Markus Markkola. Foto: Salibandyliiga flickr Markus Markkola. Foto: Salibandyliiga flickr
5. 4. 2021 Finsko (0) KOMENTÁŘŮ

Classic vs. Oilers: 10 věcí, které byste měli vědět při finále F-liigy

 



Poslední souboj. Kdo vyhraje, bude mistr. Florbalové Finsko čeká finále, které může být nazýváno soubojem generací. Od roku 2016 neprohrál tamperský tým SC Classic ani jednu play offovou sérii. Mistrovský titul získal čtyřikrát v řadě a pokud by loni neukončil sezonu koronavirus, asi by přišel pátý titul. Poslední měsíce ale Classic nejsou v ideální kondici, a tak pokud přichází příležitost, utnout jejich vládu, pak je to letos. Dynastie, která pro Finsko v poslední dekádě vybojovala čtyři tituly mistrů světa je v ohrožení. Vyzyvateli jsou Oilers z Espoo. Mladí, draví, nastupující generace. Kdo chce zlato, musí vyhrát čtyřikrát. Podaří se dobýt trůn Naftařům ale už letos?

Rutina vs. Touha

Oilers, to je energie, ofenziva, často ale s otevřenými zadními vrátky. Borci z Espoo dokáží být dominantní na míčku, a to nejen v obranné polovině. Elitní formaci podporuje zejména lehkonohý Antti Suomela, kterého experti považují za nejlepšího obránce play off, ač je mu teprve 22 let. Oilers mají podobně silnou i druhou lajnu, kterou řídí sourozenecké dvojice bratří Iiskolů a Lindforsů. Classic naopak mají zřejmě více variant sestavy a taktiky. A vzhledem k dosaženým úspěchům také zkušenosti. Vědí, že nic se nemusí uspěchat, dokáží držet balónek a při vedení hrát dokonalou údržbu. Své hrají i jména hráčů. Rozhodčí mnohdy podléhají taktice i kouskování hry. Tu umí Classic rozdrobit malými fauly.

Radost florbalistů Oilers.

Ville Lastikka vs. Justus Kainulainen

Konce semifinálových sérii naznačily, že by se tito dva sebevědomí centři mohli potkávat na hřišti jako lídři elitních formací. Kdo z nich je lepší? Nelze říct. Každý má jiné úkoly. Oba jsou výjimečnými střelci, Kainulainen je spíše silový centr, který ke střelbě potřebuje více prostoru, pálí hlavně v přesilovkách. Prostor si ale umí občas udělat i sám, jak to ukázal při rozhodující trefě semifinálové série s TPS, kdy v prodloužení přelstil Janneho Nurminena. Lastikka kromě fantastické střely tahem má i skvělý pohyb směrem dozadu. A s lepšími hráči bývá lepším i on sám. Když přišla krize a Classic museli otáčet stav 2:3 v semifinále s Nokianem, postavil ho kouč Sami Kuitunen na centra první lajny a trefil jackpot.

Mimochodem, tenhle souboj už se jednou odehrál: v roce 2016 se ve finále Divari, tedy druhé ligy, setkaly týmy LASB Lahti a Hammeenlinna Steelers. Velké drama vyhrálo LASB s Justusem Kainulainenem 3:2 na zápasy. Ale byla to nádherná bitva…

Finskou nejvyšší soutěž čeká finále mezi Classic a Oilers.

Heikki Luukkonen vs. Classic

Oilers si přivedli Heikkiho Lukkonena z Nokianu právě proto, aby vybudoval vítězný stroj. Daří se. Ale pozor. Pokud může mít Luukkonen z někoho komplex, pak jsou to právě Classic. Od roku 2013 proti nim stanul jako kouč 26krát. A kolikrát vyhrál? Jedinkrát… I když zrovna v premiéře s Oilers v hale Tapiola, v roce 2017, 5:4 v prodloužení. Nabízí se tak otázka: Může teď Luukkonen vyhrát hned čtyři zápasy ze sedmi duelů finále?

Heikki Luukkonen (vpravo).

Mládí vs. Třicátníci

Občas se posuzuje zkušenost týmů podle počtu třicátníků. Classic tuhle disciplínu v celé F-liize ovládají. Kivilehto 39, Lamminen 35, Piha 34, Leikkanen 32, Salin 30. Jenže někdy se ze zkušeností stává zrádná rutina a pomalá hra Classiku moc nesluší. To Oilers mají ve svém středu jen dva třicátníky. Tím prvním je Ilari Talvitie, který měl kulatiny v listopadu. Druhým matadorem je gólmanská dvojka Nico Nordström, který však vlastně skoro nechytá.

Sami Johansson vs. Historie

Není lehké dávat góly a zvlášť ne v play off. Jenže současná F-liiga má několik výjimečných. Nade všemi ční Sami Joahnsson. Už během čtvrtfinále a semifinále dokázal během 11 zápasů nastřílet 21 gólů a přidat 12 nahrávek. Nevídané? Rozhodně. Sami vytvořil historický rekord, už nyní před startem finále překonal výkon legendárního Miky Kohonena, který v play off 2005 v dresu Happee během 14 utkání dal „jen“ 11 gólů a 21 nahrávek. Ale ani to mu nezajistilo mistrovský titul.

Kivilehto nestíhal

Juha Kivilehto je pan florbalista, čtyřnásobný mistr světa, ale samozřejmě ani on není nedotknutelný. V prosinci mu bylo už 39 let a i když je stále fantasticky vyrýsovaný, zejména výkony v semifinále s Nokianem nebyly podle jeho gusta. O lecčems vypovídají i statistiky pravdy. Juha má nejhorší čísla z celých Classic, v play off je na cifře minus 7 v plus-minus účasti na hřišti při vstřelených a inkasovaných gólech.

