Druhý díl názorové rubriky přímo z dějiště světového šampionátu ve Švýcarsku s názvem Zürcher Zeitungen. Foto: Martin Flousek, Michael Peter/IFF, Markus Aeschimann, Michael Peter/IFF. Druhý díl názorové rubriky přímo z dějiště světového šampionátu ve Švýcarsku s názvem Zürcher Zeitungen. Foto: Martin Flousek, Michael Peter/IFF, Markus Aeschimann, Michael Peter/IFF.
12. 11. 2022 Mistrovství světa (1) KOMENTÁŘŮ

Zürcher Zeitungen #1: Pylsy na rozkaz domů, Finsko v krizi vyléčí jedině nechtěný Kotilainen

 



PŘÍMO Z CURYCHU: Peter Kotilainen je jediný svého druhu. Jedni na něm můžou oči nechat pro jeho atletičnost, dynamickou výbušnost, technické finesy, dělové střely a tunu bodů. Druzí zase kroutí hlavou nad jeho složitějším charakterem, konfliktní povahou, či nedodržováním životosprávy. Do druhého táboru patřil i finský kouč Petteri Nykky, který Kotilainena na švýcarský šampionát původně nevzal. Lodivod výběru tisíce jezer nicméně produktivní levé křídlo přeci jen za zvláštních okolností dodatečně povolal.

Kde se vzal, tu se vzal, Kotilainen se na čtvrtfinálový zápas připojil k finské družině. A rázem vedle jiného kanonýra Justuse Kainulainena přispěl gólem a asistencí k čtvrtfinálové povinné výhře 11:2 proti německému sokovi.

Zvláštní ovšem byly okolnosti, za kterých se muž s typickým šátkem na hlavě a „jedenašedesátkou“ na zádech k reprezentaci Finska připojil. Obecně se mělo za to, že centr Jonas Pylsy musel tým ve Švýcarsku opustit kvůli nemoci či zranění.

Florbalovými kuloáry se ovšem šíří trochu jiný příběh – legendární kouč Petteri Nykky si prý spočítal, že trápící se Finsko může vytrhnout z krize a herní letargie jedině florbalový rebel a neřízená střela původem z města Jyväskylä Peter Kotilainen. A tak našel řešení. Některého z hráčů, kteří se zdravotně trápili (do zápasu proti Norsku zasáhlo jen 17 hráčů), označil kouč jako zraněného –  a černého Petra si vytáhl pracant Pylsy. Volné místo pro PK61 bylo rázem na světě.

A pragmatické rozhodnutí v pátek večer přineslo své ovoce. Kotilainen, nejlepší hráč mistrovství světa 2016 v Rize, zatím ukázal svou užitečnou, potentní tvář, kdy výkonem dokáže strhnout tým a svým bodovým vydatným příspěvkem jej i táhnout. Nejen finský florbalový lid si žádal řešení a příběh a starý lišák Petteri Nykky mu dal oboje.

Peter Kotilainen. Foto: IFF

Peter Kotilainen. Foto: IFF


Autor: Jakub Švejkovský



KOMENTÁŘE

  • Jerec napsal:

    Peter byl 5-6 let zpátky nejlepší hráč světa, ale tu formu už dávno nemá, ani v lize, ani v repre.

Napsat komentář

*