Teuvo Terävainen Teuvo Terävainen
21. 7. 2015 Finsko (0) KOMENTÁŘŮ

Florbal se dočkal Stanley Cupu. Vyhrál ho Teuvo, báječný talent z Erä

 



Florbalový svět se dočkal bájného Stanley Cupu. Když se finský mladík Teuvo Teräväinen rozhodoval, kam přiveze ukázat slavnou trofej, kterou před měsícem vyhrál v barvách Chicaga Blackhawks, měl jasno. Pořád ho to táhne za kamarády z Tapanilan Erä.

Teuvo vyrůstal v Helsinkách a předtím než dal přednost hokeji v Jokeritu, úžasně válel za místní Tapanilan. Možná by dnes byl jednou z nastupujících hvězd světového florbalu, jenže hokejové vábení bylo silnější. Aby ne, vždyť už ho od mládí sledovali skauti a ve svých osmnácti si odbyl premiéru ve finské nejvyšší soutěži, SM-liize.

Teuvo Terävainen

Teuvo Terävainen

To už měl za sebou parádní florbalové okamžiky. V roce 2009 pomohl svému klubu k zisku titulu mistrů Finska do 17 let. Ve Final Four zářil. Sám dal 7 gólů a na 4 další nahrál. A o tomhle šikovném mladíkovi se začalo opravdu mluvit. Byl to Teuvův turnaj.

Teuvo Terävainen

Teuvo Terävainen

„Není divu, že se Teuvo v hokeji tak skvěle prosadil. Už odmala byl i díky své menší postavě úžasně pohyblivý a užíval si hru na malém prostoru. Florbalové hřiště mu, myslím, pomohlo k hokejovému růstu. Dokázal vždy řešit situace rychle a překvapivě. A i když nikdy nedostával od spoluhráčů moc gólových přihrávek, dokázal být opravdu produktivní,“ charakterizoval florbalový um malého šikuly jeho tehdejší trenér Micke Suopuro.

Teuvo Terävainen

Teuvo Terävainen

Jenže florbal musel stranou. Z Teuva se stal v osmnácti hokejový profesionál a i trenéři mládežnických výběrů v něm viděli opravdovou osobnost. V roce 2014 coby kapitán dovedl finskou hokejovou dvacítku k titulu mistrů světa, když ve finále porazil nenáviděné Švédy. Sám v památném utkání vymyslel všechny tři góly.

V té době už zkoušel štěstí za mořem. Vybralo si ho Chicago a on nabíral zkušenosti na farmě v Rockfordu, kde všechny přesvědčil o svých kvalitách a dostal se do prvního týmu. A v červnu 2015 se stal jedním z hrdinů, kteří nad hlavu zvedali Stanley Cup. Jen šest let poté, co nad jeho výkony žasli florbaloví trenéři a vyhledávači talentů.

Ještě jeden fakt stojí za zmínku. Teuvo byl v roce 2011 draftován v prvním kole i do KHL a nevybral si ho nikdo jiný než Lokomotiv Jaroslavl. Byl tehdy ještě hodně mladý, a tak naštěstí na nabídku nekývl (na rozdíl od některých jiných mladíků) a zůstal v Jokeritu. Když se ale čtyři měsíce po draftu ruské ligy dozvěděl o letecké tragédii, musel mít všelijaké myšlenky.

Teuvo Terävainen

Teuvo Terävainen

S využitím Pääkallo.fi, foto: Markku Rantala


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*