Curney přidal proti Liberci do své sbírky další čtyři body. Foto: Jan Pavlíček, Technology Florbal MB Curney sbírá body jako na běžícím páse. Foto: Jan Pavlíček, Technology Florbal MB
8. 2. 2019 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Jiří Curney o rekordu: Člověk potřebuje mimořádnou sezonu

 



Běžela 52. minuta a Boleslav vedla na Vinohradech vysoko 8:1. Jiří Curney vyběhl s míčkem od mantinelu a zamířil přesně do sítě. V tu chvíli boleslavský útočník překonal rekord Patrika Dóži v počtu bodů nasbíraných během základní části (74). V dalším zápase se Curney do statistik zapsal třikrát a hodnotu tak posunul na číslovku 78. A to ještě do konce základní části zbývají čtyři zápasy.

„Určitě to potěší, to je jasné,“ řekl rekordman. Když Patrik Dóža v sezoně 2016/2017 nasbíral oněch 74 bodů, zdálo se to nepřekonatelné. Jenže o sezonu později se superliga rozšířila na 14 mužstev, přibylo zápasů a navíc – Jiří Curney nabral famózní formu. Vždyť český reprezentant má průměr 3,5 bodu na zápas. Takový průměr by mu stačil na překonání rekordu i při původním počtu celků v nejvyšší soutěži.

„Vážím si toho dost. Přece jenom překonat takový rekord, to se neděje pořád. Člověk k tomu potřebuje mimořádnou sezonu. Nechci to ale nikam řadit. Jsem rád, že jsem rekord překonal, ale jede se dál,“ odmítl Curney srovnávat svůj počin s dalšími triumfy, které už ve své kariéře nasbíral.

Klíčovým pomocníkem k překonání rekordu byl pro Curneyho jednoznačně Jan Natov, parťák z útoku. Bývalý hráč Tatranu má sám na kontě 65 bodů a na jeho spolupráci s Curneym je radost pohledět. „Vazba s Natym je výjimečná. Hrajeme spolu opravdu už celkem dlouho a je to znát. Pořád se snažíme zlepšovat a to je důležité. Jinak samozřejmě nebýt toho, jak Naty hraje a jakou má formu, tak se tady o žádném rekordu třeba ani nebavíme. To, že jsem ten rekord překonal já, je hodně jeho zásluha a má na tom velký podíl,“ vysekl Curney svému spoluhráči poklonu.

Jan Natov a Jiří Curney – téhle dvojici to na hřišti svědčí. Foto: Technology Florbal MB, Český florbal

A jak se Curney vyrovnává s tím, když se týmu zrovna nedaří a pozornost se tak logicky upíná právě na něj, aby s nepříznivým stavem něco udělal? „To, že se nedaří, patří ke sportu. Každý má nějaké výpadky. Nevím, jak moc se upíná pozornost na mě. Snažím se soustředit na sebe a na to, co udělám na hřišti. Dá se říct, že tlak je na mě a na celý tým pořád. Každý se s tím vyrovnává trošku jinak. Mně osobně to nevadí,“ prozradil rekordman Tipsport Superligy.

Pátou sezonu po sobě Curney překonal hranici 50 bodů, v posledních dvou sezonách navíc dsáhl i na metu 30 gólů. Do konce základní části zbývají ještě čtyři zápasy a nabízí se tak otázka, jestli se mu podaří alespoň vyrovnat střelecký rekord ze sezony 2014/2015, kdy nasázel 40 branek. Právě motivace žene Curneyho dál. „Ano, motivace a i ten tlak. Kdyby mi to bylo jedno, tak už je dávno po mně,“ přiznal mladoboleslavský lídr.

Jiří Curney. Foto: Florbal Mladá Boleslav

Na Curneyho v Boleslavi spolehájí. Foto: Technology Florbal MB

Boleslav se zatím drží na špici tabulky a pokud zvládne večerní duel v Ostravě, vrátí se do čela tabulky před Spartu, která 23. kolo předehrávala už včera. „První místo je vzhledem k výběru soupeřů určitě cílem udržet. A potom začne to hlavní. Tam se uvidí, jak moc bude sezona úspěšná. Zatím můžeme hodnotit jenom to, co bylo. A tady se není moc o čem bavit. Vypadnutí z poháru a celkem propadák na Poháru mistrů, to zatím není žádná sláva,“ byl mladoboleslavský tahoun kritický.

Sezony Jiřího Curneyho v Mladé Boleslavï:

sezona 2013/2014 – 36 (24+12)*
sezona 2014/2015 – 55 (40+15)*
sezona 2015/2016 – 63 (29+34)*
sezona 2016/2017 – 54 (22+32)*
sezona 2017/2018 – 66 (32+34)
sezona 2018/2019 – 78 (33+45)

*nejvyšší soutěž měla jen 12 účastník


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

  • Florbalista napsal:

    Skvělý florbalista pro českou ligu. Otázka, zda by se prosadil v zahraničí (např. Švédsko).

    • Kim napsal:

      Myslím, že se to ukázalo na letošním poháru mistrů…

    • trener napsal:

      bohužel, přes curneyho se dá pouze dovodit úroveň v mezinárodním srovnání naší superligy a ta je tristně špatná…ale je to zajímavý fenomén, bez diskuse jeden z nejlepších hráčů a on se nikdy nedokázal prosadit na mezinárodním kolbišti, mnohokrát jsem nad tím uvažoval a těch důvodů je více než dost. počínaje jirkovými dispozicemi, konče tím, čím je pověřován v klubech, konkurencí, stylem , jak se zpravidla naše nejvyšší soutěž hraje atd,atd. stálo by to rozhodně za podrobnější analýzu, výsledky by byly zajímavé.

Napsat komentář

*