Hráčky elitního celku, v čele s Emelie Lindström (ve spodní řadě uprostřed) si musí najít nové angažmá. Foto: Flickr IFF
10. 5. 2015 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Hvězdy bez angažmá! Slavný ženský Djurgården zkrachoval

 



Elitní švédský ženský klub Djurgården oznámil, že se příštího ročníku švédské nejvyšší soutěže žen nezúčastní. Důvodů je prý více, hlavním je však nedostatek financí, díky kterému už klub na přelomu roku vypověděl několika hráčkám smlouvy. Nyní je jeho konec definitivní a nové angažmá si tak budou muset najít třeba Emelie Lindström, Ranja Varli, Jenny Gustafsson nebo Laura Mertsalmi.

V říjnu ovládly Pohár mistryň, mimo jiných dvakrát vysoko porazily Vítkovice, za tři měsíce ale některým z nich klub vypověděl smlouvy, protože mu docházely prostředky. Taková Sandra Mattsson obratem ukončila kariéru, ač se spekuluje, že se možná nechá k návratu zviklat.

Z prohlášení klubu je zjevné, že finance mu v ženské složce chyběly dlouhodobě. „Naše současná pozice je dána kombinací více faktorů, z nichž je nejdůležitější finanční situace,“ stojí v oficiálním prohlášení oddílu. „Mnoho let s deficitem v operacích vygenerovalo vysoký dluh a nyní nevidíme cestu, jak pokračovat v působení v SSL,“ píše se dále v tiskové zprávě.

Podle neoficiálních informací činil na konci minulé sezony dluh ženské složky 3 miliony švédských korun (zhruba 9 000 000,-CZK, pozn. aut.).

Konec florbalu pod slavným jménem to ale není, klub se pokusí restartovat třeba po vzoru fotbalového Glasgow Rangers. „Uděláme restart a začneme s novým týmem tak, abychom měli za pár let v nejvyšší soutěži ekonomicky stabilní celek s vysokou sportovní úrovní,“ věří v oddíle. „Djurgården rozhodně bude mít své celky v nejvyšších soutěžích, jak mužské, tak ženské,“ říká prezident celé koorporace Lars Erbom.

O svůj pohled na věc se podělila také legendární Hermine Dahlerus, která se právě v době krize do týmu naopak vrátila, aby mu pomohla, o návrat s nějakou delší perspektivou se ale od začátku nejednalo. „Je to tragédie, že se něco takového dnes může stát v nejvyšší florbalové soutěži, myslím si, že je to velmi smutné,“ řekla serveru innebandymagazinet.se.

Hráčky by prý rády zůstaly spolu. „Většina hráček by chtěla pokračovat spolu, ale není nikdo, kdo by jen ubytoval patnáct hráček…,“ povzdechla si jedna z největších hráček ženského florbalu.

Právě proto, že většina hráček nechce opustit Stockholm, dá se předpokládat, že zamíří buď do Täby, jako reprezentační brankářka Emelie Frisk nebo do Huddinge, tam už podepsala smlouvu Therse Andersson. Budoucnost asi největší hvězdy – Emelie Lindström – známá zatím není. Spekuluje se o tom, že je v kontaktu s Pixbem, stejně tak, že definitivně ukončí kariéru.


Autor: Michal Dannhofer, za pomoci Martiny Čapkové a innebandymagazinet.se



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*