Finští trenéři učí florbal ve světě. Foto: archív Smiley Coaches
3. 12. 2017 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Timovy cesty. Trenér Suonpää koučuje zemi ze třetího kontinentu. Fascinuje mě to, říká

 



Finský trenér Timo Suonpää je čtenářům Florbal.cz známý, nedávno jsme představovali jeho projekt SmileyCoaches, který vede společně s Markusem Huhtimo. Oba jsou také na světovém šampionátu. Huhtimo ve trenérském štábu Finska, Timo pak vede Singapur. Vzhledem k tomu, že v minulosti vedl také Finsko a Austrálii, tak se stal vůbec prvním koučem, který na různých šampionátech vedl týmy ze tří různých šampionátů.

Timo Suonpää je velký florbalový cestovatel, který s florbalem prošel kus světa, vždyť s projektem SmileyCoaches je každou chvíli někde jinde, a to ještě vede finský celek Ery, „Fascinuje mě ta možnost rozšířit florbalové vědomosti po světě, dostat florbal do ještě neprobádaných krajin, to je asi hlavní důvod, proč své veškeré aktivity dělám,“ začal popisovat své putování.

Po Austrálii a Finsku aktuálně zakotvil u Singapuru. „Není to snadné, ale je to strašně příjemný pocit. Mohl bych napsat rovnou knihu, Austrálie, Finsko i Singapur jsou úplně odlišné,“ usmívá se.

Najít největší rozdíl je poměrně snadné. „Největším rozdílem je samozřejmě mentalita, ta je alfou a omegou všeho. Jsem Fin, finskou mentalitu poznám, ale popravdě úplně nejlepší pro mě byla australská. Neskutečně se mi líbí jejich přístup k životu, stále tam mám několik velmi dobrých kamarádů,“ prozradil. „Singapur je asijská země, prvky jejich mentality jsou typicky asijské, něco je těžší, něco je snadnější, hodně mi tady pomáhá hlavní trenér, který to má v hlavě srovnané a máme podobnou filosofii,“ přidává další dílek do úspěšné skládačky.

Cíle má jasně nastaveny. „Při svém posledním šampionátu skončil Singapur poslední, neuhrál ani bod, teď máme už jednu remízu, takže prvotní cíl, abychom bodovali, jsme splnili. Nyní chceme splnit také druhý, že neskončíme úplně poslední,“ plánuje bratislavskou cestu

Singapur vyžadoval od začátku odlišný přístup, nejen kvůli mentalitě. „Učili jsme je prakticky základy hry a florbalu vůbec, naštěstí se to povedlo. Hráčky jsou nesmírně vnímavé, mají v sobě, že chtějí uspět, používali jsme hodně video,“ nechal nahlédnout do zákulisí.

Je složité adaptovat se na úplně rozdílné cíle, které jednotlivé týmy logicky mají? „Těžké to není, samozřejmě, že například Finsko chce zlato, což je nereálné se Singapurem nebo Austrálií, ale pro mě je také podstatné, že hráčky jsou se mnou na stejné vlně a já jim mohu něco předat,“ usmívá se.

Na závěr se nabízí logická otázka, kam povedou jeho další kroky. „Budoucnost? Uvidíme, hodně možností ukazuje Afrika, byl jsem například v Turecku, kde to nesmírně zajímavé. Budeme muset také vyřešit, společně s Mezinárodní florbalovou federací, jak se postavíme k projektu SmileyCoaches a samozřejmě potřebuji mít civilní zaměstnání,“ uzavřel Timo Suonpää.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*