Švýcaři na posledním EFT podlehli Čechům po nájezdech. Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz
29. 11. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Představujeme Švýcarsko: Švýcaři se netají ambicemi, v týmu nechybí nováčci ani zkušení matadoři

 



Tým složený převážně z hráčů z domácí soutěže a vedený švédským trenérem se netají svými ambicemi a na MS v Praze by chtěl dosáhnout minimálně na třetí místo z roku 2016. Spolehnout se bude moci na velezkušeného Matthiase Hofbauera, pro kterého jde o desáté mistrovství v kariéře.

Ve švýcarském týmu nechybí hráči, pro které jde o první mistrovství, ale ani zkušení matadoři v čele s Matthiasem Hofbauerem. Švédský trenér David Jansson poskládal zajímavý mix, v týmu najdeme hned sedm debutantů na MS. Drtivá většina týmu působí v domácí soutěži, jedinými krajánky jsou dvojice Manuel Maurer, Manuel Engel (Växjö, Švéd.) a Tim Braillard (Mullsjö, Švéd.). V nominaci figuruje i zástupce ze druhé ligy – Patrick Mendelin (Basel Regio).

Švýcaři v posledním roce ukázali, že dokážou hrát vyrovnaně s jakýmkoliv soupeřem, když na EFT v Kirchbergu poprvé v historii porazili Švédy. Finy porazili letos dokonce dvakrát. Spokojenost s nominací neskrývá trenér Jansson, který věří, že Švýcarsko může letos dojít až do finále.

„Ve srovnání s MS v roce 2016 máme více kvalitní tým. Více hráčů může hrát na mezinárodní úrovni. S maximálním nasazením jsme velmi nebezpeční a můžeme porazit kohokoliv,“ říká švédský lodivod před začátkem turnaje.

HVĚZDY POD LUPOU:

Matthias Hofbauer – Ikona švýcarské reprezentace. Jedna z největších osobností v historii florbalu nastoupí již k desátému mistrovství světa. Matthias Hofbauer je zároveň nejproduktivnějším hráčem v historii MS. Ve 37 letech stále patří k hlavním tahounům reprezentace, ale i Wileru. Ve švýcarské soutěži sice na titul v minulé sezóně nedosáhl, v probíhajícím ročníku je ale třetím nejproduktivnějším hráčem týmu (11+5). Jeho zkušenosti a klid navíc mohou velmi pomoci mnoha hráčům, kteří se na největším turnaji objeví poprvé.

Pascal Meier – Na nejistotu v brance si Švýcaři stěžovat rozhodně nemohou. Osmadvacetiletý strážce svatyně předvádí dlouhodobě výborné výkony, vždyť na minulém mistrovství byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Daří se mu i v klubu, s Curychem v letošní sezóně inkasoval během 11 zápasů pouze 31 gólů. Pascalovi se navíc daří přenášet jistotu na celou obranu. Záda mu kryje stejně starý Patrick Eder z Könizu.

Joël Ruëgger – I když se na MS představil pouze jednou a tehdy příliš produktivní nebyl (2+2), letos by mohl být hlavní hrozbou švýcarského útoku. Ve švýcarské lize si drží dlouhodobě vysokou produktivitu, v posledních dvou sezónách nasbíral 163 bodů (89+74)! I díky němu se momentálně Curych vyhřívá na první příčce švýcarské ligy a může pomýšlet na titul.

TIP NA UMÍSTĚNÍ: 4. MÍSTO

Ačkoliv Švýcaři v očekávaném semifinále potrápí favorita ze severské země, na finále to opět stačit nebude. Nakonec se stejně jako na posledních dvou MS utkají s Čechy o třetí místo. Vyrovnaný zápas budou rozhodovat maličkosti, dá se čekat, že rozdíl bude dělat jedna branka. Český tým ale v domácím prostředí souboj o třetí místo zvládne a získá třetí bronz v historii MS.

PROGRAM ZÁPASŮ VE SKUPINĚ A:

sobota 1.12., 12:00 Švýcarsko – Lotyšsko (O2 aréna)
neděle 2.12., 14:00 Švýcarsko – Německo (O2 aréna)
úterý 4.12., 19:30 Česko – Švýcarsko (O2 aréna)


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*