Juha Kivilehto (vlevo).

Piha a Lamminen proti Oilers

Kořením playoffových sérií bývají starty hráčů proti bývalým týmům. Jenže v případě Oilers a Classic najdeme jen málo výjimek. Tou první je Jussi Piha, který v roce 2006 coby 19letý debutoval právě v dresu Espoo Oilers a zažil tak zlatý rok po boku Jaakka Hintikky či Tera Tiitu. Zajímavý je i příběh Janneho Lamminena. Ten v roce 2005 dokonce zažil neúspěšnou (0:3) semifinálovou sérii s Oilers, ještě v dresu Tampere Gunners.

Toriseva vs. Kaltiainen

Po konci Eero Kosonena ve finském nároďáku se možná hraje o novou jedničku pro domácí světový šampionát. Oba fináloví rivalové mají šanci, Toriseva coby poslední dvojka možná větší. Jenže pozor, v letošním play off to není žádná hitparáda ani od jednoho jmenovaných. Lassi Toriseva z Classic je až na 11. místě statistik s úspěšností 74,83 %. Joonas Kaltiainen si také vytrpěl své a ani on se nedostal nad hranici 80 % (79,46). Co je však podstatné, oba mají naprostou důvěru svých koučů i spoluhráčů. Toriseva ještě v play off nestřídal, Kaltiainen pustil Nica Nordströma do brány jen na jedno trestné střílení.

Lassi Toriseva.

Joonas Kaltiainen

Joonas Kaltiainen.

Standardky pro Oilers

Čísla, která v play off zatím zaznamenali Oilers, jsou impozantní. Využití přesilovek na 55 procentech a úspěšnost v oslabení na 74 %. To Classic jsou v obou disciplínách až na sedmé příčce, tedy druzí nejhorší ze všech účastníků play off. Přesilovka s úspěšností 25 % svádí k úvahám, že v pauze před finále zřejmě Sami Kuitunen sestaví nové komanado.

Salin vs. Markkola

Na koho se zaměřit? Nejkrásnější nebo nejvýraznější akce zřejmě budou ve svých týmech tvořit Eemeli Salin a Markus Markkola.

Markus Markkola. Silový forvard, střelec z levého křídla a pracant, který umí prodat svou postavu i v obraně, to je Eemeli Salin. Kromě toho, že nahání strach gólmanům F-liigy, stal se katem finálových nadějí českého nároďáku na mistrovství světa v roce 2016, kdy rozhodl semifinále v čas 59:53. Salina možná dostane na starost kapitán Oilers Jesperi Lindfors.

Štírek, technik, rychlík, blonďák a pro změnu pravé křídlo, to je Markus Markkola. Pokud se o první formaci Oilers mluví jako o lajně bratří Kainulainenů, tak je nutné říci, že právě Markkola dává Justusovi u Rasmusovi prostor svojí hrou plnou pohybu a technických fines. Dá se předpokládat, že si ho vezme na starost Mikko Leikkanene nebo Janne Lamminen. Markkolu prostě bude finále bolet.

Radost hráčů Classic.

Classic a Oilers jsou ve finále zaslouženě. Střetávají se týmy z prvního a druhého místa tabulky základní části a také jediné dva týmy, které dokázaly dát přes 200 gólů ve 26 zápasech. Pokud budete chtít vidět góly, můžete se spolehnout, že padat budou.

Od roku 2019 se ve Finsku už nehraje superfinále, ale liga se vrátila k sérii zápasů na 4 vítězná utkání. Šampion tak musí v play off vyhrát 12 utkání.

Všechny zápasy finálové série F-liigy můžete sledovat na obrazovkách Nova Sport.

Plán vysílání:

Pondělí 5. 4. 15.25 Classic-Oilers, živě NS2
Čtvrtek 8. 4. 17:25 Oilers-Classic, živě NS2
Pátek 9. 4.  17:25 Classic-Oilers, živě NS2
Neděle 11. 4. 14:25 Oilers-Classic, živě Voyo – premiéra NS1 – 17:25
Středa 14. 4. 17:25 Classic-Oilers, Tampere Areena
Pátek 16. 4.  17:25 Oilers-Classic, Tapiolan uh, Espoo
Neděle 18. 4. 17.25 Classic-Oilers, Tampere Areena

Pravděpodobné sestavy:

SC Classic Tampere

35 Lassi Toriseva (31 Oscar Silanpää)

9 Eemeli Salin – 20 Nico Salo – 11 Sami Johansson
66 Mikko Leikkanen – 45 Jere Pulkkinen

10 Oskari Heikkilä – 16 Jussi Piha – 36 Ville Lastikka
17 Janne Lamminen – 8 Juha Kivilehto

4 Konsta Tyykkylainen – 12 Eetu Sikkinen – 15 Aaro Helin
2 Eemeli Akola – 81 Tuukka Salo

7 Albert Koskinen, 33 Matias Vaajala, 88 Alpo Laitila

Esport Oilers

41 Joonas Kaltiainen (13 Nico Nordström)

76 Rasmus Kainulainen  – 73 Justus Kainulainen – 88 Markus Markkola
23 Mattias Veikkola – 18 Antti Suomela

11 Santeri Lindfors – 2 Tuomas Iiskola – 2 Heikki Iiskola
4 Ilari Talvitie – 14 Jesperi Lindfors

28 Eino Pesu – 50 Casper Pfitzner – 10 Jasper Juuti
16 Alexander Nyman – 91 Jani Rauhala

38 Elias Pekari, 62 Matias Juuranto, 71 Jesper Silvonen

Foto: Esa Takalo a Juhani Jarvenpaa / Salibandyliiga flickr


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*