Pixbo Wallenstam. Czech Open 2014. Foto: Pavel Růžička Pixbo Wallenstam. Czech Open 2014. Foto: Pavel Růžička
10. 8. 2016 Ženský florbal (0) KOMENTÁŘŮ

V ženách je Pixbo jasným favoritem. Několik týmů ale čeká v závětří

 



Ženská elita na FlorbalExpert Czech Open 2016 je v mnohém jiná. Švédskému Pixbu ubyl tradiční konkurent z Dalenu, který do Prahy vyslal jen svůj B-tým, tým Elišky Krupnové navíc do Prahy přijíždí v pozici aktuálního mistra Superligy. To vše jej pasuje do role jednoznačného favorita, několik týmů ale čeká v závětří.

V ženské elitě se budou hrát jen dvě základní skupiny. V té první se kromě Pixba představí Vítkovice, Herbadent, ELITE, reprezentace Slovenska a juniorky RIG Umea.

O českých mistryních není třeba dlouze hovořit, letos míří vysoko a určitě se těší na vzájemný souboj s Pixbem, který by si rády zopakovaly také za necelé dva měsíce na Poháru mistryň. Jenže ani Herbadent zdaleka neřekl poslední slovo: v létě posílil o Surou, slovenskou reprezentantku Bobotovou a nejnověji třeba Zabavskou z Tatranu a chce se vrátit zpět na výsluní.

O propojení Bohemians s ELITE se napsalo mnoho a mělo se uskutečnit už na tomto turnaji, je ale středa odpoledne a unie zatím neeviduje alespoň podané přestupy, potažmo hostování tak, aby hráčky mohly případně nastoupit za opačný klub. Samozřejmě, vše se teoreticky ještě může změnit, ale třeba soupiska Bohemians prakticky změnou neprošla.

Slovenky předvedou další dávku svých talentovaných hráček, poprvé je navíc povede Michal Jedlička s Markétou Šteglovou. No a juniorky Umea patří k tradičnímu oživení turnaje, které umí pozlobit favority.

Druhou skupinu tvoří Chodov, Bohemians, Ostrava, B-tým Dalenu, norská Sveiva a švýcarský BeBu.

Chodov se bude muset vyrovnat s odchody několika opor: na soupisce už nenajdeme Jarolímovou, Bachmaierovou, Paulovičovou nebo Vojáčkovou, na druhou stranu dostane možnost například Nela Jiráková.

Bohemians opustili od experimentu s finským trenérem a zkouší florbalový restart, zatím tedy v původní sestavě. Ostrava poprvé představí v bráně Tomšovou, jinak vsadila na talentované mládežnice z vlastní líhně.

Dalenský B-tým patřil vždy k oživením turnaje, letos by se jeho role mohla umocnit o fakt, že je prakticky druhým švédským ženským týmem turnaje. Norská Sveiva je účastníkem loňského Poháru mistryň a těží z lotyšských florbalistek, byť dost možná nejtalentovanější Lotyška současnosti Bilinska klub opustila a vydala se zkusit štěstí do švédského Karlstadu.

Samostatnou kapitolou je pak Wizards Bern Burgdorf Radomíra Malečka. Ten přišel o brankářku Horňákovou, obránkyně Klapitovou s Ďuríkovou a útočnici Piotrowskou, na druhou stranu přivedl jednu z nejlépe hodnocených mladých Švýcarek, útočnici Caroline Schürch.

Jedno je tedy jisté, byť třeba týmový line-up nevypadá tak lákavě, pořád se bude na co dívat.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*