Florbalisté z Ukrajiny poznávali Czech Open. Foto: Pavel Růžička
15. 8. 2015 Czech Open (0) KOMENTÁŘŮ

Uprchlíci v Česku? Je mezi nimi i brankář ukrajinské florbalové reprezentace

 



Na Ukrajině stále zuří nepokoje, na východě země se bojuje a potrvá asi ještě dlouho, než se situace ustálí. Zdá se ale, že ani občanská válka rozvoj florbalu nezastaví. Zkoušená země vyslala na Czech Open svůj národní tým, složený převážně z hráčů juniorského věku. Ukrajinský nároďák nastoupil v prestižní kategorii Muži Pro, kde hraje i několik extraligových týmů.

 

Urputní Ukrajinci hráli s velkou vervou a každý zápas dřeli naplno. Na zkušenější a herně vyspělejší týmy však nestačili. Ve skupině prohráli postupně s Wilerem, Ostravou i českou juniorskou reprezentací.

Nakonec je v play-off vyřadili Otrokovice. Kouč Hidir Tamuz je však spokojený: „Odehráli jsme zde několik vynikajících třetin – bohužel ne celých zápasů, ale alespoň několik třetin se nám povedlo,“ chválí své svěřence.

Co vám letošní Czech Open dalo?
Byla to fantastická zkušenost. Ukrajinský národní tým byl na turnaji poprvé a rovnou v kategorii Muži Pro, takže jsem věděli, že nás čekají velmi těžké zápasy. Máme velmi mladý tým, ale kluci se zde hodně zlepšili. Před turnajem jsme se shodli, že máme techniku a dovednosti, ale musíme se zlepšit po taktické a obranné stránce. Tento turnaj k tomu byl ideální příležitost.

Co říkáte na kvalitu hry v kategorii Muži Pro?
Úroveň hry v Muži Pro je vysoká. Jsou tam týmy z extraligy, je tam i česká juniorská reprezentace. Myslím, že když jsem v duelu s českými juniory v polovině zápasu drželi remízu, postarali jsme se o asi největší úspěch ukrajinského florbalu.

Zvlášť, když jste na turnaj přivezli skoro samé juniory.
To je pravda, v týmu máme jen asi dva nebo tři hráče nad 20 let. Před turnajem jsme vytvořili seznam osmdesáti hráčů a z toho jsme vybírali. Do Prahy ale z finančních i jiných důvodů mohlo přijet jen 13 hráčů.

Jak se na Ukrajině daří florbalu?
Florbal se u nás rozvíjí velmi rychle. Máme hodně dobrých lidí, kteří se ve florbale angažují. Na Ukrajině je zatím okolo padesáti klubů a mnoho dětí, které hrajou. Dospělí tolik nehrajou, ale dětí máme hodně. Je jen otázka času, kdy nám to přinese výsledky.

Vaši zemi sužuje občanská válka. Má to nějaký dopad i na florbal?
Nás brankář je z Doněcku, ale nyní žije v Česku jako uprchlík. Máme hodně hráču z Luhansku a Doněcku, kteří nemohou cestovat. Válka je samozřejmě problém, ale snažíme se omezovat její negativní dopad na florbal. Na lokální úrovní se florbalu daří dobře. Víte, někdy je to tak, že právě během války do sebe lidé nejvíce investují, investují do vzdělání i jiných věcí. V tomto ohledu se dá říct, že naše klubu rostou.

Zůstávate na turnaji až do neděle? Co teď máte v plánu?
Nyní jsme splnili náš první úkol. Teď dostanou kluci nový úkol: analyzovat hru týmů v mužské elitní kategorii. Budeme zápasy velmi pečlivě sledovat, abychom zlepšili naši hru.

Přijedete i příští rok?
Doufejme, že ano. Turnaj má mezinárodní nádech, což se mi velmi libí. Praha je navíc úžasné město.


Autor: Jan Zikmund / CzechOpen.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*