Eliisa Alanko velí k výhře. Eliisa Alanko velí k výhře.
30. 9. 2016 Pohár mistrů (0) KOMENTÁŘŮ

Classic na rozcestí. Systém neřeším, říká Pylsy. Musíme v sobotu vyhrát, burcuje Alanko

 



SC Classic je na Champions Cupu 2016 v nezávidění hodné pozici. Oba jeho týmy jsou nasazeny do semifinále, ve kterých ale narazí na švédské velikány z Pixba, respektive IKSU. A tak se klidně může stát, že pro Finy turnaj skončí po prvním zápase tak, jako se to loni stalo rovněž finskému SPV. Oba oslovení Florbal.cz, tedy Joonas Pylsy a Eliisa Alanko ale hrací systém berou jako fakt.

Oba týmy se do Švédska dostaly za jiných okolností, muži vyhráli premiérové finské Superfinále. „Atmosféra v týmu je dobrá, plná očekávání, ale těšíme se,“ ujišťuje Joonas Pylsy. „Víte, jak to je, pokud jedete na turnaj, tak jej chcete vyhrát, to samé je u nás, sezona byla dobrá, ale už se těšíme na Champions Cup,“ hlásí.

To ženy Classic v premiérovém Superfinále podlehly NST, šampionky ale svůj tým přebudovávají a účast na Champions Cupu odmítly. „Samozřejmě, že to pro nás byla dobrá zpráva, máme možnost zahrát si nejlepšími týmy na světě, to je velká věc,“ líbí se Eliise Alanko. „Navíc se hraje na začátku sezony, takže je to motivace k tomu na sobě přes léto ještě více dřít,“ usmívá se.

Ženy Classic mají za sebou domácí hegemonii, to pro muže je turnaj svátkem. Panuje rivalita? „Ne, to ne, my jsme prosím RODINA,“ zdůrazňuje Pylsy. „Když budou ženy úspěšné, tak budou mít muži radost a naopak,“ říká Pylsy s tím, že nápis „Classic Family“ není na klubovém autokaru jen tak pro nic za nic.

Ani nedostatek zkušeností s Champions Cupem jej netrápí. „Máme v týmu kluky a trenéry, kteří prošli těžkými zápasy na mistrovstvích světa, takže jsem velmi sebevědomý, musíme prostě hrát svoji hru a uvidíme, jestli to bude stačit,“ hodnotí Pylsy.

Jestli to bude stačit, to je to, oč tu reálně běží. Takové SPV loni v Boleslavi padlo s Ersingenem a jelo domů, muže Classicu v sobotu čeká Pixbo, ženy IKSU. „Ani jsme na to nepomyslely,“ přiznává Alanko. „Víte, minulý rok je minulost. Neměli bychom se obecně zatěžovat myšlenkami na minulost, já sám taky neřeším, co jsem v minulém zápase udělal špatně, musím se soustředit na to, abych byl příště lepší a tým vyhrál. Carpe Diem!,“ odpověděl možná až nečekaně sebevědomě Pylsy.

Joonas Pylsy věci okolo příliš neřeší.

Joonas Pylsy věci okolo příliš neřeší.

Především ženy Classic v létě pořádně čeřily přestupové vody a do Tampere tak zamířila třeba brankářka Loisa nebo Luomaniemi. „Většina hráček z loňské sezony pokračuje a získaly jsme pár opravdu dobrých posil. Především Loisu, ta je aktuálně jednou nejlepších brankářek na světě, dokonce se nebojím říct, že tou vůbec nejlepší,“ vyzdvihuje bývalou oporu SB-Pro.

Také Luomaniemi se dočkala chvály. „Katri už s námi v minulosti hrála a je to nesmírně chytrá hráčka, která naši hře a především ofenzivě dokáže dát rozmanitost,“ chválí posilu z Churu.

Slova respektu má ale také pro IKSU. „Podle mě je to jeden z nejlepších ženských týmů na světě,“ poví upřímně. „V minulých letech odvedli hodně dobrou práci a v kádru mají mnoho hráček z různých národních týmů, myslím si, že to bude nesmírně těžký a šikovný soupeř,“ zamyslela se.

Co se týče systému, mají oba jasno. „Absolutně to není moje věc, je to tak, jak to je, nyní to odehrajeme podle tohoto systému a někdy příště třeba podle jiného,“ nedělá si Pylsy těžkou hlavu. „Víme už dopředu, jak je to postavené. Prostě musíme vyhrát,“ burcuje jeho kolegyně.

Eliisa Alanko si může na závěr dovolit porovnat. „Musím se přiznat, že starý formát se mi líbil víc, tehdy to totiž opravdu byl turnaj a měli jsme z toho takový pocit. V té chvíli nám připadal důležitější,“ pověděla Alanko.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*