Patrik Dóža (v popředí) slaví společně s kapitánem Janem Jelínkem gól na 3:3 v zápase o bronz.
15. 12. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Patrik Dóža: Finále? Když ne příště, za 4 roky v něm budeme na 100%!

 



I když působí v místním Pixbu, v hale Scandinavium si zahrál poprvé až nyní na mistrovství světa s národním týmem. Svým výstavním gólem vyrovnal v duelu o bronz se Švýcary na 3:3 a uctívaný sportovní chrám proměnil na chvíli v d(D)óžecí palác. Patrik Dóža se v zápase absolutně vyšťavil, po něm se mu ovšem na krku houpala na jeho premiérovém světovém šampionátu odměna v podobě bronzové medaile. Jak ale sám věří, nezůstane jen u ní.

Na hřišti nechal totálně všechno. A není to fráze. Narušování švýcarské rozehrávky bylo fyzicky extrémně náročné, zvlášť na konci 3. zápasu ve 3 dnech. „Obránce Švýcarska znám, oni zase vědí, že dokážu dobře napadat. Asi 5x, 6x se mi v zápase povedlo míček vypresovat, výhoda byla na mé straně,“ popisoval.

Všiml si toho, že jeho práce má na soupeře účinek. A i to ho hnalo při závěrečném bránění náskoku 4:3 k další práci. „Byli dost nervózní, běhal jsem tam s tím, že každou vteřinu, kterou tam odmakám, běhám sám proti 3 hráčům a je jedno, kolikrát si to mezi mnou nahrají. Každá vteřina, kterou jsem tam běhal, nám pomohla,“ věděl.

Týmu však předtím přispěl i parádní trefou do horního rohu branky Pascala Meiera. „Konečně jsem to trefil! Už v semifinále se na mě dost spoléhalo, bohužel mi to nevyšlo. Nevím, jestli to bylo nervozitou, přece jen to bylo mé první mistrovství, nebo mě nepotkala forma… Přitom gólovek jsem měl spoustu,“ přemítal.

I jemu uchvátilo, jak národní celek držel při sobě. „Jsem strašně rád, že jsem součástí tohohle týmu, protože se podle mě rodí něco skvělého. Už jsme to dokázali tady, kdy se nás Finové v semifinále poprvé báli a přiznali to i po zápase. Vyjádřili nám respekt a jejich trenér řekl, že proti sobě hrály 2 vyrovnané super týmy,“ potěšilo ho.

Proto by byl nejradši, kdyby aktuální výběr doznal co nejmenších změn. „A doufám, že trenéři dostanou důvěru a budeme v této koncepci pokračovat. Máme skvěle našlápnuto. Jestli to nevyjde za 2 roky, za 4 roky už jsem si 100% jistý, že finále hrát budeme,“ byl přesvědčen.

Za pár dní se do haly Scandinavium vrátí. Poprvé tam nastoupí s Pixbem, jako vyvrcholení odpoledne Gothia Super Match se jeho týmu 4. ledna postaví AIK Stockholm. V hale, kde ještě nyní u stropu visí zlaté konfety po oslavě staronových mistrů světa ze Švédska, si zase připomene českou bronzovou radost. Také svou krásnou trefu. A i to, že si možná jednou v podobné aréně vysněné finále mistrovství světa opravdu zahraje.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*