    Prý jednička v repre… cha cha

  • Karel napsal:

    Tatran to je valec…

  • Čeněk napsal:

    Jak se vam dnes libil Jurčo? Za me hodne spatnej!!

  • Kas napsal:

    škoda, že tatran bez Beneše není schopen fungovat. Lajny najednou jak kdyby nefungovaly, nepřemýšlely. Chápu – první zápas sezony a tatran mívá rozjezdy pomalejší, ale tady bylo uplně evidentní, do jakého momentu to tam fungovalo a odkdy se to rozsypalo jak domeček z karet. Hodně nebezpečné stavět tým na jednom člověku, potom se na něj ostatní týmy více soustředí a je se svázanýma rukama

    • Jakub L. napsal:

      Naopak – je to naprosto win win situace pro tatran, protože sice ano,má zavázané ruce, ale stáhne tu pozornost na sebe a ostatní pak mohou dávat goly. Proto to vedle něj funguje Hanákovi s Havlasem a jakmile nehraje Beneš, jsou jaloví

Napsat komentář

*