Jakub Kučera Jakub Kučera
11. 12. 2014 1. liga (0) KOMENTÁŘŮ

Příběh férového vlastňáku: Vyšlo to na mě, říká skromný hrdina z Opavy

 



Ten příběh už je pár dnů starý. Stal se předposlední listopadový den. Ale rozhodně stojí za návrat v čase. To, že si sem tam nějaký hráč vstřelí vlastní gól, se stává celkem často. Jenže aby si ho někdo dal záměrně, prostě jen z toho důvodu, aby to bylo fér, to se jen tak nevidí. Jakub Kučera prý ale nic jiného udělat nemohl.

Když ho potkáte, vlastně se nebudete divit, že si tu ne zrovna lehkou záležitost vzal na svá bedra. Tenhle bodrý chlapík za Opavu válí už nějaký ten rok. Patří k srdcařům a je na něj spoleh. Kdo jiný tedy…

Hrál se prvoligový zápas Opavy se Svitavami a hned v úvodu se udála velmi sporná situace. Hosté se trefili do brány už ve třetí minutě, ale marně se dožadovali gólu, rozhodčí branku neuznali. Hra pokračovala dál. „Stál jsem na střídačce skoro na úrovni brankové čáry a góly jsem viděl zcela jasně,“ líčí situaci Jakub Kučera, hráč opavského celku. Ano, právě on si to pak vzal na triko. Vzal spravedlnost do svých rukou a vstřelil si gól do vlastní branky.

Ale aby nedošlo k mýlce, že to Kučera udělal sám proti vůli střídačky. Opavští hráči hned věděli, co učiní. „Už jsme to měli v plánu předtím a v přerušení jsme se ještě dohodli, že si ten gól dáme sami. Svitavy ho jednoznačně vstřelily,“ říká Jakub Kučera.

Jakub Kučera

Jakub Kučera

K hádkám na opavské střídačce nedošlo. „Naše reakce byla bleskurychlá. Ale možná, že kdyby s tím někdo nesouhlasil, tak by nedostal ani možnost tento názor projevit,“ usmívá se Kučera. Nenašel se však nikdo, kdo by odporoval.

O Jakubu Kučerovi se začalo mluvit. Někdo by mohl namítat, že dal najevo rozhodčím až příliš okatě jejich omyl. Velezkušené bratrance Sojkovy však tenhle borec neviní. „Nejspíš jim někdo přeběhl před očima nebo stál ve výhledu, těžko říct. Určitě se to může stát. Podle nás na střídačce však gól jasně padl. Hra ovšem pokračovala dál. V přerušení za námi jeden z nich přišel a zeptal se nás na to,“ popisuje Kučera.

A konkrétní osobou, která měla věci vrátit do pořádku, byl Kučera. „Vyšlo to na mě, protože hraji vzadu. Tak bych to řekl. Rozehrávali jsme v rohu na útočné polovině, já jsem klukům naznačil, ať mi to hodí lobem dozadu a pak bylo potřeba jen překonat vlastního gólmana,“ směje se opavský zadák.

A když se zeptáte, proč to dali na triko jemu, odpověď je možná jiná než to, že hraje vzadu. „Muselo to vzniknout přirozeně. On má takovou povahu, je jeden z nejstarších, nikdo jiný než Kuba to nemohl být,“ říká šéf klubu Přemysl Novák. „Asi se divili, že jsme to takhle udělali,“ zpozoroval Kučera.

Rozhodně. Svitavští byli vlastním gólem Opavy příjemně překvapeni. „Byla to vzorná ukázka férové hry. Nenechali tomu volný průběh a ukázali, že florbal hrají pro radost a se svým nejlepším svědomím,“ ocenil situaci hráč Svitav Aleš König. „Musím přiznat, že mi tato situace vrtala hlavou celý zápas – při každém nejistém rozhodnutí rozhodčích, kterých je v zápase vždy hodně a jinak to ani nejde, jsem si říkal, jestli bychom jim neměli to krásné a nevídané gesto oplatit. Jenže pravdou je, že ty situace byly vždy nejisté,“ dodává König.

Ve florbale se často objevují různá gesta fair play. Hráči se přiznávají k tomu, že se dotkli míčku předtím, než opustil hrací plochu. V tomhle by se fotbal a jiné sporty mohli od florbalu směle učit. Jenže to, aby si hráč vstřelil vědomě vlastní gól, je opravdu výjimečná věc.

Známe však také případy, kdy trenér zkritizoval svého svěřence za gesto fair play. Fotbalový kouč Karol Marko se ostře pustil do svého svěřence Josefa Hušbauera, dnes hráče pražské Sparty. Tehdejší záložník Příbrami se přiznal, že tečoval míč do autu a z následné akce Příbram obdržela gól. „Já bych to udělal, i kdyby s tím trenér nesouhlasil, ovšem to rozhodně nebyl náš případ,“ dodává Kučera.

Opava, která začíná pomalu přemýšlet o tom, jak soutěž zachránit, prohrála domácí zápas 7:9, a kdyby si sama nevstřelila gól, možná by ze zápasu bylo ještě větší drama. Ale v tuhle chvíli výsledek nebyl podstatný. Jakub Kučera se zapsal nejen do florbalové historie jako malý hrdina se smyslem pro fair play. On navíc na dálku vzkázal ostatním, jak by to občas mohlo chodit.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*