Estonky si zahrály již na minulém šampionátu v Bratislavě. Foto: Flickr IFF
29. 1. 2019 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

PRVNÍ SOUPEŘ: Estonky hrají lotyšskou ligu, legionářky si samy platí náklady. Skvělé pro nabrání zkušeností, libuje si trenér

 



Pro české florbalistky začne kvalifikační turnaj o účast na světovém šampionátu v polském Gdaňsku soubojem s Estonskem. To je svým způsobem unikátní reprezentací: kromě ligových zápasů v domácí zemi totiž vybrané hráčky mají možnost zahrát si také lotyšskou nejvyšší soutěž, ve které se národní tým Estonska prezentuje. A že to hráčky berou poctivě, o tom svědčí také fakt, že legionářky, které působí ve Finsku či Švédsku se zápasů v Lotyšsku účastní na vlastní náklady. Trenér Pavel Semenov si pochvaluje, že se jedná o skvělou příležitost, jak mohou hráčky nabírat zkušenosti.

Unikátní projekt funguje na lotyšsko-estonské bázi již třetí sezonu. Estonský národní tým doplňuje pět členů tamní nejvyšší ženské soutěže a dvoukolově se s nimi utkává. Celkem tedy sehraje 10 utkání, ostatních pět týmů pak dokončí základní část čtyřkolově a zahraje si play off.

Zajímavé také je, že estonský tým na utkání v Lotyšsku hojně využívá legionářky, které působí například ve Finsku nebo Švédsku, včetně kapitánky Judith Hyvärinen. „Sledujeme je a jsme s nimi v kontaktu. Pokud hrajeme zápas v Lotyšsku a holky nejsou vytíženy, obecně pokud mají čas, tak rády přijedou,“ popisuje estonský hlavní trenér Pavel Semenov. „Bohužel si cestovné, ubytování a stravu hradí samy, naše federace platí účastnický poplatek a další spojené náklady,“ dodává.

Na lotyšské misi oceňuje především sbírání zkušeností. „V Estonsku hrají ženskou soutěž pouze čtyři týmy, takže hráčky dostanou deset utkání navíc. Je to možnost sledovat hráčky při zápase, vyzkoušet taktické věci, různé rozestavení v lajnách a především mladé hráčky mohou nabrat zkušenosti,“ vypočítává klady.

Hlavní trenér florbalu dává opravdu hodně. Ruský rodák před deseti lety přesídlil do Estonska kde pracuje a trénuje, do toho ještě stále aktivně hraje za norský Harstad. „Cestuji opravdu hodně, někdy se stane, že spím na letišti, v letadle nebo autobuse, kromě toho mám klasickou práci na plný úvazek. Dá se říct, že je to těžké,“ připouští, že mezeru ve svém programu hledá těžko.

On sám by v projektu rád pokračoval. „Už je to tak třetí sezonu a vždy mezi dubnem a květnem se setkáme s vedením lotyšského florbalu a diskutujeme možnosti zapojení našeho národního týmu do ženské soutěže. Máme spolu dobrý vztah a pevně věřím, že naše spolupráce bude pokračovat,“ přeje si Semenov.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*