Lukáš Nesměrák si rozhodně servítku před ústa nedal. Foto: Martina Machová
18. 8. 2015 Reprezentace juniorek (0) KOMENTÁŘŮ

Czech Open nám rozšířil obzory, říká kouč juniorek Lukáš Nesměrák

 



Reprezentace juniorek má za sebou náročné jaro. Došlo totiž k nečekané změně hlavního trenéra, kdy Jiřího Uhra nahradil Lukáš Nesměrák. Pro nového lodivoda byl první herní akcí Czech Open a odnáší si z něj dobrý pocit. Kromě výsledků je rád za to, že turnaj rozšířil realizačnímu týmu obzory a přinesl konfrontaci s týmy odjinud než ze Švýcarska, Švédska a Finska.

Lukáš Nesměrák na turnaji debutoval v pozici hlavního trenéra reprezentace juniorek. „Myslím si, že jsme změnu zvládli dobře. Je třeba říci, že realizační tým se změnil v podstatě jen z poloviny. Věci, které jsme trénovali, jsme připravovali společně, takže v podstatě jedeme plynule dál,“ nechtěl zveličovat trenérskou změnu.

Možná také proto, že společně s Karin Vavrečkovou v realizačním týmu Jiřího Uhra působil, takže kontinuita myšlenek a postupů zůstala zachována. „Je to hrozně důležité. Navíc u juniorek je podstatnější psychologická stránka věci než třeba u kluků. Holky chtěly, abychom zůstali a byly moc rády. Nemusí se tak sžívat s někým novým, v podstatě jsme realizační tým jen doplnili na místech, kde to potřeboval,“ uvedl hlavní trenér.

Rovněž musel najít společnou řeč s kluby. „Abychom vyšli vstříc klubům, které nám půjčily hráčky, tak ještě ve středu hrály holky za své kmenové oddíly přátelská utkání. A ve chvíli, kdy skončily s reprezentací, tak mohly hrát za své mateřské kluby,“ popisuje.

Je zřejmé, že ne každému bude takový systém po chuti. „Řeší se tady určitý spor o to, že když nám klub na Czech Open půjčí hráčku, tak vlastně oslabí sám sebe,“ je si vědom Lukáš Nesměrák. „Myslím si ale, že tento problém nastává pouze ve druhém roce reprezentačního cyklu. V tom prvním jsou hráčky pro A-týmy oddílů moc mladé a myslím si, že zápasy s celky jako Red Ants nebo Dalen nám dávají strašně moc,“ pochvaluje si.

Hráčky si pochvalují, že Nesměrák s Vavrečkovou u týmu pokračují. Foto: Martina Machová

Hráčky si pochvalují, že Nesměrák s Vavrečkovou u týmu pokračují. Foto: Martina Machová

Rychle přidává ještě jeden důvod, proč je účast na Czech Open pro reprezentaci důležitá. „Dlouhodobě se utkáváme pouze se Švýcarkami, Finkami a Švédkami. Sehnat soupeře z jiné země je velmi složité“, říká Lukáš Nesměrák. „Na Czech Open se najednou juniorky utkají s týmy, které hrají jiným stylem a je třeba, aby se mu rychle přizpůsobily,“ popisuje hlavní trenér reprezentace.

Vyjádřil se také k přátelským utkáním s juniory. „Takové zápasy jako na Czech Open jsou strašně přínosné. Spousta lidí říká, že máme hrát s dorostenci, juniory, ale utkání s ženami prostě takto nenasimulujeme,“ hodnotí Nesměrák. „Potřebujeme trénovat tvrdost, ve které za světem zaostáváme. To přímo souvisí s emocemi, které tvrdost u soupeře budí,“ nastínil bývalý kouč mužů Liberce. „Holky se na Czech Open setkaly s různými reakcemi soupeřů, a to je strašně cenné. Toto proti klukům nenatrénujete,“ pochvaluje si Lukáš Nesměrák.

Juniorky nakonec skončily v ženské elitě před branami čtvrtfinále a Lukáš Nesměrák je spokojen. „Turnaj hodnotím určitě pozitivně, protože jsme odehráli dobré zápasy s kvalitními soupeři a vybrali si pouze jedno slabší utkání, a to úvodní duel proti Vítkovicím, kdy se holky zalekly reprezentačního dresu,“ přiznává.

Nicméně hned v dalším zápase juniorky přehrály Red Ants. „Poté šla naše výkonnost nahoru, poctivě jsme pracovali při videorozborech a taktických poradách. Jen je škoda, že jsme nepřehráli norskou Sveivu, ale v tom utkání se bohužel projevil rozdíl mezi ženským a juniorským florbalem, ač si nemyslím, že jsme byli bez šance,“ hodnotí Nesměrák pozdější fáze turnaje.

Vypadnutí s účastníkem říjnového Poháru mistryň nebylo možná překvapivé, hlavní trenér ale přesně pojmenoval jeho důvody. „Sveiva byla fyzicky někde jinde. Hráčky prohrávaly souboje ve středu hřiště a rovněž bych řekl, že Norky dobře bránily,“ uznal kvality soupeře. „Je to samozřejmě prohra, ale neberu ji tak, že bych byl nějak extrémně zklamaný,“ dodal.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*