Vítkovice a Chodov čeká vzájemná bitva o první místo. Foto: Lukáš Zetek - Flickr Florbal Vítkovice
27. 10. 2021 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Supervíkend v extralize žen! O čem mohou rozhodnout tři zápasy ženské nejvyšší soutěže?

 



Extraliga žen má před sebou Supervíkend. Je to v rámci devátého a desátého kola, tedy ještě před polovinou základní části odvážné konstatování? Kdepak! V průběhu následujících tří dní se totiž odehrají tři klíčové zápasy, které mohou určit ráz nejen základní části, ale vlastně celé sezony. V hlavní roli jsou Vítkovice, které vyzvou jak FBC Ostrava, tak Chodov, nesmí se zapomínat ale také na čtvrteční bitvu mezi ostravským FBC a Bohemians.

Klíčové bude již čtvrteční kolo, kdy se v jeden čas utkají na Vinohradech FBC Ostrava s Bohemians a na Dubině Vítkovice s Chodovem. Sobotnímu programu pak vévodí „Bitva o Ostravu“ mezi Vítkovicemi a domácím FBC, které bude mít výhodu ČPP Arény.

FOKUS JEDNA: Bohemians, nově ten čtvrtý vzadu

Situace na čtvrtém místě vykrystalizovala poměrně zřejmě, pod vedením Dominiky Steinbachové se na tuto pozici dostaly florbalistky Bohemians. Ty již mají za sebou zápasy s Vítkovicemi a Chodovem, které prohrály, ovšem v pátek hostí ostravské FBC. Současně mají v tabulce započítaný skalp Tatranu z prvního vzájemného utkání, proto je třeba je brát jako legitimní celek na čtvrtém místě.

FBC již naopak prohrálo s Chodovem a ztratilo bod při výhře na nájezdy proti Tatranu. Je jasné, že další ztráta před derby by jeho pozici s ohledem na vítězství v základní části velmi zkomplikovala.

FOKUS DVA: O první místo již bojují pouze tři týmy

Ano, Bohemians jsou legitimně na čtvrté příčce, na druhou stranu je třeba objektivně přiznat, že i s ohledem na prohry proti Vítkovicím a Chodovu je jejich osmibodová ztráta na tuto dvojici již velká. Ze hry o prvenství v základní části je také Tatran Střešovice, který ztrácí již 11 bodů, stejně tak Olomouc, která má sice o zápas méně, leč bude hrát právě proti FBC Ostrava.

FBC již má zapsánu porážku od Chodova, ztratilo také jako jediné z této trojice bod proti Tatranu. Matematika je tedy jasná: pokud FBC chce zvýšit své akcie na první místo, musí Vítkovice na domácí půdě porazit. Opak by pro něj znamenal obrovskou komplikaci.

FOKUS TŘI: Vítkovice obhajují svou sérii 52 extraligových zápasů bez porážky

Vítkovice mají v banku úchvatnou sérii 52 extraligových zápasů bez porážky, během které vlastně neztratily ani bod, pouze obě Superfinále proti Chodovu, které tato série obsahuje, skončily v prodloužení, a to vítěznými brankami Zuzany Šponiarové, respektive Barbory Huskové. Určitě je na místě srovnávat počin Vítkovic s dnes již legendární sérií tehdejšího Herbadentu, ale právě o tomto víkendu projde dost možná největším prubířským kamenem. Pokud Vítkovice uspějí, může tým, který se chce jistě pokusit o úspěch také na lednovém Champions Cupu, myslet také na to, že překoná sérii svého kdysi hlavního rivala.

Malwina Zagórska (vlevo) v souboji s Denisou Ferenčíkovou. Foto: Lukáš Zetek – Flickr Florbal Vítkovice

FOKUS ČTYŘI: Souboj nejlepšího útoku s nejlepší obranou

Další paraela, která se váže k zápasu Vítkovic s Chodovem. Proti sobě se postaví útočná vozba vedená Dominikou Buczek, Michaelou Kubečkovou nebo také střelkyní Denisou Hyršovou, která již nastřílela 93 branek, kdežto na druhé straně bude stát před Janou Christianovou nebo Hanou Ranochovou nejlepší defenziva soutěže, která zatím inkasovala pouze patnáctkát, což dělá těžko uvěřitelný průměr pod dvě branky na zápas.

FOKUS PĚT: Koho sledovat o víkendu? Nové posily posily i polskou střelkyni

Všechny tři týmy mají své stabilní opory, jako například Dominiku Buczek, Magdalénu Pláškovou, která se vrátila ze Švýcarska, nebo Michaelu Mlejnkovou.

Každý jeden má ale také několik zajímavých jmen, které jsou zatím možná trochu ve stínu.

Kdo by tedy mohl zazářit?

Za Vítkovice by to mohla být Šárka Staňková. Juniorská reprezentantka vyměnila Židenice za Vítkovice a nenápadným způsobem již nasbírala 12 kanadských bodů, trochu paradoxně všechny za asistence. Staňková občas vytáhne z repertoáru nečekaný pas, kterým najde optimálně postavenou spoluhráčku a překvapí všechny. Dočká se i první branky?

V řadách Chodova je Markéta Prontekerová, opět juniorská reprezentantka, novým jménem, její dosavadní statistika ale ukazuje, že Chodov vybral na Tatranu správně. Prontekerová zapsala 15 bodů za 9 branek a 4 asistence a okamžitě se zařadila mezi ofenzivní opory.

Na exponované derby se jistě těší také polská útočnice FBC Ostrava Malwina Zagórska. Emotivní útočnice už ve své první sezoně ukazovala, jak moc ji záleží na úspěchu a je jisté, že své spoluhráčky zkusí vyhecovat na maximální možnou úroveň také nyní. Navíc se jí v sezoně daří, za Mlejnkovou je druhou nejproduktivnější hráčkou týmu.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*