Milan Tomašík, Radim Cepek, Patrik Suchánek. Foto: Martin Flousek, flickr Český florbal Milan Tomašík, Radim Cepek, Patrik Suchánek. Foto: Martin Flousek, flickr Český florbal
4. 1. 2016 Ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Reprezentace bude mít napilno. Jaké akce nás čekají v roce 2016?

 



Kouč mužské reprezentace Radim Cepek bude mít letos hodně práce! Nejprve absolvuje se svými svěřenci únorovou kvalifikaci, která by však měla být jen formalitou, následně musí složit tým pro akademický šampionát a vše vyvrcholí v prosinci, kdy se v Rize koná mistrovství světa. To ovšem nejsou jediné důležité akce v roce 2016. Co dalšího nás tedy čeká?

Finále poháru

První významnější událostí v letošním roce bude finále Poháru České pojišťovny, které se uskuteční 19. ledna v Plzni. Hrát se bude v Městské sportovní hale Lokomotiva, do které se vejde zhruba 1000 sedících diváků. O třetí titul v řadě bude usilovat Mladá Boleslav, které stojí v semifinále Chodov. Druhou dvojici tvoří Ostrava a Vítkovice.

Před soubojem mužů se v Plzni utkají i ženy. V ženské části už jsou ve hře pouze tři týmy. Den před Silvestrem porazil Chodov na domácí půdě Ostravu a po zisku mistrovského titulu tak má možnost získat další trofej. Druhé semifinále se hraje zítra a utkají se v něm Herbadent s Bohemians.

Superfinále

17. dubna. V tento den se rozhodne o titulu v mužské superlize i ženské extralize. Podaří se Tatranu obhájit loňský triumf? Nebo se konečně dočká Mladá Boleslav? Možná do boje o titul promluví i někdo z trojlístku Chodov, Vítkovice nebo Brno.

Povede se pražskému Herbadentu vrátit se na trůn mezi ženami, anebo se z obhajoby bude radovat Chodov? Nesmíme zapomenout na Vítkovice, které zatím bez ztráty bodu vládnou základní části. A padnou při superfinále zase nějaké divácké rekordy? 17. dubna budou všechny tyto otázky zodpovězeny.

Euro Floorball Tour

Na 22. až 24. dubna je vypsána reprezentační přestávka, kterou jako již tradičně vyplní turnaj ze série Euro Floorball Tour. Reprezentace mužů se utkají ve švýcarském Lausanne,  ženy budou cestovat do Švédska.

V listopadu se pak uskuteční EFT podruhé a tentokráte si obě země pořadatelství prohodí. Švýcarsko bude hostit reprezentace žen a juniorek a Švédsko přivítá národní týmy mužů a juniorů.

Mistrovství světa juniorek

Světový šampionát juniorek se letos uskuteční v pro florbal exotické zemi. Mladé florbalistky se mezi sebou utkají od 4. do 8. května v kanadském Belleville. Přihlášeno je 15 reprezentací. Společně s tou českou budou v A divizi také Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Slovensko, Polsko, Lotyšsko a Norsko.

Na posledním šampionátu juniorky vybojovaly bronzové medaile. Tým tehdy vedl Miroslav Janovský, dnes trenér seniorské reprezentace. Podaří se jeho nástupci Lukáši Nesměrákovi obhájit pozici na bedně?

Akademické mistrovství světa

Už tomu bude čtyři roky, co se čeští akademičtí reprezentanti pod vedením trenéra Radima Cepka stali mistry světa. To vše se navíc událo před domácími fanoušky v Praze. Před dvěma lety v Singapuru skončili Češi čtvrtí, když v semifinále nestačili na Švýcary 4:5 v prodloužení a následný boj o bronz prohráli s Finskem 6:7.

Teď by si čeští akademici zase rádi zvedli reputaci. Hrát se bude v červenci (19. až 24. 7.) v portugalském Portu.

Prague Games

Tradiční letní mládežnický turnaj se letos bude konat 6. až 9. července. Do 20. dubna je možné podat přihlášku a zároveň zaplatit startovné. Do 15. května musí týmy potvrdit účast a 8. června by mělo dojít k losování skupin.

Začátkem prázdnin tak bude opět možné v Praze vídat skupinky dětí či dospívajících s turnajovými náramky nebo florbalovým vybavením. Povede se českým týmům uhájit triumfy před celky ze zahraničí?

Czech Open

Starší ze dvou tradičních letních turnajů Czech Open se letos usktueční už po dvacáté čtvrté. Od 11. do 14. srpna tak budou v Praze k vidění špičkové týmy z elitních florbalových lig.

Budeme zvědaví, jestli se některému z českých týmů v elitních kategoriích podaří zlomit nadvládu zahraničních celků. Mezi ženami se to povedlo naposledy v roce 2012 Herbadentu, mezi muži už je to hodně dávno – v roce 1999 ovládl turnaj Tatran.

Pohár mistrů

Vítězové elitních evropských lig se na přelomu září a října (30. 9. – 2. 10.) sjedou do švédského Boråsu. Město na jihozápadě Švédska tak bude hostit mimo jiné i české mistry.

Naposledy se Pohár mistrů konal ve Švédsku v roce 2012. Tatran tehdy dokráčel do semifinále, kde ho vyřadil Dalen. V ženské části bylo semifinále konečnou i pro Herbadent.

Mistrovství světa mužů

Vrcholem roku 2016 bude světový šampionátu mužů v lotyšské Rize (3. až 11. prosince). Svěřenci Radima Cepka se však na něj budou muset nejprve kvalifikovat. Kvalifikace se uskuteční 2. až 6. února ve Slovinsku. Češi se postupně utkají s Lichtenštějnskem, Srbskem, Norskem, Itálií a domácím Slovinskem.

Kromě Norska by nikdo jiný neměl činit Čechům výraznější potíže. Na šampionát se kvalifikují nejlepší dva týmy ze skupiny a naději na postup má také celek ze třetí příčky. Dosud jedinou kvalifikací prolétli Češi před dvěma lety bez ztráty bodu a s impozantním skóre 94:6.


Autor: red



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*